Kuivuus näkyy jo pohjavesissä

0

Kuivuus alkaa jo koetella yksityisiä kaivoja Salon seudulla. Myös Salon kaupungin vedenotto Kiikalassa lähenee pikkuhiljaa rajaa, jolloin pumppaus on lopetettava.
– On erittäin huono tilanne, jos pumppaus joudutaan lopettamaan, sanoo toimitusjohtaja Kalle Virtanen Salon Vedestä.
Kaupungin vesijohtoverkostosta olisi tällöin suljettuna kolme isoa ottamoa, sillä Pullassuon ja Pyymäen ottamot ovat kiinni veden rauta- ja mangaanipitoisuuksien vuoksi.
Ainoa keino vesipulan paikkaamiseksi on tilkitä vesijohtoverkoston vuotokohtia, joita jahdataan parhaillaankin ylitöinä. Virtanen sanoo, että Kiikalan pumppauksen mahdollinen loppuminen tarkoittaa entistä enemmän kiirettä.
Ilmatieteen laitos ennustaa kuivuuden jatkuvan ainakin lähipäivinä. Jo yli puolen välin edennyt lokakuu on ollut poikkeuksellisen kuiva.
– Tällaista sattuu muutaman kerran sadassa vuodessa, selittää poikkeuksellista sääilmiötä meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.
Koko lokakuun aikana ei tähän saakka ole kertynyt yhtään sadevettä Salon Kärkän mittauspaikalle.

Teemu Rannikko kaivoi tiistaina esiin Salon vesijohtoverkoston yhtä vuotokohtaa Kuusjoella. Kuivana kautena vuotoja on helpompi hakea kuin sateisena aikana, Kuva: SSS/Minna Määttänen