Yhdysvallat syyttää Syyrian hallintoa kemiallisesta iskusta

0

Yhdysvallat tuomitsee Syyriassa tehdyn kemiallisen iskun ja syyttää siitä Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa.
Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer antoi myös ymmärtää olevan syyrialaisten etu, ettei Assad jatkaisi Syyrian johdossa.
Yhdysvallat on Spicerin mukaan varma siitä, että kemikaali-iskun takana on Assadin hallinto.
YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu keskiviikkona käsittelemään epäiltyä kaasuiskua Syyrian kapinallisalueelle. Myös YK:n alainen komissio ilmoitti aloittavansa tutkinnan asiassa.
Sotaa tarkkailevan järjestön Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan iskussa kuoli lähes 60 ihmistä ja kymmeniä haavoittui. Järjestön mukaan kuolleiden joukossa oli kymmenkunta lasta.
Isku tehtiin Khan Sheikhunin kaupunkiin Syyrian luoteisosassa. Haavoittuneet kärsivät muun muassa hengitysongelmista ja oksentelusta.
Myös kemiallisten aseiden kieltojärjestö (OPCW) sanoo keräävänsä kaikista saatavilla olevista lähteistä tietoa epäillystä kaasuiskusta. OPCW toimii yhteistyössä YK:n kanssa.
YK:n Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura luonnehti kauhistuttavaksi hyökkäystä Syyrian kapinallisten alueelle.
– Ymmärtääksemme kyse oli kemiallisesta hyökkäyksestä, joka tehtiin ilmasta, hän sanoi.

Turkki tuomitsi iskun

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tuomitsi epäillyn kaasuiskun Syyriassa ja sanoi, että se voi vaarantaa Kazakstanin Astanassa käytävät rauhanneuvottelut. Erdogan on keskustellut asiasta puhelimitse Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.
Turkkilaislähteet eivät nimenneet tahoa, jota se syyttää iskusta. Turkki on ollut Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon päävihollisia. Viime kuukausina Turkki on kuitenkin lämmitellyt suhteita Venäjään, joka puolestaan on Assadin liittolainen.
Venäjän armeija ilmoitti, ettei se ole tehnyt ilmaiskuja alueella, jossa epäilty kaasuisku tehtiin.
Syyrian oppositio on syyttänyt iskusta Assadin hallinnon joukkoja. Opposition mielestä isku heittää varjon rauhanneuvottelujen ylle.
Syyrian armeija puolestaan kiisti tehneensä hyökkäyksen.
Jos tiistain tapahtumat varmistuvat kaasuiskuksi, kyse on yhdestä pahimmista kemiallisista hyökkäyksistä Syyrian kuusi vuotta sitten alkaneen sodan aikana.

STT

Kuvat: