Yhdysvallat tyrmää ajatuksen ICC:n sotarikostutkinnasta

0

Yhdysvallat vakuuttaa, etteivät maan sotilaat tai vakoojat joudu Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) tutkinnan kohteeksi. Kansainvälinen rikostuomioistuin kertoi aiemmin tällä viikolla, että Yhdysvaltain armeija ja keskustiedustelupalvelu CIA saattoivat syyllistyä sotarikoksiin Afganistanissa. Epäillyt sotarikokset tapahtuivat alustavan tutkinnan mukaan enimmäkseen vuosina 2003-2004 Yhdysvaltain kuulustellessa pidätettyjä Afganistanissa.
Pääsyyttäjä sanoi harkitsevansa täyden tutkinnan aloittamista asiasta.
Yhdysvallat ei ole kuitenkaan ratifioinut Rooman perussääntöä, eikä ICC:llä siksi ole asiassa toimivaltaa, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja sanoo. Tiedottajan mukaan Yhdysvallat tutkii syytökset.
– Meillä on vankka kansallinen järjestelmä asian tutkimiseen, tiedottaja sanoi.

STT

Kuvat: