Vilppaan kausi päättyi katkerimmalla mahdollisella tavalla – 14 pisteen johto suli loppuminuuteilla

0
Vilppaan Okko Järven ja Kouvojen Alexander Madsenin kova taistelu päättyi lopulta Madsenin Kouvojen voittoon. Kuva on perjantain neljännestä osaottelusta, jonka Vilpas voitti.
Vilppaan Okko Järven ja Kouvojen Alexander Madsenin kova taistelu päättyi lopulta Madsenin Kouvojen voittoon. Kuva on perjantain neljännestä osaottelusta, jonka Vilpas voitti.
Vilppaan Okko Järven ja Kouvojen Alexander Madsenin kova taistelu päättyi lopulta Madsenin Kouvojen voittoon. Kuva on perjantain neljännestä osaottelusta, jonka Vilpas voitti.

Vilppaan kausi päättyi karmeimmalla mahdollisella tavalla lauantaina Kouvolassa.

Ottelua hallinnut vierasjoukkue johti ottelua 14 pisteellä reilut viisi minuuttia ennen loppua ja yhdeksällä pisteellä kolme minuuttia ennen loppua. Kouvot kuitenkin tuli DJ Richardsonin huikeilla koreilla rinnalle ja Ilari Seppälän viisi sekuntia ennen loppua heittämällä voittokorilla ohi.

Kouvot voitti ottelun 85-83 ja ottelusarjan 3-2. Näin Kouvot etenee välieriin ja Vilppaan kausi päättyi tähän. Ottelu oli myös viisi kautta Vilppaan päävalmentajana toimineen Mikko Tupamäen viimeinen. Ensi kaudella Vilpasta valmentaa Joonas Iisalo.

Vilpas aloitti ottelun loistavasti. Doug Wigginsin johdolla Vilpas vei ensimmäiset neljä minuuttia puhtaasti 0-9.

Aikalisän jälkeen otteluun herännyt Kouvot rikkoi kuparisen Kyle Shilohin koreilla, mutta Vilpas pysyi hurmiossa pelanneen Wigginsin johdolla edellä. Wiggins teki Vilppaan 17 ensimmäisestä pisteestä peräti 13. Wigginsille tulitukea antoivat Ilmari Kallio ja Ville Hänninen.

Mutta kun Wiggins otettiin avausneljänneksen lopussa vaihtopenkille lepäämään, tuli Kouvot rinnalle, ja siirtyi ensimmäistä kertaa johtoon David Gonzalvezin korilla (22-23).

Odotettua railakkaampi kolmosralli jatkui toisella neljänneksellä, kun Wiggins ja Shiloh osuivat peräjälkeen. Kouvot siirtyi jo 31-27-johtoon, mutta Austin Dufaultin 11 peräkkäistä pistettä (!) veivät Vilppaan taas kuskin paikalle (31-38).

Dufaultin jälkeen oli DJ Richardsonin vuoro ottaa tahtipuikko kouraansa: Richardsonin kahdeksan peräkkäisen pisteen jälkeen Kouvot siirtyi 39-38-johtoon. Tauolle mentiin kuitenkin Vilppaan 39-41-johdossa, kun Doug Wiggins upotti illan neljännen kolmosensa.

Omituisella avauspuolikkaalla tehtiin yhteensä 80 pistettä, joista peräti 48 kolmen pisteen heitoilla! Kummankin joukkueen avausviisikon sentterit, Kouvojen Thomas Gipson ja Sherman Gay jäivät ilman pisteitä.

Gipson ja Gay avasivat kuitenkin pistetilinsä pian tauon jälkeen. Gayn kolmen pisteen hyökkäyksen jälkeen Vilpas sai otteen ottelusta ja siirtyi nopeasti 43-53-johtoon. Wigginsiä huilauttaneen Alex Vaenerbergin akrobaattisen korin ja Kouvojen Ville Kauniston epäurheilijamaisen virheen jälkeen Vilpas siirtyi jo 43-58-johtoon, ja tarrasi välieräpaikkaan kaksin käsin. Erittäin kuumaksi käyneen ottelun päätösneljännekselle lähdettiin Vilppaan 13 pisteen johdossa (54-67).

Vilpas pysyi päätösneljänneksellä pitkään yli kymmenen pisteen johdossa, eikä päästänyt Kouvoja hurmion syrjään kiinni. Ennakkosuosikkina ottelusarjaan ja ratkaisuotteluun lähteneen Kouvojen hermo alkoi pettää totaalisesti: ensin teknisen virheen otti Gipson ja sen jälkeen Shiloh, jonka virhetili täyttyi.

Vilpas käytti Kouvojen hermoilun hyväkseen ja Okko Järven illan avauskori nosti Vilppaan jo 61-75-johtoon viisi ja puoli minuuttia ennen loppua. Tuossa vaiheessa kaikki näytti olevan valmista Vilppaan sensaatiomaiselle voitolle.

Mutta mitä vielä!

Sherman Gay otti heti Järven korin jälkeen viidennen virheensä ja sitä seurannut Alexander Madsenin kolmonen herätti Kouvojen kotiyleisön suoraan huutoon. Vilpas kuitenkin pystyi vastaamaan Kouvojen koreihin koreilla, ja kolme minuuttia ennen loppua taululla oli Vilppaan 71-79-johto. Viimeiset kaksi minuuttia kuluivat matelen, kun joukkueet heittivät vuoron perään vapaaheittoja.

Sen jälkeen Vilppaan pää jäätyi täysin ja DJ Richardson päätti ratkaista ottelun yksin: vapaaheitot, huippuvaikea kolmonen ja donkki siirsivät Kouvot 83-81-johtoon. Dufaultin heitettyä kaksi perättäistä kolmen pisteen heittoa ohi, pysyi Kouvot kahden pisteen johdossa.

Kouvot päätti ottaa ratkaisun omiin käsiinsä ja rikkoi Doug Wigginsiä. Wigginsin heitettyä vapaaheitot sisään, sai Kouvot viimeisen hyökkäyksen 20 sekuntia ennen loppua. Richardsonin ensimmäinen yritys päättyi Dufaultin torjuntaan. Richardsonin toinen yritys meni ohi, mutta Ilari Seppälä otti hyökkäyslevypallon ja heitti korin. Prattin viimeisen sekunnin kolmonen kolahti rautaan ja Mansikka-ahon urheiluhallissa alkoivat kunnon karnevaalit.

Ottelun pistehait olivat 30 pistettä heittänyt Richardson ja 34 pistettä heittänyt Wiggins. Pratt (12/15/6 syöttöä) pelasi jälleen huikean ottelun ja Dufault heitti 16 pistettä tärkeisiin paikkoihin.

Korien alla Gipson (2/5) ja Gay (5/3) jäivät statisteiksi.

Kouvolaan oli matkustanut kolme bussilastillista Vilppaan kannattajia, jotka aloittivat pitkän ja synkän kotimatkan pian joukkueen kiittämisen jälkeen. Tämän tappion sulattamisessa tulee kestämään kauan.