Maailmalla ja Yhdysvalloissa reagoitiin voimakkaasti Trumpin asetuksiin

0

Yhdysvalloissa ihmisoikeusryhmät nostivat lauantaina oikeusjutun presidentti Donald Trumpin asetuksesta, joissa kielletään tilapäisesti maahantulo pakolaisilta ja seitsemästä muslimimaasta tulevilta.
Kanteen nostamiseen ryhmät päätyivät, kun kaksi irakilaismiestä pidätettiin perjantai-iltana John F. Kennedyn lentokentällä New Yorkissa. Kanteessa pidättämisen sanotaan olevan lainvastainen ja vaaditaan miesten vapauttamista.
Molemmilla irakilaisilla on voimassa olevat Yhdysvaltain viisumit, kertoi CNN.
New York TImes -lehden mukaan pidätykset Yhdysvaltain lentokentillä alkoivat pian Trumpin allekirjoitettua asetuksen perjantaina.
Myös ulkomaiset lentoyhtiöt ovat estäneet muslimimaiden kansalaisia nousemasta Yhdysvaltoihin lähteviin koneisiin. Esimerkiksi Kairossa irakilainen perhe ei päässyt New Yorkin -koneeseen, vaikka heillä oli Yhdysvaltain viisumit ja paikat EgyptAirin lennolle.
Iranissa matkatoimistot kertoivat, että ulkomaiset lentoyhtiöt estävät Iranin kansalaisia lentämästä Yhdysvaltoihin asetuksen jälkeen. Kaliforniassa opiskeleva, Iranissa käymässä ollut iranilainen kertoi, ettei hän pääse palaamaan, koska Turkish Airlines -yhtiö on mitätöinyt hänen lippunsa.

”Asetus Vainojen uhrien päivänä”

Myös Ranska ja Saksa ilmaisivat lauantaina huolensa päätöksistä, joita Yhdysvaltain presidentti Trump on kautensa aluksi tehnyt. Ranskan ulkoministerin Jean-Marc Ayrault’n mukaan erityisen huolestuttava on Trumpin päätös rajoittaa pakolaisten maahantuloa.
– Sotaa pakenevien ihmisten vastaanottaminen kuuluu velvollisuuksiimme, Ayrault sanoi tavattuaan saksalaisen virkaveljensä Sigmar Gabrielin Pariisissa.
YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM ja pakolaisjärjestö UNCHR kehottivat Yhdysvaltoja jatkamaan maan pitkään jatkunutta perinnettä konflikteja ja vainoa paenneiden suojelussa.
– Meidän mielestämme pakolaisille on annettava samanlaista turvaa ja apua sekä mahdollisuus asumiseen riippumatta heidän uskonnostaan, kansallisuudestaan tai rodustaan, järjestöt painottavat yhteisessä lausunnossaan.
Trump on myös sanonut, että kristityt turvapaikanhakijat laitetaan etusijalle. Presidentti kommentoi asiaa kristillistä ohjelmaa välittävän CBN-tv-yhtiön haastattelussa.
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch sanoi Trumpin asetusten aiheuttavan suunnatonta vahinkoa pakolaisille eikä tee Yhdysvaltoja turvallisemmaksi.
– Trumpin tuoreet asetukset todennäköisesti vahingoittavat eniten ihmisiä, jotka ovat eniten avun tarpeessa: niitä, jotka pakenevat väkivaltaa ja terrorismia. Ja ne asetukset annettiin Vainojen uhrien päivänä, sanoi järjestön tutkija Grace Meng.
Trumpin asetus estää pakolaisten pääsyn Yhdysvaltoihin neljäksi kuukaudeksi. Lisäksi asetus kieltää maahantulon kolmeksi kuukaudeksi Syyriasta, Irakista, Iranista, Jemenistä, Somaliasta, Sudanista ja Libyasta tulevilta.

http://edition.cnn.com/2017/01/28/politics/2-iraqis-file-lawsuit-after-being-detained-in-ny-due-to-travel-ban/index.html
http://www.iom.int/news/joint-iom-unhcr-statement-president-trumps-refugee-order
http://www1.cbn.com/thebrodyfile/archive/2017/01/27/brody-file-exclusive-president-trump-says-persecuted-christians-will-be-given-priority-as-refugees
http://www1.cbn.com/thebrodyfile/archive/2017/01/27/brody-file-exclusive-president-trump-says-persecuted-christians-will-be-given-priority-as-refugees
https://www.hrw.org/news/2017/01/27/us-trump-delivers-blow-refugees

STT

Kuvat: