Ihmisoikeudet pöydällä Mykkäsen tapaamisessa Suu Kyin kanssa

0

Väkivaltaisuudet muslimivähemmistöä vastaan varjostavat Myanmarin eli entisen Burman kehitystä kohti demokratiaa. Verenvuodatus on tahrannut myös demokratiataistelun ikonin ja rauhannobelisti Aung San Suu Kyin mainetta.
Suu Kyin torstaina tavannut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok) kertoi ottaneesta puheeksi huolestuttavat tapahtumat Rakhinen osavaltiossa.
– Totesin, ettei tällaista väkivaltaa voi hyväksyä riippumatta siitä, onko se ollut provosoitua vai ei. Tämä vaikuttaa koko Myanmarin demokratiaprosessin uskottavuuteen, Mykkänen kertoi puhelimitse pääkaupunki Naypyidawista.
YK:n viimeviikkoisen raportin mukaan Myanmarin sotilaat ovat surmanneet todennäköisesti satoja rohingya-muslimeja ja syyllistyneet monenlaisiin julmuuksiin. Kymmeniätuhansia on paennut naapurimaahan Bangladeshiin.
Myanmarin viranomaiset ovat kyseenalaistaneet väitteet. Hallituksen mukaan asevoimat vastaavat rohingya-militanttien hyökkäyksiin.
Suomi haluaa tukea demokraattisia uudistuksia

Mykkänen oli korostanut Suu Kyille, että Rakhinen tapahtumista pitää järjestää osapuolista riippumaton rikostutkinta. Suu Kyin mukaan Myanmarin omat tutkimukset pitää ensin saada valmiiksi. Tämä ei Mykkäsen mukaan saisi kestää liian pitkään.
– Emme ole tyytyväisiä siihen tapaan, millä Myanmarin hallitus on tähän tilanteeseen toistaiseksi puuttunut, Mykkänen sanoi.
Ministeri korosti samalla, että Myanmarin ensimmäisistä vapaista vaaleista on kulunut vasta vähän yli vuosi. Epäillyt ihmisoikeusloukkaukset pitää hänen mukaansa nostaa pöydälle, mutta ”hauraan tasapainon” toinen puoli on tarve tukea nuorta siviilihallintoa ja demokratiauudistuksia.
Suomi tukee Myanmarissa kehitysyhteistyövaroin muun muassa opettajankoulutusta ja rauhanvälitystä. Mykkäsen mukaan nykyisessä tilanteessa ei olisi vastuullista vetää tukea tällaiselta toiminnalta.
Suu Kyin virallinen asema on valtiokansleri. Häntä pidetään Myanmarin tosiasiallisena poliittisena johtajana, vaikka perustuslaki estää hänen valintansa presidentiksi.

STT

Kuvat: