Palkittu norsunluukoira Rokka ja Toni Lahtinen pian televisiossa

0
Toni Lahtinen, Rokka, Gilo ja onnellinen kouluttajaharjoittelija Jmila hyvin menneen operaation jälkeen.

Toni Lahtinen, Rokka, Gilo ja onnellinen kouluttajaharjoittelija Jmila hyvin menneen operaation jälkeen.

Vajaan kuukauden kuluttua suomalaiset saavat seurata palkitun norsunluukoira Rokan ja tämän kouluttajan Toni Lahtisen töitä Tansaniassa salametsästäjiä vastaan Ylen TV1:ssä. Seitsemänosainen Norsunluukoira-sarja alkaa kahdeksas marraskuuta.

Lahtisesta, tämän perustamasta Team Rokasta ja Itä-Afrikassa rehottavasta norsunluun salakaupasta on kerrottu SSS:ssä aiemmin 1.5.2016 viikonvaihdesivuilla.

Rokan ja Lahtisen vuosi on ollut menestyksekäs ilman pian alkavaa televisiosarjaakin: viime viikon tiistaina, kansainvälisenä eläinten päivänä, Lahtiselle myönnettiin Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton Eläinsuojeluteko 2016 -palkinto.
– Eläinsuojeluyhdistyksen tunnustuksen saaminen nostaa uskoani siihen, että pienikin voi ponnistaa korkealle ja tehdä merkittäviä asioita, sanoo Lahtinen.

Lisäksi aiemmin Rokan ja Lahtisen avulla Tansaniassa saatiin kasaan todisteita koko Itä-Afrikan etsityintä rikollissyndikaattijohtajaa ja norsunluun salakuljettajaa ”Shetania” eli ”Paholaista” vastaan.

Tansanian norsukanta on romahtanut. Vuonna 2009 maassa oli 109 000 norsua, nyt vain 60 000. Salametsästyksen kitkemiseksi tarvitaan monialaista yhteistyötä, sitkeyden lisäksi.

Team Rokka paheksui heinäkuussa EU:n komissiota, koska tämä ilmoitti asettuvansa vastustamaan norsunluukaupan täyskieltoa. EU:n kanta hämmästytti myös 29 Afrikan valtion luonnonsuojeluviranomaisia.

Team Rokan työ on kohdannut tänä vuonna myös vastuksia:
– Saimme selville erittäin räikeän ja ison korruptiotapauksen, joka tekee muun muassa norsunluun ja huumeiden kansainvälisestä kaupasta helppoa rikollisliigoille. Nostin asian esille, minkä jälkeen Team Rokka ei enää ollut haluttu kumppani Tansaniassa, Toni Lahtinen harmittelee.