NBC: Yhdysvallat valmis tekemään ennaltaehkäisevän iskun Pohjois-Koreaan

0

Uutiskanava NBC Newsin tietojen mukaan Yhdysvallat on valmis tekemään ennaltaehkäisevän iskun Pohjois-Koreaan, mikäli viranomaiset saavat varmuuden siitä, että Pohjois-Korea aikoo tehdä ydintestin. Asiasta kertoivat uutiskanavalla useat tiedustelulähteet.
Lähteiden mukaan iskuun voisi sisältyä ohjuksia ja pommeja sekä kyber- ja erikoisoperaatioita. Lähteiden mukaan Yhdysvallat on sijoittanut kaksi hävittäjäalusta Pohjois-Korean lähettyville. Toisen niistä kerrotaan olevan 300 mailin eli vajaan 500 kilometrin päässä Pohjois-Koreasta. Molemmat aluksen pystyvät lähteiden mukaan ampumaan Tomahawk-ohjuksia.
NBC:n mukaan lisäksi Yhdysvaltojen raskaiden pommikoneiden on sanottu olevan Guamilla valmiita iskemään Pohjois-Koreaan, jos tarve vaatii. Aiemmin tällä viikolla Pentagon myös ilmoitti, että USS Carl Vinson -lentotukialuksen johtama iskuryhmä määrättiin siirtymään lähemmäs Pohjois-Koreaa.
Tilannetta uutistoimisto AFP:lle kommentoinut lähde Valkoisesta talosta sanoi puolestaan, että Yhdysvallat harkitsee sotilaallisia vaihtoehtoja vastauksena Pohjois-Korean aseohjelmiin. Lähteen mukaan kyse ei ole enää siitä tekeekö Pohjois-Korea uuden provokatiivisen testin vaan siitä, milloin testi tehdään.

Kiina varoittaa sodanuhasta Korean niemimaalla

Kiina on ilmaissut vakavan huolensa jännityksen kiristymisestä Korean niemimaalla. Ulkoministeri Wang Yin mukaan konflikti voi puhjeta hetkellä millä hyvänsä.
Wang varoittaa, että jos sota syttyy, kukaan ei voita vaan kaikki häviävät. Hän sanoo, että ratkaisuja saadaan aikaan vain neuvottelemalla.
Pohjois-Korea on varoittanut, että ”jotain suurta” on lähellä. Maan on arveltu suunnittelevan ohjus- tai ydinkoetta huomiselle, jolloin tulee kuluneeksi 105 vuotta maan entisen johtajan Kim Il-sungin syntymästä.
Yhdysvaltalaismedialle aiemmin puhuneet Yhdysvaltain hallintolähteet ovat sanoneet, että Pohjois-Korea on ilmeisesti asettanut ydinlaitteen laukaisuvalmiiksi.
Myös Pohjois-Koreaa analysoiva seurantaryhmä sanoi, että maa on valmis uuteen ydintestiin. North 38 -ryhmä sanoi raportissaan, että Pohjois-Korean testivalmistelut ovat valmiit Punggye-rin alueella.

Trump: Pohjois-Korea on ongelma, joka hoidetaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi torstaina, että Pohjois-Korea on ongelma, joka hoidetaan. Presidentti kommentoi asiaa lehdistölle.
Lisäksi Trump jälleen kehotti Twitterissä Kiinaa puuttumaan Pohjois-Korean tekemisiin.
– Minulla on kova luottamus siihen, että Kiina hoitaa Pohjois-Korean kunnolla. Jos se ei tätä tee, niin Yhdysvallat liittolaisineen tekee, Trump uhkasi.
Pohjois-Korea on uhonnut Yhdysvalloille olevansa valmis sotaan. Torstaina maan hallinnon viestejä välittävä KCNA-toimisto kertoi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin seuranneen erikoisjoukkojen sotaharjoitusta.
Viime aikoina Pohjois-Korea on tehnyt useita ohjuskokeita, mikä on herättänyt huolta siitä, että maa voi pian kehittää Yhdysvaltoihin yltävän pitkänmatkan ohjuksen.

http://www.nbcnews.com/news/world/u-s-may-launch-strike-if-north-korea-reaches-nuclear-n746366

STT

Kuvat: