Vilkkaasti viestivät oppositioehdokkaat vaikuttivat vaalien agendaan

0

Viime eduskuntavaalien media-agendaa muokkasi vain pieni joukko ehdokkaita, kertoo tuore tutkimus. Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston Digivaalit 2015 -tutkimushankkeessa ilmeni, että agendaan pääsivät vaikuttamaan erityisesti verkossa aktiiviset silloisten oppositiopuolueiden kansanedustajat. Naisehdokkaat saivat miehiä harvemmin omia aiheitaan läpi perinteisen median agendalle.
Hieman yli puolet kaikista ehdokkaista käytti vaalikampanjoissa Twitteriä ja Facebookia. Twitterin käyttäjissä on paljon median edustajia, politiikkoja ja muita vaikuttajia, kun taas Facebook on suurempien joukkojen sosiaalinen media.
– Puolueissa oli eroja. Twitterissä eniten liikkeellä olivat kokoomus ja vihreät, Helsingin ja Uusimaan vaalipiireissä. Perussuomalaiset olivat aktiivisia Facebookissa, totesi tutkija Salla-Maaria Laaksonen.
Tutkimuksessa käytiin läpi suurimpien kotimaisten verkkolehtien politiikkaa käsitteleviä uutisia. Sosiaalisesta mediasta kerättiin kaikkien ehdokkaiden viestit sekä yleistä vaalikeskustelua Twitteristä ja Facebookista. Sosiaalisen median aineistoon kertyi noin 1,5 miljoonaa yksittäistä viestiä, pääosin vaalipäivää edeltävän kuukauden ajalta. Näiden perusteella analysoitiin ehdokkaiden kykyä vaikuttaa perinteisen median ja kansalaisten sosiaalisen median keskusteluun.
– Selkeimmin vaikuttaja tekijä oli edelleen se, että höpisee siellä sosiaalisessa mediassa mahdollisimman paljon, sanoi tutkija Matti Nelimarkka.
Toisaalta, pelkkä aktiviinen sisällön tuottaminen ei yksin riitä. Jos joku riviedustaja ottaa verkossa kantaa, ei se välttämättä näy missään.
– Mutta jos Alexander Stubb (kok.) tviittaa, että Nato on nyt tärkeä juttu, mistä vetoa, että alle tunnissa aletaan lehdistössä puhua Natosta paljon ja tarmolla, Nelimarkka sanoi.
Perinteisen median aineistossa eurokriisi, Kreikka, valtion velka ja budjettileikkaukset kattoivat yhdessä 27 prosenttia kaikesta vaaleihin liittyvästä mediasisällöstä.

STT

Kuvat: