Normi suussa

0

ASKO LEHTONEN. Työllisyystyöryhmä ei saanut työtään valmiiksi aikataulussa, vaan joutui ylitöihin. Tämä vahvistaa yleistä käsitystä, että mikään asia ei etene. Puhetta riittää ja valmistelut venyvät, selvyyttä ei saada.
Yleisesti ottaen yleinen käsitys on väärä. Paljon myös selviää.

On selvinnyt, että kokoomuksen tärkeät toimijat ja vaikuttajat siirtyvät politiikasta sosiaali- ja terveysbisnekseen, joka laajenee, kunhan sote-uudistus toteutuu. Laura Räty siirtyi Terveystaloon, Lasse Männistö ja Joonas Turunen Mehiläiseen. Keskustakin on tyytyväinen maakuntahallintoon, jossa se pääsee päättämään, kuinka monta metriä uutta letkua palokunta saa ostaa.

On selvinnyt, että Telluksen ulkopuolella on ihmistä houkuttelevia kohteita. Jupiterin kuussa on jään alla vettä ja jäässä reikiä, joista vesi suihkuaa. Ensimmäiset avantouintikilpailut järjestetään, kunhan sauna saadaan valmiiksi.
Europa-kuun pinnalla on pakkasta 170 astetta, mutta mitä siitä! Pelkkä pukeutumiskysymys, niin kuin kaikki talvea ja lunta odottavat hihhulit aina sanovat.

Jupiterin kuun lisäksi Mars on kiinnostava taivaankappale. Hyperloopista, sähköautoista ja yksityisistä avaruuslennoista tunnettu Elon Musk haluaa perustaa Marsiin siirtokunnan. Liikkeelle lähdettäisiin sadalla ihmisellä ja heidän tavaroillaan.
Suunniteltu Maasta muuttajien määrä on suuri. Oikein valikoiden ei tarvitsisi lähettää kuin muutama uudisraivaaja, ja maapallosta tulisi parempi paikka elää.

Marsiin lähtijöitä varmasti löytyy, jos hinta on kohdallaan. Alennusten takia Anttilan konkurssiloppuunmyyntikin on sujunut odotettua paremmin, minkä myötä on selvinnyt, että konkurssipesän voivat tyhjentää myös asiakkaat.

Turun keskustassa on pitkin syksyä kärsitty pahasta hajusta. On selvinnyt, että hajuun on monta syytä: jäteasema, biokaasulaitos, rehutehdas, viemärit, jätevedenpuhdistamo ja toriparkin päätöksenteko.
Omakehuakin epäiltiin, mutta siihen ei löytynyt aihetta.

Mutta myönnetään: työpaikkojen luominen ja työttömyysturvan heikentämien ovat synnyttäneet noidankehän, vaikka ne eivät olekaan ministeri  Anne ”Varmasti olen ollut noita” Bernerin vastuulla.
On selvinnyt, että työttömyysturvassa on monia ongelmia. Jos työssäkäyvä nostaa päivärahaa, hän syyllistyy petokseen. Toisaalta, jos työttömyysturva on vastikkeellista, työtön ei saa päivärahaa, jos hän ei mene töihin.
Hankalin asia ovat matalapalkkaiset työt. Asianosaisten asiantuntijoiden mukaan ne katoavat, jos niistä pitää maksaa palkkaa.
Vähemmästäkin menee normi suuhun.

Kirjoittaja on toimittaja.