Stipendirahat kavaltanut rehtori tuomittiin kolmen vuoden vankeuteen

0

Oulun käräjäoikeus on tuominnut Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion rehtorin Juha Martti Valtakorven kolmen vuoden vankeuteen ja viraltapantavaksi. Oikeuden mukaan hän kavalsi koulun stipendirahaston varoja lähes 450 000 euron arvosta.
Rikosnimikkeet ovat törkeä kavallus ja törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen. Oikeuden mukaan rehtori kavalsi varoja vuosina 2004-2014.
Rahansiirrot rehtori teki käteisnostoina ja tilisiirtoina. Syytteen mukaan Valtakorpi osti esimerkiksi yhteen tiliin liitetyllä pankkikortilla yli 20 000 euron arvosta muun muassa ruokaa ja alkoholia sekä maksoi taksi- ja hotellimaksuja.
Osan tekemistään tilisiirroista rehtori teki virkavapaansa aikana.
-Valtakorpi on tilisiirtojen jälkeen käyttänyt pankkitileillään olleita varoja tavalla, joka sopii henkilökohtaista kulutusta kuvaavaksi tavaksi, oikeus muotoilee ratkaisussaan.

Esimiehet eivät tienneet rehtorin vastuusta

Nanny Lilius -rahaston hallinnointi kuuluu 1970-luvun alussa tehdyn pöytäkirjan mukaan lukion rehtorille. Lukiokoulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja Pekka Fredriksson kertoi aiemmin STT:lle, että kukaan ei valvonut rahaston käyttöä. Kukaan rehtorin esimiehistä ei Fredrikssonin mukaan kuitenkaan tiennyt rahastosta vaan luultiin, että sitä hallinnoi jokin ulkopuolinen säätiö.
Rehtorilla oli myös rahaston pankkitilien käyttöoikeus.
Vuosikirjatilille kavaltamistaan rahoista rehtori palautti noin 30 000 euroa ja maksatti stipendejä rahastojen sääntöjen mukaisesti noin 32 000 euron arvosta
– Valtakorpi on anastamillaan varoilla tehnyt tosin sellaisiakin hankintoja, joiden voidaan katsoa menneen lopulta koulun hyödyksi. Tällaisia hankintoja ovat olleet esimerkiksi koululle hankittu flyygeli ja golf-osake, tuomiossa todetaan.
Oikeuden mukaan rehtori kuitenkin käytti varoja omavaltaisesti ja sattumanvaraisesti ja jakoi niitä muun muassa ystävilleen ja tuttavilleen.
– Rahojen käyttöä on peitelty muun muassa laiminlyömällä asianmukaisen kirjanpidon pitäminen, oikeus katsoo.

STT

Kuvat: