Ilmavoimien Hornetit kuvasivat harvinaista venäläiskoneiden voimannäytettä

0

Itämeren ja Suomenlahden ilmatilassa on nähty viime päivien aikana harvinainen kavalkadi venäläisiä sotilaskoneita.
Ilmavoimat kertoi torstaina, että sen Hornet-monitoimihävittäjät ovat havainneet alueella muutaman päivän aikana runsaasti sotilaslentokoneita. Liikkeellä on ollut selvästi poikkeava kokoonpano.
Ilmavoimat kuvasi tunnistuslentojen aikana muun muassa Itämerellä harvoin nähdyn pitkän matkan Tupolev Tu-160 -pommikoneen. Ydinpelotteeksi luonnehdittava Tu-160 on nopein strateginen pommikone, ja sen ilmaantuminen Suomen lähistölle on vähintäänkin erikoista.
– Sitä ei usein täällä näy, eikä niitä montaa operatiivisessa käytössä ole, kertoo STT:lle Maanpuolustuskorkeakoulun ilmasotaopin pääopettaja Saku Joukas.
Ilmavoimien kuviin tallentui lisäksi Beriev A-50 -valvontalentokone, Iljushin Il-22 -signaalitiedustelukone sekä erityyppisiä hävittäjiä, kuten muun muassa Syyriassa jonkin verran käytetty Suhoi Su-34 -rynnäkköpommittaja.

Poikkeuksellinen näytös saattoi liittyä Itämeren Nato-harjoitukseen

Ilmavoimien mukaan venäläiskoneet eivät loukanneet Suomen ilmatilaa, vaan liikkuivat kansainvälisessä ilmatilassa.
Itämerellä oli käynnissä samaan aikaan Naton Baltops-merisotaharjoitus, joka saattoi osaltaan vaikuttaa venäläiskoneiden paikalle ilmaantumiseen.
– Kun katsoo, millaisia kuvia Baltopsista on julkaistu, niin kyllähän tässä samanlaista voimaa yrittävät venäläiset näyttää, Joukas toteaa.
– Tämä on signalointia puolin ja toisin.
Erityisen aggressiivisena Joukas ei tekoa pidä. Tapa, jolla Venäjä nyt tuli esiin, oli kuitenkin hänen mukaansa poikkeuksellinen.
– Etenkin Tu-160:n mukaan tuominen tähän teatteriin, kyllä se vahva alleviivaus on, että me olemme täällä ja haluamme näyttää voimaamme.
– Kyllähän Itämeren kysymys on ollut kuuma peruna Venäjän ja Yhdysvaltojen sekä myös ympärillä olevien valtioiden välillä.
Ria Novosti kertoi Tu-160 -pommikoneiden olleen torstaina suorittamassa kansainvälisten sääntöjen mukaisia lentoja neutraalien vesien yllä.

https://ria.ru/defense_safety/20170615/1496591443.html

STT

Kuvat: