Poliisi: Epäilty on keskeinen toimija Suomen vastarintaliikkeessä

0

Helsingin Asema-aukion pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta epäilty mies on keskeinen toimija Suomen vastarintaliikkeessä, vahvistaa poliisi.
– Poliisilla on se käsitys, että hän on ollut mukana perustamassa järjestöä, sanoo tutkintaa johtava rikoskomisario Teemu Kruskopf. Hänen mukaansa poliisi ei kuitenkaan tiedä, onko epäillyllä muodollista asemaa järjestössä.
Kruskopf ei kerro, onko epäilty tunnustanut rikoksen. Muutenkaan hän ei tutkinnallisiin syihin vedoten kerro kuulustelujen sisällöstä.
Poliisi on Kruskopfin mukaan tavoittanut ja puhuttanut muutamia tapauksen silminnäkijöitä.
Poliisi vaatii Helsingin Asema-aukion pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta epäiltyä miestä vangittavaksi. Helsingin käräjäoikeus käsittelee vangitsemista huomisaamuna.Vangitsemisvaatimuksessa ei oteta kantaa siihen, onko uusnatsijärjestöön kuuluminen raskauttava seikka.
– Sen päättää viime kädessä tuomioistuin, sanoo Kruskopf.

Aiempia tuomioita

Pahoinpitely tapahtui viikko sitten lauantaina uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen mielenilmauksen yhteydessä. Uhri kuoli sairaalassa perjantaina. Hän oli syntynyt vuonna 1988.
Teosta epäilty mies on syntynyt vuonna 1990. Hän osallistui mielenilmaukseen.
Epäilty myös lähetti poliisille ilmoituksen tapahtumasta edellisenä yönä sähköisesti. Ilmoituksen mukaan aukiolla olisi määrä jakaa lehtisiä. Vastarintaliikettä ei viestissä mainittu.
Epäillyllä on kontollaan aiempia väkivallantekoja, jotka eivät liity Suomen vastarintaliikkeen toimintaan. Hän on saanut teoistaan sekä ehdollista että ehdotonta vankeutta.
Esimerkiksi vuonna 2010 mies kaatoi rikoskumppaninsa kanssa toisen miehen katuun ja potki tätä kasvoihin ja vartaloon. Vuonna 2011 mies töni ja repi konstaapelia yrittäessään estää poliisia ottamasta kiinni toista miestä. Vuonna 2008 epäilty löi ulkomaalaistaustaista miestä kääntöveitsellä selkään.
Pahoinpitelyjen ja törkeän pahoinpitelyn lisäksi mies on tuomittu ainakin virkamiehen vastustamisesta, salakuljetuksesta, vaarallisen esineen hallussapidosta ja törkeästä vahingonteosta.

Eduskunnassa tuomittiin

Asema-aukion tapahtumat nousivat esiin useiden puolueiden puheenvuoroissa, kun eduskunta keskusteli tänään ensi vuoden budjetista. Poikkeuksellisella tavalla lukuisat puolueet tuomitsivat poliittisen väkivallan.
Uusnatsijärjestö Suomen vastarintaliikkeen miestä epäillään pahoinpitelystä Helsingin rautatieaseman lähellä viikko sitten. Pahoinpidelty mies kuoli myöhemmin.
Muun muassa vihreiden Touko Aalto piti tärkeänä, että koko eduskunta tuomitsee poliittisen väkivallan ja äärijärjestöjen toiminnan. Myös muista puolueista korostettiin sitä, että kaikkien on yhdessä tuomittava tapahtumat.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toivoi, ettei myöskään kyseenalaistettaisi sitä, etteivätkö kaikki tuomitsisi Asema-aukion tapahtumia. Sipilän mielestä tämän kyseenalaistaminen vain lisää vastakkainasettelua.
– Se on selvä, että hallitus ja me kaikki täällä tuomitsemme viime päivien tapahtumat, Sipilä sanoi budjettipuheenvuorossaan.

– – –

Korjattu klo 18.09: Vastarintaliikkeen tapahtumasta tehtiin ilmoitus sähköisesti, ei sähköpostilla.

STT

Kuvat: