Poliisi: Asema-aukion väkivaltarikosjutun vangittu kiistänyt osallisuutensa

0

Käräjäoikeus on vanginnut Helsingin Asema-aukion pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta epäillyn Jesse Eppu Oskari Torniaisen. Hänet vangittiin todennäköisin syin epäiltynä rikoksista.
26-vuotias Torniainen on keskeinen ja näkyvä toimija uusnatsistisessa Suomen vastarintaliikkeessä.
Poliisin mukaan Torniainen on ollut rikosepäilyjen suhteen hyvin vaitonainen. Hän on kiistänyt teon, muttei ole kommentoinut asiaa muutoin millään tavalla.
– Hän on sanonut, ettei hänellä ole osuutta tähän tapahtumaan, sanoo jutun tutkinnanjohtaja Teemu Kruskopf.
28-vuotiasta miestä potkaistiin rintaan puolitoista viikkoa sitten lauantaina Suomen vastarintaliikkeen mielenilmauksen yhteydessä. Mies kaatui ja löi päänsä. Hän kuoli vammoihinsa sairaalassa viime viikon perjantaina.
Poliisi katsoo, että tapahtumien kulku Asema-aukiolla alkaa olla pahoinpitelyn osalta selvä. Sen sijaan uhrin kuoleman suhteen lääketieteelliset tutkimukset jatkuvat ja lopulliset tulokset selviävät myöhemmin. Poliisilla on kuitenkin oma näkemyksensä Torniaisen roolista kuolemaan.
– Meidän näkökulma poliisissa on tällä hetkellä se, että on todennäköisiä syitä epäillä häntä (Torniaista) myös kuolemantuottamuksesta, Kruskopf toteaa.

Taustalla aiempia väkivallantekoja

Torniaisella on kontollaan useita aiempia väkivallantekoja, joista hänelle on tuomittu sekä ehdollista että ehdotonta vankeutta. Lisäksi syyteharkinnassa on viime vuodelta juttu, joka koskee väkivaltaista mellakkaa sekä kahta pahoinpitelyä.
Esimerkiksi vuonna 2010 Torniainen kaatoi rikoskumppaninsa kanssa toisen miehen katuun ja potki miestä kasvoihin ja vartaloon. Vuonna 2011 mies töni ja repi konstaapelia yrittäessään estää poliisia ottamasta kiinni toista miestä. Vuonna 2008 hän löi ulkomaalaistaustaista miestä kääntöveitsellä selkään.
Pahoinpitelyjen lisäksi mies on tuomittu ainakin virkamiehen vastustamisesta, salakuljetuksesta, vaarallisen esineen hallussapidosta ja törkeästä vahingonteosta.
Oikeus käsitteli Torniaisen vangitsemista Helsingin Asema-aukion tapahtumien osalta kokonaan suljetuin ovin. Käsittelyä ilman yleisöä vaati Torniainen.
Vangitsemista koskeva päätös ja oikeudenkäyntiaineisto ovat kuitenkin terveydentilaan liittyviä tietoja lukuun ottamatta julkisia. Käräjäoikeus on luvannut toimittaa tiedot julkisilta osin vielä tänään.

STT

Kuvat: