Ranuan eläinpuiston jääkarhunpentu ulkoili ensi kertaa

0

Ranuan eläinpuiston jääkarhunpentu on astunut ensimmäistä kertaa ulkoilmaan.
Toistaiseksi nimetön jääkarhunpentu tassutteli ulos Venus-emonsa kanssa pian sen jälkeen, kun karhujen pesätilan luukku avattiin puoliltapäivin.
Pentu syntyi marraskuun lopulla, minkä jälkeen Venus-emo on hoitanut sitä sisätiloissa. Puolikiloisena syntyneestä pennusta on emon rasvaisen maidon turvin kasvanut vajaan kymmenen kilon painoinen pikkukarhu. Pentu on valvontanauhojen perusteella todettu urokseksi.
Ranuan eläinpuiston intendentin Mari Heikkilän mukaan pentu vaikuttaa rohkealta ja ennakkoluulottomalta yksilöltä. Hämärässä karhunpesässä varttunut pentu ei lainkaan aristellut kirkasta päivänvaloa.
– Heti ryntäsi ulos oviaukosta kun vaan emo ohitseen päästi, Heikkilä naurahtaa.

Isä eristetty naapuriaitaukseen

Pentu viihtyi ulkoilmassa noin tunnin kaivellen ja haistellen lunta ja emonsa kanssa leikkien. Tämän jälkeen emo ja pentu palasivat sisätiloihin välipalalle.
Karhunpesän tapahtumia videokameran välityksellä seuranneen Heikkilän mukaan ulkoleikkien nälkiinnyttämä pikkukarhu ryhtyi heti pesään päästyään imemään emonsa maitoa.
Jääkarhunpennun isä on eristetty viereiseen aitaukseen. Jos uros pääsisi samaan aitaukseen, se voisi olla pikkujääkarhun loppu.
– Jääkarhu-urokset elelevät yksin, paitsi silloin, kun on lisääntymisaika ja uros etsii naarasta. Jos naaraalla on pennut, se ei tule kiimaan. Voisi siis käydä niin, että uros tappaa pennun, Heikkilä selvittää.
Isäjääkarhu nuuhki innokkaasti aitauksen raoista, sillä se haistoi ja kuuli ulkoilevan pennun – siis sen lisäksi, että naapurista löytyisi naaras.
Nimikilpailu alkaa keväällä

Maaliskuun puoliväli on luonteva ajankohta pennun ensiulkoilulle, sillä luonnossa jääkarhuemo hoitaa pentujaan lumeen kaivamassaan pesäluolassa maalis-huhtikuulle. Tuolloin 3-4 kuukauden ikäinen pentu on jo riittävän iso pystyäkseen seuraamaan emoaan jäälakeudella tämän saalistaessa hylkeitä.
Nimettömälle karhunpennulle on Heikkilän mukaan määrä järjestää myöhemmin keväällä nimikilpailu. Tosin yhden ehdotuksen eläinpuisto on jo vastaanottanutkin, Heikkilä kertoo.
– Kyllä niitä ehdotuksia voi jo lähettää sähköpostilla ja Facebookiin, kaikki ehdotukset huomioidaan kyllä.
Jääkarhunpennun elämää seuraavaa livekameraa ei teknisten ongelmien vuoksi voida jääkarhuaitaukseen asentaa. Heikkilä vinkkaa kuitenkin kiinnostuneille, että eläintarha laittaa videoita katseltavaksi Facebook-sivuilleen.
Pentu on näyttänyt kehittyvän normaalisti. Se on muun muassa jo alkanut maistella kiinteää ruokaa emonsa annoksesta. Urosjääkarhut voivat elää tarhaoloissa yli 30-vuotiaiksi, ja naaraat vielä 10 vuotta pidempään.

STT

Kuvat: