Öljyrekka kaatui – 7 000 litraa polttoöljyä Kiskonjokeen

0

 

Öljyrekka suistui tieltä varhain aamulla. Pelastuslaitos oli siirtämässä lämmitysöljyä kaatuneen rekan säiliöistä toiseen rekkaan torstaina aamupäivällä. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salon Perniöntiellä tapahtuneen liikenneonnettomuuden takia 7 000 litraa polttoöljyä on päätynyt maastoon välittömästi Kiskonjoen vieressä. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Mika Kontio pitää onnettomuutta vakavana ympäristöonnettomuutena. Öljyvahingon pelastus- ja torjuntatyöt ovat käynnissä ja jatkuvat Kontion mukaan vielä päiviä, jollei viikkoja.
– Täysperävaunu suistui tieltä vain muutamien kymmenien metrien päässä Kiskonjoen sillalta. Todella huonoa tuuria, mutta näin se onnettomuuksien kanssa yleensä menee, Kontia sanoi.

Pelastustöiden takia toinen kaista kantatie 52:lla oli  suljettu liikenteeltä usean tunnin ajan. Tie oli kokonaan suljettu nosto-operaation ajan ja saatiin avattua kokonaan liikenteelle hieman kello 17 jälkeen.

Onnettomuus tapahtui aamulla 4.20, kun noin 40 kuutiota lämmitysöljyä kuljettanut täysperävaunurekka suistui tieltä. Onnettomuuspaikka sijaitsee Saarenjärventien ja Hästöntien risteyksestä noin 700 metriä Tammisaaren suuntaan. Onnettomuuden tarkka syy ei ole tiedossa, mutta Kontio tietää tien olleen aamuneljältä todella liukas. Henkilövahinkoja ei ojaan liukastelemisessa tapahtunut.

Kun selvisi, että öljyä oli päässyt säiliöistä maastoon, pelastuslaitos hälytti paikalle myös Naantalin kemikaalitorjuntayksikön. Aamupäivällä öljyntorjuntatöitä ja vahinkojen rajaamista maankaivuulla ja patoamisilla oli tekemässä Naantalin yksikön lisäksi Salon yksikkö sekä Perniön VPK. Yhteensä töissä oli 13 pelastuslaitoksen henkilöä. Kontio sanoo, että väkimäärä on riittävä ja sitä vaihdetaan koko ajan.

Kontion mukaan öljyvahingon rajoittaminen on haasteellista kylmän sään ja joen jään takia.
– Mikään vesistö ei pidä öljystä. Valitettava tapaus. Nyt ei auta muuta kuin yrittää imuautoilla ja kaivuutoimenpiteillä minimoida vahingot, Kontio sanoo.

Pelastus- ja öljyntorjuntatyöt jatkuvat Kontion mukaan vielä päiväkausia. Vahingon vaikutuksia pystytään arvioida kunnolla vasta kevään koittaessa. Öljyvahingon takia Varsinais-Suomen pelastuslaitos on ollut yhteydessä Suomen ympäristökeskukseen ja Salon ympäristötoimeen.

Lue lisää 27.1.2017 lehdestä

Sähkettä päivitetty 17.37, tie avattu jälleen liikenteelle.

Sähkettä päivitetty 15.20

Sähkettä päivitetty 10.40

Sähkettä päivitetty 8.34