Vilppaan uskomaton joukkue murskasi Katajan ilman Statenia ja Ojalaa

0

Mitäpä uutta tästä Vilppaan tämän kauden korisliigajoukkueesta enää voisi kirjoittaa. Eipä mitään – mennään siksi tutulla kaavalla: joukkue on täysin uskomaton. Vilpas venytti loppuottelusarjaa lähtökohtiin nähden käsittämättömällä 84-72 (36-36)-kotivoitolla Joensuun Katajasta.

Ottelusarjan jatkoa ja sitä kautta Suomen mestarijoukkueen nimeä on tässä vaiheessa turhan tuntuista arvuutella. Todettakoon sen vuoksi vain, että ottelusarja jatkuu tämän viikon lauantaina kello 17 Joensuussa, jossa pantteripatsas on tarjolla toista kertaa Katajalle. Mikäli Vilpas voittaa Joensuussa, pelattaisiin kaiken ratkaiseva seitsemäs ottelu sunnuntaina Salohallissa kello 18.05 alkaen.

Vilppaalle tuli kova uutinen jo ennen ottelua, kun selvisi, ettei pelintekijä Juwan Staten pysty pelaamaan. Staten kokeili finaalisarjan aikana kipeytyneen polven kuntoa, mutta pelaaminen ei keskiviikkona ollut mahdollista. Vilppaan epäonni jatkui sikäli, että myös Matias Ojala joutui käsivamman vuoksi seuraamaan ottelun vaihtopenkillä siviilivaatteet päällä.

Katajan hyökkäyskuviot olivat kuitenkin aivan ensimmäisillä minuuteilla enemmän sekaisin. Vilppaan Mikko Koivisto onnistui heti kolmosessa ja pitkän matkan kakkosessa, ja samaan aikaan Kataja ei saanut aikaan kunnollisia hyökkäyksiä Jarekious Bradleyn vaikeahkoa yksilösuoritusta lukuun ottamatta. Vilpas johti 5-2 Katajan menetettyä pallon heti alkuun kahdesti.

Vilppaan hyökkäysten toteuttaminen ei kuitenkaan ollut helppoa. Palloa pyrittiin pelaamaan korin alle Al’lonzo Colemanille tai Brandon Edwardsille, mutta viimeistely-yritykset olivat vaikeahkoja. Samaan aikaan Kataja löysi jyvää pelaten kaksi vapaata paikkaa Rion Brownin kolmosille. Toinen niistä onnistui.

Kotijoukkue joutui heittämään kolmosia kaukaa ja kättä vasten, Kataja pääsi vapaisiin suorituksiin. Osumaprosentti oli niissä hyvä etenkin aiemmissa finaaleissa vaikeuksissa olleella Ilari Seppälälle. Kataja siirtyi kuuden ja puolen minuutin jälkeen 12-7-johtoon, mutta Vilppaan Desmond Williamsin jälleen kaukaa lähtenyt kolmonen kavensi eroa.

Keskiviikkoillan materiaalieroa kuvasti se, että Katajan ottaessa kentälle Seppälän tuli sinne Vilppaalta Aatu Kivimäki. Silti Vilpas pysyi mukana, kun vierailijoiden Tommi Huolila rikkoi kolmen pisteen heittoa tehnyttä Okko Järveä. Vastaava tilanne ei tapahtunut finaalisarjassa ensimmäistä kertaa, ja Järvi oli jälleen vapaaheitoissaan vuorenvarma. Kun Edwards nosti korin alta kakkosen, johti vuorostaan Vilpas 15-14.

Katajan Vesa Mäkäläinen onnistui kolmosessa, mutta pian perään taistelupari Mäkäläinen-Juho Nenonen tuotti virheen ensin mainitulle. Kun Katajan joukkuevirheet olivat täynnä, pääsi Nenonen vapaaheittoviivalle onnistuen molemmissa yrityksissään. Avausneljänneksen jälkeen oltiin tasatilanteessa 17-17.

Vilppaan kapteeni Michael Pounds on ollut roolissaan erinomainen pitkin kautta, ja keskiviikkona hän näytti osaamistaan kaaren takaa. Kaksi peräkkäisten hyökkäysten onnistunutta kolmosta siirsivät kotijoukkueen neljän pisteen johtoon, jota Brown omalla kaukoheitollaan kavensi.

Vilpas pystyi pitämään Katajan pelintekijän Teemu Rannikon ensimmäisellä kympillä ilman pisteitä (joskin peräti viiden koriin johtaneen syötön saldolla). Toisella jaksolla tilaa alkoi löytyä Rannikon omillekin ratkaisuille, joista kakkonen vei pitkän matkan vieraat pisteen johtoon.

Kivikova suoritus oli myös Bradleyn ajo. Se tuotti joukkueen kannalta täydellisen tuloksen: kori, virhe Mikko Koivistolle, onnistunut vapaaheitto ja Vilppaan päävalmentajan Joonas Iisalon aikalisä. Tilanne tässä vaiheessa 23-27.

Vilpas pystyi raapimaan alussa levypalloja kohtalaisesti. Yksi niistä johti Aatu Kivimäen elämän ensimmäisiin liigafinaalien pisteisiin. Vilppaan pelin taso säilyi muutenkin varsin hyvänä. Koko yli 2 000-päinen Salohalli odotti Koivistolta kaukoheittoa, mutta mainettaan monipuolisempi koripalloilija tarjosi oivaltavalla syötöllä Edwardsille helpon lay-upin. Numerot muuttuivat taas tasoihin 27-27, ja nyt oli vuorossa Katajan päävalmentajan Greg Gibsonin ottama aikalisä.

Yhä monipuolisempi koripalloilija on ”vanhoilla päivillään” myös Katajan Mäkäläinen. Vilpas joutui tekemään puolustuksessaan valintoja, ja yksi niistä oli tilan jättäminen Mäkäläiselle kolmen pisteen viivan taakse. Kaksi onnistunutta kolmosta ensimmäisellä puoliajalla oli osoitus siitä, ettei valintatilanne ollut Vilppaalle helppo.

Odotukset vähäkorisesta illasta alkoivat osoittautua todeksi, kun neljänneksen viimeistä minuuttia lähdettiin viemään tilanteessa 33-36. Desmond Williamsin kolmonen tasoitti ottelun ja teki Vilppaalle ensimmäisestä puoliajasta varsin hyvän.

Kahden tärkeän pelaajan poissaolo näkyi hyökkäyksessä, mutta vastaavasti puolustus toimi oikein hyvin. Aiemmissa otteluissa Katajan hallitsema levypallotilasto oli tasan 24-24, ja myös muut olennaisimmat numerotiedot olivat pisteitä myöden erittäin tiukat.

– Kun Juwan Staten on ollut aiemmin kaudella sivussa, olemme Aatu Kivimäen kanssa pelanneet ihan hyvin. Jos saamme pidettyä Katajan hyökkäyslevypallot poissa ja pelin temmon meille sopivana, olemme vahvoilla, totesi Vilpas-kippari Pounds Ylen tv-haastattelussa.

Vilppaan korinaluspelaaja Coleman sai pistetilinsä auki toisen puoliajan alkusekunneilla. Sen jälkeen Kataja teki kaksi tyylikästä joukkuepelikoria, mutta vähintään yhtä tyylikäs oli Vilppaan tasoittava suoritus.

Okko Järven pelaajakehitys ansaitsee oman kappaleensa. Ensin Järvi spurttasi ohi Rannikosta ja tarjosi kerrassaan loistavan syötön Colemanille. Ranikko kuittasi kolmosella, mutta heti perään oli taas Järven vuoro. Hyvin harva suomalainen korisliigapelaaja a) ajaisi vastaavalla tavalla korille kuin Okko Järvi, b) lopettaisi suorituksensa koriin ja vastustajan virheeseen. Järvi toi omilla henkilökohtaisilla suorituksillaan Vilppaan jälleen tasoihin.

Eikä meno rauhoittunut vielä siihenkään. Järvi teki sekavasta Katajan pallonmenetystilanteesta erittäin selkeän. Hän spurttasi ensin Daniel Mullingsin ohi ja tarjosi sen jälkeen Nenoselle helpon korin sekä Katajalle virheen. Nenonen koki tilanteessa pikkukolhun, minkä seurauksena Edwards tuli heittämään vaparin sisään: kotijohto 46-45.

Katajan Daniel Mullings ei ollut noussut finaalisarjassa otsikoihin, mutta Salohallissa hän alkoi nousta niihin vahvasti tyrkylle. Käytännössä täysin ilman kaukoheittouhkaa pelaava Mullings pyöri, hyöri ja vielä kerran pyöri itselleen vapaan korintekomahdollisuuden kerta toisensa jälkeen. Mullings oli tässä vaiheessa iltaa kentän selkeä pisteykkönen.

Mutta vain oli. Vain hetkeä myöhemmin tuota statusta nousi jakamaan Okko Järvi. Jos oli Vilpas hakenut onnistumisia kolmen pisteen viivan takaa käytänössä koko loppuotteluiden ajan, korjaili Järvi tätä ongelmaa kahdella nopealla onnistumisella kaukaa. Jälkimmäistä edelsi Edwardsin erittäin tärkeä hyökkäslevypallo: Vilpas siirtyi vuorostaan 54-51-johtoon.

Hatunnostoa ansaitsee myös Aatu Kivimäki. Nuori mies tarjosi loistavan syötön Edwardsin donkkiin. Edwards piti yhdessä Williamsin kanssa huolta myös levypalloista: ensin mainittu kahmi hyvissä ajoin kolmannella neljänneksellä kaksinumeroisen määrän irtopalloja.

Yllätyksen merkit alkoivat olla ilmassa, kun Williamsin kakkonen vei Vilppaan suurempaan johtoon kuin kertaakaan illan aikana (58-51). Vielä suuremmaksi ero kasvoi saman miehen kolmosella. Mullingsin ties kuinka mones hyökkäyslevypallo finaaleissa johti kuitenkin hänen korintekoonsa, minkä myötä Vilpas lähti päätösneljännekselle seitsemän pisteen johtotilanteessa (61-54).

Kataja ei saanut millään hyökkäyspeliään kuntoon. Jos Vilppaan puolustuksen avustama vaikea tilanteiden luominen välillä tuottikin vapaita heittoja, eivät ne menneet sisään. Kun Vilpas sai osin tuomareiden avustuksellakin palloa vapaaheittoviivalle, oli kotijohto kymmenen pistettä. Kaiken lisäksi Katajan Kervin Bristol otti neljännen virheensä, kun peliaikaa oli jäljellä vielä lähes kahdeksan minuuttia.

Kataja alkoi mokata peliä omiin hölmöilyihinsä. Myös Rion Brown rikkoi Colemania, joka onnistui kummassakin vapaaheitossa: tilanne jo 68-56.

Vesa Mäkäläisen and1 kavensi eroa kolmella pisteellä, mutta se oli osoittautumassa vain kangastukseksi. Vilppaan Colemanin ja Edwardsin olo kentällä yhtaikaa on pahimmillaan riski, mutta kauneimmillaan hienoa. Edwards donkkasi Colemanin syötöstä tavalla, jota voisi kliseitä käyttäessään todeta Salohallin yleisön räjäyttämiseksi. Kun yleisö ei todellisuudessa räjähtänyt, todettakoon tunnelman nouseen merkittävästi.

Ja kun Vilppaan homma toimii, se tällä kaudella todellakin toimii poissaolijoiden määrästä riippumatta. Harva muisti Colemanin nollan pisteen avauspuoliaikaa enää siinä vaiheessa, kun hän jallitti Katajan puolustuseksperttiä Mäkäläistä totaalisesti hankkien and1-tilanteen. Viisi minuuttia ennen loppua tilanne oli käsittämättömyttä hiponut 77-63.

Ottelun voitosta ei sen jälkeen oikeastaan enää pelattu. Sekä Katajan tehtyjen pisteiden että Vilppaalle annettujen pisteiden määrä oli vierasjoukkueen kannalta anteeksiantamatonta. Salohallin yleisö tosin antoi tämän anteeksi: parituhatta katsojaa seisoi jo tutuksi tulleeseen tapaan viimeisen peliminuutin.

Jos oli Kervin Bristol dominoinut finaalien korinaluspelaamista, oli hän Colemanin ja Edwardsin puristuksissa keskiviikkona statisti. Vilppaalta Järvi, Williams ja Coleman olivat vuoroillaan yksiselitteisesti erinomaisia hyökkäyspäässä, eikä heikkoa arvosanaa tarvitse antaa kotijoukkueen pelaajista kenellekään. Järvi, Williams, Edwards, Coleman ja Pounds tekivät 12-15 pistettä.

– Olen niin ylpeä joukkueesta kuin vain voin olla. Aika moni varmaan laski meidät ulos siinä vaiheessa, kun tieto Statenin ja Ojalan poissaolosta tuli. Kuten koko kauden on tapahtunut, tuli nytkin vaihtopenkiltä uusia vastuunkantajia, iloitsi Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo Ylen tv-haastattelussa.

Katajan yleensä johtavista pelaajista Rannikon peli saatiin eliminoitua todella hyvin. Rion Brown heitti kaikki kahdeksan kakkostaan ohi.

Tunteet kuumenivat vielä ottelun jälkeenkin. Katajalta etenkin Bradley ja Bristol kävivät todella lämpiminä, ja sanaharkkaa käytiin loppukättelyjen yhteydessäkin.

Vilpas teki illan ottelussa uuden yleisöennätyksensä: 2 352 katsojaa.

Vilpas (kuvassa Desmond Williams) teki loistavan suorituksen vaikeassa tilanteessa.

Vilpas (kuvassa Desmond Williams) teki loistavan suorituksen vaikeassa tilanteessa.