NHL:n varaustilaisuuteen luvassa taas vahva sinivalkoinen sävel

0

Patrik Laine toisena, Jesse Puljujärvi neljäntenä ja Olli Juolevi viidentenä. Näin mentiin vuosi sitten, mutta tänä kesänä NHL:n varaustilaisuuden ensimmäinen kierros ei ole terävimmän kärjen osalta samanlaista suomalaisjuhlaa kuin viime suvena. Silti usea suomalaiskiekkoilija on nytkin NHL-seurojen silmissä kuumaa kamaa.
Tämän kesän varaustilaisuus pidetään Chicagossa juhannusviikonloppuna. NHL:n Euroopan kykyjenetsijätoimiston johtaja Göran Stubb arvioi, että neljä tai jopa viisi suomalaiskiekkoilijaa voidaan varata ensimmäisellä kierroksella.
– Ei siellä tällä kertaa mitään Lainetta ole, mutta kyllä suomalainen juniorimylly on taas tuottanut hyviä pelaajia, vaikka ajoittain lehdistössä maamme kiekkoilusta kovin tummaa kuvaa on maalattukin, Stubb totesi.
Suomalaisista kuumin nimi lienee nyt HIFK:n puolustaja Miro Heiskanen. Korkealla eri ennakkolistauksissa ovat suomalaisista myös hyökkääjä Eeli Tolvanen, puolustaja Juuso Välimäki, hyökkääjä Kristian Vesalainen sekä puolustajat Henri Jokiharju ja Urho Vaakanainen.
– NHL:n varaustilaisuus on usein yllätyksiä täynnä, ja seurojen aikeet ovat suuria salaisuuksia, Stubb sanoi.
– Mitään yleistä trendiä ei varausten suhteen ole kuitenkaan odotettavissa. Joku seura haluaa ensisijaisesti sentterin ja toinen puolustajan. Suomalaisten osakkeet ovat joka tapauksessa korkealla, pitkän linjan jääkiekkovaikuttaja jatkoi.

12 suomalaista näytillä kuntotesteissä

Suomalaismaalivahtien ykkösnimi kesän varaustilaisuudessa on todennäköisesti HPK:n Ukko-Pekka Luukkonen. Luukkonen on pelannut jo kahdet alle 18-vuotiaiden MM-kisat, ja vuoden 2016 kisoissa hän torjui MM-kultaa Suomen ykkösmaalivahtina.
Yli 190-senttisenä hän edustaa maalivahtien nykytrendiä, jossa kokoa ja peittävyyttä arvostetaan paljon. Peittävyys on iso valtti, koska NHL:ssä maalien edustoilla maskin tekeminen ja laukausten ohjaukset on hiottu huippuunsa. Maalivahdit eivät usein edes näe, missä kiekko kimpoilee.
– Euroopasta ei ole nyt tarjolla paljon maalivahteja. Uskoisin, että Luukkonen varataan toisella kierroksella, Stubb ennakoi.
Luukkonen on itse maininnut, että hän haluaisi päätyä kaupunkiin, jossa jääkiekolla on kokonaisuudessaan iso merkitys.
NHL:n järjestämässä varattavien pelaajien kuntotesteissä kävi tänä vuonna peräti 12 suomalaista. Yleensä Draft Combined -testeihin on kutsuttu puolisen tusinaa suomalaista.

Patrick tai Hischier ykkösvaraus

Ykkösvaraukseksi on povattu kanadalaista Nolan Patrickia tai sveitsiläistä Nico Hischieriä. Molemmat ovat keskushyökkääjiä, ja ikäisekseen kypsänä kiekkoilijana pidetty Hischier on kertonut ihailevansa erityisesti venäläistaituri Pavel Datsjukin kokonaisvaltaista pelityyliä.
Patrick oli päättyneellä kaudella pitkään sivussa loukkaantumisen takia, mutta on ilmoittanut toipuneensa. Hänet nähtiin hiljattain myös Draft Combined -kuntotesteissä. Patrick uskoo vakaavasti olevansa valmis NHL-peleihin jo syksyllä.
Ellei varausvuoroista tehdä kauppaa, ensimmäisenä varaa New Jersey Devils, toisena Philadelphia Flyers ja kolmantena Dallas Stars. Laajennusjoukkue Vegas Golden Knights on vuorossa kuudentena ja Laineen edustama Winnipeg 13. sijalla.

STT

Kuvat: