Naisen avunhuudot tallentuivat epäillyn kameralle uusnatsien mellakkajutussa

0

Keski-Suomen käräjillä käsiteltiin poliisin epäillyltä takavarikoimaa tallennetta, jolle tallentui uusnatsien ryntäys Jyväskylän Sokoksen oville toissa vuoden elokuussa. Videolla nainen alkaa ryntäyksen jälkeen toistuvasti kiljua apua, minkä jälkeen poliisit pyrkivät kilpien kanssa olevien uusnatsien ohi sisään ja alkavat komentaa joukkoa.
Valvontakameravideolla näkyy ison uusnatsijoukon suuntautuminen Sokoksen oville ja sisään.
– (Jesse) Torniainen siinä selkeästi hyökkää (uhrin kimppuun), minkä jälkeen tulevat (toinen ja kolmas) syytetty, syyttäjä sanoi videon jälkeen.
Torniainen kiistää johtaneensa mellakkaa Jyväskylässä. Myös Torniaisen ja syyttäjän näkemykset epäillyistä pahoinpitelytilanteista eroavat toisistaan. Toisen pahoinpitelyn Torniainen kiistää täysin.
Osa pahoinpitelystä syytetyistä on myöntänyt pahoinpitelyn, mutta kaikki ovat kiistäneet mellakan. Syytetyt eivät ostaneet ajatusta mellakasta myöskään videon jälkeen.
– Minun mielestäni tuossa ryntää 5-10 henkeä sisälle. Onko se mellakka? Meillä on tavallisia rikosjuttuja, jossa on yhtä paljon syytettyjä, yhden syytetyn puolustus kommentoi videota.
Osa uusnatseista on myöntänyt pahoinpitelyn, mutta kaikki syytetyt ovat kiistäneet mellakan tai sellaisen johtamisen.
Yksi väkivallan kohteista on Jyväskylän vuoden 2013 kirjastopuukotuksen uhri. Poliisi ja sittemmin syyttäjä ovat epäilleet uusnatsien tunnistaneen hänet. Vuonna 2013 häntä puukotettiin Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa.
Pahoinpitelyn uhriksi joutui myös nainen, joka ryhtyi suojaamaan miestä iskuilta tilanteessa. Kaikkiaan pahoinpitelyn uhreja oli kolme.
Osa syytetyistä myös sanoi, että he poistuvat valvontakamerakuvasta takaisin tulosuuntaan heti sisällä käväistyään.
Syyttäjällä oli myös videomateriaalia, jossa ennen tilannetta uusnatsit kävelevät yhdessä muodostelmassa ja huutavat eläköön kansallissosialismi -huutoa.

Syyttäjä vaatii Torniaiselle ehdotonta

Syyttäjä vaatii kolmelle uusinatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenelle tuomiota väkivaltaisen mellakan johtamisesta. Syytettyinä ovat muun muassa aiemmin vastarintaliikkeen Suomen-johtajana toiminut mies ja Jesse Torniainen, joka tuomittiin Helsingin asema-aukion törkeästä pahoinpitelystä kahdeksi vuodeksi vankilaan. Asema-aukion jutun tuomio ei ole lainvoimainen.
Torniaiselle syyttäjä vaatii mellakkajutussa kymmenen kuukauden ehdotonta vankeutta. Syyttäjän mukaan Torniainen oli hyökännyt kauppakeskus Sokokseen ensimmäisenä ja potkaissut uhrien suuntaan. Torniainen oli hyökännyt yhden uhrin kimppuun, lyönyt tätä useita kertoja ja yllyttänyt näin muita pahoinpitelyyn, haastehakemuksessa todetaan.
Torniainen on kiistänyt mellakan johtamisen ja myös hänen käsityksensä väitetyistä pahoinpitelytilanteista eroavat syyttäjän näkemyksestä.
Torniaisen lisäksi mellakan johtamisesta syytetään kahta muuta miestä. Tapahtuma-aikana järjestön Suomen-johtajana toimineelle miehelle syyttäjä vaatii seitsemän kuukauden ehdollista rangaistusta. Kolmannelle mellakan johtamisesta syytetylle syyttäjä vaatii kahdeksan kuukautta ehdollista.

STT

Kuvat: