Kaikkonen: Perussuomalaisten muslimi-kommentit ryhmänjohtajien pöydälle

0

Hallituskumppanit odottavat perussuomalaisilta selkeää irtiottoa muslimivastaisista ajatuksista. Perussuomalaisten puoluejohto on ollut tähän asti vaitonainen puolueen riveistä kuuluneista kommenteista.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen toivoo, että perussuomalaiset kävisivät vähintään sisäisen keskustelun siitä, mikä on sopivaa. Hän sanoo nostavansa asian esiin, kun hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat tapaavat elokuussa.
– Parempi olisi, jos rasistisia aivopieruja ei ilmoille pääsisi, Kaikkonen sanoo.
Islamin vastaisilla kommenteillaan on hätkähdyttänyt varsinkin perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen, joka on vetänyt yhtäläisyysmerkit Euroopassa tapahtuneiden terrori-iskujen ja pakolaiskriisin välillä. Facebook-päivityksissään Tynkkynen on vaatinut muun muassa ”islamin kitkemistä Suomesta” ja väittänyt, että Suomessa on sitä turvallisempaa, mitä vähemmän maassa on muslimeja.
Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen on samaan tyyliin kirjoittanut haluavansa ”muslimit pois maasta”.

”Yksinkertaisia selityksiä”

Yhden uskontokunnan leimaaminen saa hallituskumppaneilta jyrkän tuomion. Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz ehti jo maanantaina syyttää Tynkkystä islaminuskoisten ihmisten vastaisesta kiihotuksesta ja rasistisesta ajattelusta.
Keskustan varapuheenjohtaja Antti Kurvinen muistuttaa, että perussuomalaiset on sitoutunut muiden puolueiden tavoin rasismin vastustamiseen.
– Nämä tuntuvat vaarallisilta ja hämäriltä ajatuksilta. Sipilän hallitus on sitoutunut kunnioittamaan perustuslakia ja ihmisoikeussopimuksia, Kurvinen sanoo.
Myös hän toivoo, että perussuomalaisten johto selkeyttäisi puolueen kantaa ja vahvistaisi puolueen kunnioittavan ihmisten perusoikeuksia.
Keskustan kansanedustaja Annika Saarikko arvioi, että aika on otollinen helpoille yksinkertaistuksille vaikeista asioista. Näin myös Tynkkynen ja Hakkarainen vaikuttavat hänen mielestään tekevän.
Hän pitää perussuomalaiskommentteja kuitenkin puolueen sisäisenä asiana.
– Nämä ovat tulkittavissa yksittäisten perussuomalaisten kannanotoiksi. Toivon tietenkin, ettei tämä edusta koko puolueen linjaa, Saarikko sanoo.

”Kyse ei ole sanavapaudesta”

Perussuomalaiset Nuoret on vedonnut jyrkkien kommenttiensa yhteydessä sananvapauteen. Keskustelun takia järjestö on halunnut, että rikoslaista poistettaisiin pykälät kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä uskonrauhan rikkomisesta.
Kokoomuksen varapuheenjohtajan, kansanedustaja Antti Häkkäsen mielestä hyvin vaikeitakin asioita pitää pystyä käsittelemään laajalla sananvapaudella. Maahanmuutosta ja terrorismista on molemmista pystyttävä hänen mukaansa keskustelemaan avoimesti.
Perussuomalaisten muslimeista esittämät kommentit ovat kuitenkin rajuja mustavalkoisia yleistyksiä, eikä niissä ole hänestä kyse sananvapaudesta.
– Tällaisilla lausunnoilla on varmasti helppo mennä keräämään pisteitä perussuomalaisten joukossa, mutta edellyttäisin ainakin kansanedustajatason henkilöltä huolellisempaa analyysiä.

STT

Kuvat: