USA:n republikaanit epäonnistuivat Obamacaren kumoamisessa – nöyryyttävä tappio Trumpille

0

Yhdysvalloissa republikaanipuolue epäonnistui perjantaina terveydenhuollon uudistamisessa. Yhdysvaltalaisviestinten mukaan puolue veti lakiesityksensä pois juuri ennen kuin edustajainhuoneen oli määrä äänestää siitä. Puoluejohdon ja presidentti Donald Trumpin tiedossa oli, että esitys olisi hylätty äänestyksessä.
CNN:n mukaan edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan ilmoitti puoluetovereilleen, etteivät republikaanit yritä enää uudistaa terveydenhuoltoa tällä istuntokaudella. Trump oli pyytänyt Ryania vetämään esityksen pois.
Terveydenhuoltouudistuksen tavoite oli korvata edellisen presidentti Barack Obaman Obamacarena tunnettu terveydenhuoltojärjestelmä. Washington Postin mukaan Trump oli yrittänyt painostaa republikaaniedustajia äänestämään esityksen puolesta ilmoittamalla, että jos nyt käsittelyssä oleva lakiesitys ei mene läpi, hänen puolestaan Obamacare saa jäädä voimaan.
Obamacaren peruminen oli yksi republikaanien tärkeimpiä vaalilupauksia. Myös Trump lupasi omassa kampanjassaan korvata sen paremmalla järjestelmällä.

Trump: Terveydenhuoltouudistuksen onnistuminen oli hyvin lähellä

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoo, että terveydenhuoltouudistuksen lakiesityksen hyväksyminen oli hyvin lähellä. Hän ennustaa, että Obamacarena tunnettu nykyinen terveydenhuoltojärjestelmä tulee räjähtämään käsiin.
Trump lupaa siirtää ripeällä aikataululla huomionsa verouudistukseen.
CNN:n mukaan Trump syyttää epäonnistumisesta demokraatteja.
– He eivät aikoneet antaa meille yhtä ainokaistakaan ääntä.

Puhemies: Obamacare on nyt maan tapa

Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan sanoo, että Obamacare on nyt maan tapa ja sen kanssa eletään toistaiseksi. Ryan puhui toimittajille hetki sen jälkeen, kun republikaanit olivat vetäneet pois lakiesityksen.
– Tämä päivä tuotti meille pettymyksen. Isojen asioiden tekeminen on vaikeaa, Ryan myöntää.
– Me kaikki – myös minä – tarvitsemme nyt aikaa miettiäksemme, miten päädyimme tähän hetkeen.
Ryan sanoo, että Obamacare on tuhon partaalla ja että terveydenhuollon uudistaminen olisi ollut palvelus myös Obamacaren laatijoille.
– He saattavat olla tyytyväisiä nyt, mutta kunhan he näkevät, miten huonoksi tilanne menee…

Nöyryyttävä tappio

Epäonnistuminen oli nöyryyttävä sekä puolueelle että presidentille.
Trump oli asettunut lakiesityksen tueksi koko arvovallallaan ja käyttänyt liike-elämässä oppimiaan neuvottelutaitoja taivuttaakseen edustajainhuoneen republikaanit esityksen puolelle. Perjantaina näytti siltä, etteivät liike-elämän opit kantaisi pitkälle politiikan maailmassa, josta Trumpilla ei ole aiempaa kokemusta.
Myös puhemies Ryanin maine koki kovan kolauksen. Tärkeän lakiesityksen kaatuminen herätti myös epäilyksiä siitä, pystyvätkö republikaanit viemään läpi muitakaan lupaamiaan uudistuksia kuten verouudistusta.
Vuonna 2010 voimaan tullut Obamacare vähensi kokonaan ilman sairausvakuutusta olevien amerikkalaisen määrän ennätyksellisen pieneksi.
Uudistuksesta oli alun perin ollut määrä äänestää jo torstaina, mutta republikaanit joutuivat lykkäämään äänestystä, koska esityksellä ei ollut mahdollisuutta mennä läpi.

http://www.cnn.com/2017/03/23/politics/trump-health-care-latest/index.html
https://www.washingtonpost.com/news/powerpost/paloma/daily-202/2017/03/24/daily-202-trump-s-health-care-ultimatum-is-straight-out-of-the-art-of-the-deal-it-just-might-work/58d458c9e9b69b72b255102d/?utm_term=.bb39da67011f
http://www.cnn.com/2017/03/23/politics/trump-health-care-latest/index.html

STT

Kuvat: