Hallitus sai eduskunnan luottamuksen

0

Hallitus on saanut eduskunnan luottamuksen äänin 104-85. Eduskunta äänesti luottamuksesta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) maanantaina antaman tiedonannon jälkeen. Tiedonanto koski hallituspohjan muutosta viime viikolla.
Kansanedustajat Antti Lindtman (sd.) ja Laura Huhtasaari (ps.) esittivät maanantaina epäluottamuslauseita hallitukselle, kun eduskunta keskusteli valtioneuvoston tiedonannosta.
Eduskunnan äänestyksessä olivat ensin vastakkain Lindtmanin ja Huhtasaaren epäluottamuslauseet. Lindtmanin ehdotus voitti ensimmäisen äänestyksen äänin 173-16, joten se eteni varsinaiseen luottamuslauseäänestykseen.
– Hallitus sai luottamuksen, mutta ohentuneen luottamuksen. Tämän poliittisen pelin lopputuloksena hallitus jatkaa, mutta heikentyneenä, Lindtman sanoi toimittajille äänestyksen jälkeen.
Lindtman arvioi, että hallituksen kaventuneen enemmistön seurauksena eduskunnassa on luvassa lisää jännitystä.

”Pitää olla tarkkana läsnäolojen suhteen”

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon (uv.) mukaan hallituksen niukentunut enemmistö hallituspohjan muutoksen jälkeen pakottaa hallituspuolueet aiempaa tarkempaan toimintaan.
– Totta kai meidän pitää olla tarkkana läsnäolojen suhteen läpi vaalikauden, niin kuin ollaan varmasti myös oppositiopuolueissa, Terho sanoi toimittajille.
Hallituksen parlamentaarinen pohja muuttui viime viikolla, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi kahtia. 20 kansanedustajaa lähti ryhmästä ja perusti uuden eduskuntaryhmän.
Uusi vaihtoehto -ryhmä jatkaa hallituksessa perussuomalaisten tilalla. Kaikki entiset perussuomalaisten ministerit kuuluvat uuteen ryhmään, joten hallitus jatkaa entisellä kokoonpanolla.
Vanhaan perussuomalaisten ryhmään jäi 15 kansanedustajaa. Kaksi entistä perussuomalaista kansanedustajaa erosi myös ryhmästä, mutta he eivät ole toistaiseksi liittyneet muihin ryhmiin.
Uusi vaihtoehto -ryhmän johtajat kertoivat maanantaina, että ryhmä perustaa puolueen, jonka nimeksi tulee Sininen tulevaisuus.

STT

Kuvat: