Vieraslajeja hävitetään talkoovoimin Paimiossa

0

Paimiossa hävitetään vieraslajeja talkoovoimin ensi viikolla. Vieraslajiviikon aikana järjestetään talkootapahtumia erityisesti jättipalsamin hävittämiseksi.
Asukkaita kannustetaan myös poistamaan jättipalsamikasvustoja omilta pihoilta ja kaupungin puistoalueilta. Jättipalsamin lisäksi kannustetaan hävittämään pihalta karanneita lupiineja ja tatarkasveja. Myös espanjansiruetana kuuluu torjuttaviin vieraslajeihin.
Ohjattuja talkootapahtumia järjestävät Paimion kaupunki yhteistyössä yhdistysten sekä yksityishenkilöiden kanssa. Talkoot ovat kaikille avoimia, mutta niihin toivotaan ilmoittautumista etukäteen Paimion kaupungin nettisivujen kautta.
Ensimmäiset talkoot järjestetään tiistaina 14.6. kello 18 Karhunojalla ja Vähäjoella yhteistyössä Valonian sekä Paimionjoki-yhdistyksen kanssa. Kokoontuminen on Paimion mattojenpesupaikalla.
Jättipalsamin poistolla varjellaan kasvilajistoltaan monimuotoista Karhunojan puronvarsilehtoa. Samalla lisätään taimenen kutupaikkoja soraistuksella sekä tehdään eroosiosuojausta.
Toisissa talkoissa jättipalsamia hävitetään Jokipuiston alueelta keskiviikkona 15.6. kello 18. Samalla tempaistaan myös roskattoman Jokipuiston puolesta.
Kolmannet talkoot järjestetään sunnuntaina 19.6. kello 10 Episissä yhteistyössä MTK Paimion ja Varsinais-Suomen perinnemaisemayhdistyksen kanssa. Talkoilla suojellaan arvokkaaksi luokitellun Paimionjoen osaa jättipalsamilta. Samalla vietetään valtakunnallista Luonnonkukkien päivää, joten talkoiden päätteeksi on pieni luonnonkukkaretki Eriika Lundströmin johdolla.

Paimiossa poistetaan talkoilla etenkin jättipalsamia luonnosta. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo