Luonto-Liitto: Suden metsästys Salossa lisäisi karjavahinkoja

0

Viimeisin susihavainto on viime viikolta läheltä Salon keskustaajamaa Perniöntien ja Mahtinaisentien risteyksen tuntumasta.

Mikäli Salon ja Raaseporin susilaumasta kaadetaan susia, laumadynamiikan muuttuminen lisää karjavahinkojen määrää.

Tätä mieltä on Luonto-Liiton susiryhmä, joka ottaa julkaisemassaan lausunnossa kantaa kaatolupahakemuksiin. Raaseporissa on haettu yhteensä neljän suden kaatolupaa poikkeusluvalla.

Poikkeuslupahakemusten perusteina on käytetty muun muassa karjankasvatukselle aiheutuvien vahinkojen ehkäisyä.

Luonto-Liiton mukaan alueella on keväällä ja alkukesällä ilmoitettu kuolleeksi seitsemän lammasta. Lisäksi viisi lammasta on ilmoitettu haavoittuneeksi ja yksi kadonneeksi.

– Vahinkoja ei voida pitää merkittävinä, eikä ole todennäköistä, että vahingot kasvaisivat vuoden 2017 aikana erityisen merkittäviksi, todetaan Luonto-Liiton tiedotteessa.

– Suotavaa olisi, että susien tappamisen sijaan karjavahinkoja pyrittäisiin ennaltaehkäisemään esimerkiksi susiaidoin.

Poikkeuslupahakemuksissa on mainittu lisäksi kolme koiravahinkoa, joista kadonnutta mäyräkoiraa ei voida todeta suden tappamaksi.

– Irti oleville koirille on huomattavasti suurempi riski jäädä esimerkiksi auton alle, hukkua jäihin tai vahingoittua yhteenotossa toisen koiran kanssa. Koirien käyttö metsästysharrastuksessa tai metsästysyrittäjille muodostuvat taloudelliset tappiot eivät saa olla syynä poikkeusluvan myöntämiselle, toteaa Luonto-Liitto.