Kataja pisti Vilppaan selkä seinää vasten Korisliigan loppuotteluissa

0

Vilppaan Al'lonzo Coleman (kuvassa pallon kanssa) ja Juwan Staten käyttivät ensimmäisellä puoliajalla mainiosti vahvuuksiaan.Joensuun Kataja otti valtavan askeleen kohti koripallon miesten Suomen mestaruutta. Kataja päihitti Salon Vilppaan Korisliigan neljännessä loppuottelussa pistein 96-90 (45-43) ja johtaa finaalisarjaa nyt otteluvoitoin 3-1. Näin ollen Katajalla on kolme ottelua aikaa varmistaa mestaruus.

Ensimmäiset viisi minuuttia edettiin juuri niin kuin Vilpas toivoo finaaleja pelattavan. Salolaiset pääsivät juoksemaan nopeita hyökkäyksiä ja onnistuivat myös tekemään niistä tulosta. Vilpas johti viiden minuutin pelin jälkeen 12-5, eikä tilanteessa ollut pelitapahtumiin nähden yhtään liikaa.

Vasenta kättään lauantain ottelussa loukanneen Vilppaan Matias Ojalan käsi teipattiin seuravärin mukaisesti punaisella teipillä. Alussa mahdollisella kivulla ei ollut vaikutusta, päinvastoin: Ojala onnistui heti kahdessa ensimmäisessä kolmosessaan. Lisäksi Okko Järvi ja Juwan Staten onnistuivat korilleajoissaan tuoden siten vaarallisuutta myös niin sanotulle maalatulle alueelle.

Vastaavasti Vilpas puolusti Katajan alkuminuuteilla tehottomaksi. Itse asiassa vierasjoukkueen ainoa ongelma alussa olivat hyökkäyslevypallot, joista Kataja harvat pisteensä pääsääntöisesti teki. Kotijoukkueelle ongelmia tuottivat myös Jarekious Bradleyn kaksi nopeaa virhettä.

Pelaajavaihdot alkoivat vähitellen kääntää otetta Katajan suuntaan. Siihen otollinen lääke oli kuitenkin Vilppaan Desmond Williamsin heittopeli: kaksi vaikeahkoa kakkosta eivät olleet Williamsin käsissä vaikeita vaan tuottivat tulokset.

Myös Vilpas pääsi yrittämään korintekoa toistamiseen samassa hyökkäyksessä. Vesa Mäkäläinen otti virheen tutussa taisteluparissaan Juho Nenosta vastaan. Mikä vielä olennaisempaa, rikkoi Ilari Seppälä kolmen pisteen heittoa yrittämässä ollutta Järveä. Järvelle tuomittiin kolme vapaaheittoa, joista kaksi onnistui.

Ensimmäinen kymmenminuuttinen kulki Vilppaalta kaikkinensa täysin eri rytmissä kuin ensimmäinen Joensuun loppuottelu kokonaisuudessaan. Vastustajan hyökkäyslevypalloja lukuun ottamatta neljännes oli jatkuvasti sen kontrollissa, ja kapteeni Michael Pounds onnistui loppusummerin kynnyksellä väkevässä ajossaan: Vilpas lyhyelle tauolle 22-15-johdossa. Vilppaan Juho Nenosen ottama toinen virhe tiesi Matias Ojalan vastuun kasvamista entisestään jatkossa.

Nopeat käänteet ovat kuitenkin sunnuntaisinkin arkipäivää koripallossa. Toisen neljänneksen ensimmäisen minuutin aikana Ojala sai melko hyvään paikkaan kolmosen, seuraavassa hyökkäyksessä Mikko Koivisto täysin vapaaseen tilanteeseen kolmosen. Kumpikaan ei mennyt sisään.

Samaan aikaan Rion Brown teki kakkosen ja Teemu Rannikko kolmosen. Kun Vilppaalle määrättiin vielä tekninen ja Okko Järvelle virhe heittotilanteessa, oli Kataja yhtäkkiä 23-22-johtotilanteessa. Koko ensimmäisen kympin pisteittä pelanneet Brown ja Rannikko tekivät minuutissa ja 15 sekunnissa yhteensä kahdeksan pistettä.

Jakson alussa pelattiin laadukasta koripalloa. Vilppaan Staten, Coleman ja Ojala onnistuivat vuoroillaan pitkähkön matkan vapaissa kakkosissaan, Brown puolestaan säkitti vapaaheiton toisensa perään. Tämän runsaskorisen jakson lopetti ”taikuri” Rannikko, joka hyödynsi Kervin Bristolin jälleen kerran hakeman hyökkäyslevypallon kolmen pisteen onnistumisellaan. Vilppaan aikalisälle lähdettiin Katajan 30-28-johtoasemassa. Tuossa vaiheessa Bristol oli hakenut viisi hyökkäyslevyriä, joista Kataja oli tehnyt kymmenen pistettä!

Vilppaan peli pysyi pääsääntöisesti edelleen laadukkaana. Malliesimerkkinä oli hyökkäys, jossa Al’lonzo Coleman osoitti monipuolisuuttaan. Hän rynnisti vauhdilla korin alle, mutta oman hankalahkon korintekoyrityksen sijaan hän löysi Koiviston täysin vapaana kolmen pisteen kaaren takana. Vaikka Koiviston heittopeli ei finaaleissa ole toistaiseksi säkenöinyt, sanovat jo todennäköisyydetkin onnistumisen tulevan. Nyt se tuli: Vilpas 35-34-johtoon vartin pelin jälkeen.

Vilpas pystyi hyödyntämään tilanteita, joissa Staten pääsi hyökkäämään Ilari Seppälää ja Coleman Tommi Huolilaa vastaan. Yli 37 minuuttia lauantaina pelannut Staten teki jälleen kovaa iltapuhdetta: kymmenen tehtyä pistettä tuli täyteen jo hyvissä ajoin toisella neljänneksellä. Koko ensimmäisellä puoliajalla Staten oli vaihdossa vain alle kolme minuuttia. Myös Coleman pääsi kahdeksan pisteen saldoon.

Toisaalta salolaisten puolustus ei ollut toisella kympillä avausneljänneksen tasolla. Kataja pääsi hyökkäys toisensä jälkeen vapaaheittoviivalle, ja vapareita heittivät nimenomaisesti he, jotka myös onnistuvat niissä yleensä parhaiten: Brown ja Rannikko. Kataja oli upottanut 12 heittämästään 13 vaparista siinä vaiheessa, kun Vilpas oli heittänyt vasta kolme vapaaheittoa. Tämän vuoksi Kataja johti niukasti, mutta kuitenkin: 41-39.

Colemanille tuomittiin epäurheilijamainen virhe. Rannikko onnistui vapaaheitoissaan, mutta eu-virheen myötä tullutta toista hyökkäystä Kataja ei hyödyntänyt. Kun Brandon Edwards pääsi nostamaan korin, ei Kataja päässyt puoliaikatauolle mentäessä karkuun. Olkoonkin, että ensimmäinen puoliaika sai arvoistansa päätöstä: Brown tarjoili Bristolille alley-oop-donkin Edwardsin tehdessä heikon puolustusliikkeen. Statenin onnistuneet vapaaheitot pitivät kuitenkin tilanteen todella tiukkana.

– Ollaan oltu hyvin mukana pelissä. Tästä on hyvä jatkaa. Ei käden mahdollista kipua huomaa, Ojala totesi Ylen tv-haastattelussa.

Kataja tuli pitkältä, joskin Ylen toiveesta hieman lyhennetyltä tauolta upeasti. Rannikko teki tuhojaan sekä heittämällä että syöttämällä, ja Vilpas joutui välittömästi erittäin kovaan paikkaan. Kataja teki noin puoleentoista ensimmäiseen minuuttiin 7-0-pisteputken, ja Joonas Iisalo otti Vilppaan päävalmentajana aikalisän yhdeksän pisteen tappiotilanteessa.

Hyvin pallosta ensimmäisellä puoliajalla huolta pitänyt Vilpas sortui nopeasti kahteen menetykseen. Myös toinen niistä aiheutti lopulta Katajalle onnistumisen, joskin vain yhden. Rikottu Daniel Mullings otettiin vaihtoon, ja vapaaheittoja tuli heittämään Ilari Seppälä. Toinen vapareista onnistui, ja näin Katajan johtoero kasvoi kaksinumeroiseksi.

Rion Brown päästi Vilpasta omalta osaltaan peliin mukaan. Okko Järven heitto hyökkäysajan lopussa kaukaa bonuskaaren takaa oli melko epätoivoinen, mutta Brownin virhe päästi Järven jälleen kolmesti vapaaheittoviivalle. Kaikki sisään, ja ero puolittui nopeassa ajassa 53-48:aan.

Ja ostos-TV:stä tuttuun tapaan: eikä tässä vielä kaikki. Bristolin hyökkääjänvirhe ja Järven kolmonen muuttivat ottelun taas täysin uuteen muotoon. Mutta vain hetkeksi: Staten laski Rannikon hetkeksi vapaaseen asemaan, ja Rannikko rokotti kolmosella: 58-51.

Kova, suorastaan älytön otteluaikataulu alkoi vähitellen näkyä joukkueiden ja varsinkin Vilppaan otteissa. Etenkin puolustusmokia alkoi tulla vähitellen enemmän ja enemmän. Katajalta kolmen virheen mieheksi tuli kolmannen kympin lopulla Jarekious Bradleyn tavoin Daniel Mullings. Vilppaalta kolmessa virheessä oli Ojala.

Vilpas sinnitteli ottelussa mukana pääsemällä vapaaheittoviivalle. Tosin vapareiden onnistumisprosentti oli selkeästi heikompi kuin täydellisyyttä hipoen omansa upottaneella Katajalla. Joensuulaiset alkoivat saada onnistumisia miltei jokaisessa hyökkäyksessä, mutta Statenin mentyä vaihtoon ottivat Desmond Williams ja Brandon Edwards roolia korinteossa. Varsin vaikeiden suoritusten jälkeisillä onnistumisilla Vilpas pysyi iskuetäisyydellä (71-65) päätösneljännekselle lähdettäessä.

Se, mikä alussa vahingoitti Vilpas, alkoi viedä salolaisia yhä suurempiin vaikeuksiin: Katajan hyökkäyslevypallopelaaminen. Kotijoukkue haki taas kerran yhden hyökkäyspään irtopallon, ja Jarekious Bradley onnistui jälleen heti perään kolmosessa. Kataja johti 76-69, kun peliä oli jäljellä seitsemän ja puoli minuuttia.

Vaikka Al’lonzo Coleman oli vaikeuksissa levypallopelaamisessa, piti hän toisaalta joukkuettaan mukana hyökkäyspäässä. Vaikea onnistuminen loppusummerin alla ja seuraavassa hyökkäyksessä vapaaheiton onnistuminen kavensivat eron taas vain neljään pisteeseen. Bristolin kori, Ojalan virhe ja Bristolin onnistunut vapari haavoittivat vuorostaan Vilpasta, mutta Statenin pitkä hyppyheitto onnistui niin ikään.

Tässä vaiheessa juttu alkaa mennä itsensä toistamiseksi, mutta hyvästä syystä. Bristol ei vain vienyt hyökkäyslevypalloa vaan donkkasi suoraan siitä pallon koriin. Bristolin hyökkäyslevypallojen määrä oli jo tässä vaiheessa ottelua seitsemän ja koko Katajan joukkueen käsittämättömästi 17. Samaan aikaan koko Vilppaan joukkue oli saalistanut vain kolme hyökkäyslevyriä. Kun Bradley pääsi rokottamaan vapaasta kolmosesta, joutui bussilastillinen salolaiskannattajia laulamaan ”taistele Vilpasta” tilanteessa 84-74.

Hyökkäyksessä mainiosti pitkin ottelua pelannut tandem Staten-Coleman ei kuitenkaan luovuttanut. Jälkimmäisen and1 kavensi eron seitsemään ja Okko Järven vapaaheitto enää kuuteen pisteeseen, kun pelaamatta oli viisi minuuttia.

Teemu Rannikko ratkoi ensimmäistä Joensuun finaalia, ja sama tahti alkoi näyttää ilmeiseltä toisessakin. Ensin onnistunut kolmonen ja seuraavassa hyökkäyksessä loistava syöttö Bristolille. Vaan kivikova oli hyökkäyksessä edelleen myös Staten: syöttö Colemanille ja perään oma ajo. Kahden pelintekijän taistelussa Kataja johti 91-82 kolme minuuttia ennen loppua. Pisteillä mitattuna tämä taistelu meni Rannikolle 29-22 ja koriin johtaneissa syötöissä 10-7.

Lopussa Vilpas sai luotua vähintään melko vapaita heittopaikkoja, mutta ne heitot eivät enää menneet koriin. Näytti siltä, että ottelu pysyisi Katajan kontrollissa.

Vilppaan tunnuslause ”joskus down, muttei ikinä out” päti lopulta nytkin. Williamsin todella kova kolmonen kavensi tilanteen 91-87:een, kun pelikellossa oli jäljellä 32 sekuntia.

Rion Brownin jälkimmäinen vapaaheitto meni ohi, mutta Vesa Mäkäläinen puolusti upeasti Statenin pallonmenetykseen. Kun Rannikko onnistui molemmissa vapaaheitoissaan, ei Vilpasta pelastanut otteluvoittoon enää mikään.

– Ehkä jalka painoi hieman puolustuksessa, mutta ottelu oli kova ja hyökkäspelaamiseltaan vilkas, Rannikko totesi Ylen tv-haastattelussa, johon Vilppaan päävalmentaja Iisalo ei saapunut.

Loppuottelusarja jatkuu Salohallissa keskiviikkona 10. toukokuuta kello 18.05.