Joensuun Kataja on koripallon miesten Suomen mestari

0

Joensuun Kataja on koripallon miesten Suomen mestari. Kataja päihitti Korisliigan kuudennessa loppuottelussa Salon Vilppaan pistein 94-65 (52-29). Alusta asti täysin joensuulaisten komennossa edenyt ottelu Mehtimäen jäähallissa merkitsi pantteripatsaan viipyvän seuraavan vuoden Joensuussa loppuotteluvoitoin 4-2.

Vilppaan takamies Juwan Staten pystyi pelaamaan. Statenin pelikunto varmistui vasta alkulämmittelyn jälkeen. Hänet nimettiin Vilppaan avausviisikkoon.

Alku oli kuitenkin vierasjoukkueen kannalta lähes katastrofaalinen. Ensimmäisen viiden peliminuutin aikana Vilpas ei saanut luotua yhtään helppoa tai edes melko helppoa korintekotilannetta. Tuossa vaiheessa voimassa olleessa 16-4-tilanteessa Vilppaan ainoat korit olivat Statenin ja Al’lonzo Colemanin pitkän matkan kahden pisteen heitot eli ratkaisut, jotka eivät pidemmällä tähtäimellä salolaisia kannattelisi.

Samaan aikaan Kataja vyörytti omaa hyökkäyspelaamistaan aiemmista Joensuun pudotuspeleistä totuttuun tapaan. Vilpas ei saanut alussa kiinni Teemu Rannikon pelintekoa ja sitä kautta koko kotijoukkueen hyökkäämistä. Kataja onnistui tekemään korin kaikissa viidessä ensimmäisessä hyökkäyksessään, ja koreista kaksi oli kolmosia. Onnistumisia saivat Salohallin edellisessä ottelussa vaikeuksissa olleet Rion Brown ja Jarekious Bradley sekä aloitusviisikkoon Daniel Mullingsin sijaan nostettu Ilari Seppälä.

Ero olisi voinut olla jopa suurempi, kun Kataja hallitsi taas kerran Mehtimäellä hyökkäyslevypalloja. Yksittäisessä hyökkäyksessä kotijoukkue haki kaksi hyökkäyslevyriä, mutta mikään kolmesta vapaasta kolmosesta ei tällä kertaa onnistunut.

Statenin pyörittämänä Vilppaan joukkuepelaaminen ei siis lähtenyt käyntiin. Päävalmentaja Joonas Iisalo otti 14-4-tilanteessa aikalisän ja vaihtoi kentälle Michael Poundsin, Brandon Edwardsin sekä Desmond Williamsin.

Williams toi hieman juonikkuutta vierailijoiden hyökkäämiseen. Kolmonen onnistui, mutta sen vaikutus ei kantanut joukkueella pitkään. Katajan helpohko kakkonen meni ohi, mutta se ei Vilpasta lohduttanut, kun Vesa Mäkäläinen haki vuorostaan levypallon. Rion Brownin kolmonen toi pisteen enemmän kuin mainittu Mullingsin kakkonen olisi tuonut.

Vilpas pysyi jollain lailla mukana yksilösuorituksilla. Ensin Al’lonzo Coleman suoritti kolmen pisteen hyökkäyksen and1-korilla, ja pian Williams pisti vielä paremmaksi. Brown rikkoi häntä, kolmonen koriin ja päälle onnistunut vapaaheitto: tilanne kaventui 23-14:ään.

Ensimmäinen neljännes oli kuitenkin täysin Katajan. Vilpas menetti pallon neljä kertaa, laski Katajan peräti viiteen hyökkäyslevypalloon ja yski hyökkäyspelaamisessaan pahemman kerran. Vaikeat heittopaikat johtivat surkeisiin heittoprosentteihin. Salolaisen ryhtiliikkeen tarve oli toisen kympin alussa välitön.

Vaan eipä hyvältä näyttänyt. Hyökkäyksen ongelmat jatkuivat Statenin suorittaessa joukkueensa kuudennen pallonmenetyksen Katajan puolustaessa kauttaaltaan mainiosti. Samaan aikaan Katajan korinaluspelaaja Kervin Bristol onnistui toisessa päässä jopa pitkähkön matkan hyppyheitoissaan: numerot muuttuivat jo 31-14:ään. Samalla Pounds korvasi Statenin Vilppaan pelintekijänä.

Vilppaan peli oli täysin sekaisin; mikään ei tuntunut onnistuvan. Toisen neljänneksen vajaat kolme ensimmäistä minuuttia menivät Katajalle mestaruutta enteillen pistein 8-0. Silloin harvoin, kun Vilpas pystyi tekemään itselleen hyvän korintekopaikan, menivät heitot ohi. Näin kävi esimerkiksi Michael Poundsin kolmosessa, jonka Bradley kuittasi kovalla kakkosella: 37-15.

Kaiken taidon lisäksi Katajalla oli tähtimerkitkin kohdallaan. Esimerkiksi Bristolin varmalta korilta näyttänyt kakkonen meni ohi, mutta levypallo putosi suoraan hänen käsiinsä. Tämän jälkeen pallo pelattiin Bradleylle bonuskaaren taakse: kahden pisteen hyökkäys muuttui kolmoseen.

Kuten näin suurista piste-eroista voi päätellä, oli Katajan joukkue tässä vaiheessa täynnä onnistujia ja Vilppaan ryhmä toista kaliiberia. Juho Nenosen kolmonen ja Brandon Edwardsin pitkähkö kakkonen pitivät jonkinlaisia toiveita yllä kohti pitkää taukoa mentäessä. Suurimmillaan 26 pisteen suuruinen kotijohto kapeni 21 pisteeseen.

Vilppaan Okko Järvi on finaalisarjan rikotuin pelaaja kolmen pisteen heittotilanteessa. Järvi pääsi vapaaheittoviivalle ja onnistui jälleen kaikissa kolmessa heitossaan. Hienon ensimmäisen puoliajan pelannut Ilari Seppälä nakutti kuitenkin summerin soidessa kolmosen, ja Vilppaan edessä ollut vuori näytti tauolle lähdettäessä todella korkealta.

– Vähän lepsu alku, ja vastustajan isot miehetkin pistivät heille vaikeita heittoja sisään. Meidän hyökkäyksemme sakkasi, ja siitä alkoi lumipalloefekti, totesi Vilppaan Mikko Koivisto Ylen puoliaikahaastattelussa.

Koivisto loi toivoa salolaisleiriin aloittamalla toisen puoliajan onnistuneella kolmosella. Nuo toiveet murenivat nopeimmalla mahdollisella tavalla: loistavaa ottelua pelannut Bradley teki kakkosen, Koivisto pallonmenetyksen, Brown kolmosen ja Koivisto ohimenneen kolmosen. Brownin kakkonen vei Katajan jo 27 pisteen etumatkalle.

Kataja teki muutaman pallonmenetyksen lyhyen ajan sisään, mutta Vilpas ei saanut eroa mainittavasti kiinni. 25 minuutin pelin jälkeen tilanne oli tukevasti 61-35.

Kolmannen kympin jälkimmäisellä puoliskolla oli Vilppaan viimeinen tilaisuus nousta vielä mestaruutaisteluun mukaan. Siinä se ei onnistunut, vaikka Brandon Edwards pääsikin nostamaan omia henkilökohtaisia pistesaldojaan. Edwards oli tehnyt tässä vaiheessa jo mukavasti 16 pistettä.

Siitä huolimatta Kataja johti ennen viimeistä kymmenminuuttista 69-45: ilman koripalloihmettä se oli viemässä myös Suomen mestaruuden. Äärimmäisen positiivista huomiota herätti Vilpas Ultras -kannattajaryhmä. Kahdella bussilastillisen voimin yli 500 kilometrin päähän lähteneet salolaiset jaksoivat laulaa laulujaan 24 pisteen tappiotilanteessakin.

Viimeinen kymmenminuuttinen oli joensuulaisyleisön kannalta nautiskelua. 3 901 katsojaa näkivät Katajan seurahistorian toisen Suomen mestaruuden. Vilppaalle mitali on paitsi seuran myös salolaisen aikuisten SM-koripallohistorian ensimmäinen.

– Halusimme tätä niin paljon. Huomasimme nauhalta, mitä meidän pitää tehdä eri tavalla verrattuna Salon edelliseen otteluun. Tunnelma oli hienointa, mitä olen Joensuussa koskaan kokenut, kiitteli Katajan Rannikko Ylen tv-haastattelussa.

Joensuun Kataja oli liian kova Vilppaalle kuudennessa loppuottelussa.
Joensuun Kataja oli liian kova Vilppaalle kuudennessa loppuottelussa.