Salolaiselle taloyhtiölle tulossa jättilasku liesikupuriidasta

0
Maatalousyrittäjä myi ihmisravinnoksi kelpaamattomia ankanmunia 80 sentillä kappale.

oikeustalo

Salolainen kerrostaloyhtiö on hävinnyt käräjäoikeudessa pitkän riidan yhdestä liesikuvusta. Taloyhtiön maksettavaksi on tulossa kymmenientuhansien eurojen kulut.

Kiista alkoi kyteä jo kymmenen vuotta sitten, kun salolainen pariskunta muutti vastavalmistuneeseen kerrostaloon. Pariskunnan mielestä huoneiston ilmanvaihto ei toiminut kunnolla.

Taloyhtiö teki liesikuvun tulo- ja poistoilman määristä useita selvityksiä. Pariskunta teetätti omiaan. Tuloksista ja ilmanvaihdon säätämisen vaikutuksista oli erimielisyyttä. Kiistaa tuli jo siitäkin, mitä yhtiökokouksissa ja ylimääräisissä yhtiökokouksissa oli asioista sovittu ja luvattu.

Sovintoyritykset kariutuivat. Taloyhtiön mielestä pariskunta oli teetättänyt yhtiöllä perusteettomia selvityksiä. Yhtiö yritti periä niistä koituneita laskuja. Osakaspari kieltäytyi maksamasta ja vei jutun oikeuteen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan osakkailla on ollut perusteltu syy epäillä, ettei heidän asuntonsa ilmanvaihto ole kunnossa. Asunto-osakeyhtiölain mukaan ilmanvaihdon kunnossapito kuuluu asuntoyhtiölle.

Oikeus velvoitti taloyhtiön korvaamaan osakaspariskunnan liki 25 000 euron oikeudenkäyntikulut. Sen lisäksi yhtiö joutuu maksamaan omat kulunsa. Kiistan loppulasku voi olla yhtiölle yli 40 000 euroa.

Taloyhtiö päättää ylimääräisessä yhtiökokouksessa, valittaako se hovioikeuteen.

Jopa joka kolmannessa suomalaisessa asunto-osakeyhtiössä on toistuvia riitoja ja erimielisyyksiä. Yleisin kiistanaihe on kunnossapitovastuu – kumpi maksaa, osakas vai yhtiö.