Sipilä Halla-ahon valinnasta: Ero keskustan arvomaailmaan suuri – Orpo: Kokoomus joutuu miettimään hallitusyhteistyön jatkoa

0

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo Jussi Halla-ahon valinnan perussuomalaisten johtoon merkitsevän sitä, että perussuomalaiset on nyt eri puolue kuin ennen. Sipilä kommentoi asiaa STT:lle Tallinnan vierailunsa yhteydessä.
Sipilän mukaan Halla-aho on kaukana keskustan arvomaailmasta. Pääministerin mukaan suurimmat erot liittyvät perustaviin arvokysymyksiin.
– Kyllä ne tulevat maahanmuuttokysymyksissä, ihmisyyskäsityksessä, tämän tyyppisissä, jotka ovat perusarvokysymyksiä.
Pääministeri soitti Halla-aholle onnittelusoiton tämän valinnan jälkeen. Sipilä kertoi Halla-ahon kertoneen, että hänellä on halua jatkaa hallituksessa nykyisen hallitusohjelman puitteissa.
Halla-ahon valinta vie perussuomalaisia vahvemmin maahanmuuttoon keskittyneeksi puolueeksi. Halla-aho on puhunut puolueen linjan terävöittämisestä myös EU-kysymyksissä. Sipilä painottaa, että hallitusohjelmasta pidetään kiinni, myös EU- ja maahanmuuttokysymyksissä.
– Hallitusohjelmassa pysytään ilman muuta, mihinkään kiristyksiin suhteessa hallitusohjelmaan en suostu.
Sipilä on kutsunut hallituskumppanit keskustelemaan hallitusyhteistyön jatkosta ja uuden puheenjohtajan ajatuksista maanantaina aamulla kello 10.
– Me katsotaan sitten yhdessä, miten tästä eteenpäin. Ei tämä yllätyksenä tullut. Tiistai-illasta asti olen pitänyt tätä todennäköisempänä vaihtoehtona. Olen osannut varautua tähän hyvin.

Orpo: Hallitusohjelmaan sitoutuminen ei riitä

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) puolestaan sanoo, että edessä on erittäin vakava pohdinta perussuomalaisten puheenjohtajavaihdoksen jälkeen. Kokoomus joutuu nyt vakavasti harkitsemaan hallitusyhteistyön edellytyksiä Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa, arvioi kokoomuksen puheenjohtaja Orpo.
Hänen mukaansa perussuomalaiset ei ole sama puolue kuin ennen. Orpo kommentoi asiaa Verkkouutisten lisäksi myös tuoreeltaan medialle Turussa.
Kokoomus joutuu nyt Orpon mukaan miettimään, onko hallitusyhteistyön jatko perussuomalaisten kanssa mahdollista.
– Ei riitä, että Halla-ahon johdolla puolue sitoutuu hallitusohjelmaan. Kyse on myös periaatteista.
Edellisellä puheenjohtajalla Timo Soinilla oli Orpon mielestä roolia takuumiehenä, jonka sanaan on voinut luottaa. Nyt tilanne on Orpon näkemyksen mukaan se, että hän ei tiedä, onko hallituksessa takuumiestä perussuomalaisten osalta.
Orpo viittaa hallitusohjelman kirjaukseen Suomesta avoimena ja kansainvälisenä kieliltään ja kulttuuriltaan rikkaana maana.
– Mielessäni on paljon avoimia kysymyksiä, joita on noussut esiin muun muassa perussuomalaisten puheenjohtajakamppailun aikana ja myös aiemmin, Orpo sanoo Verkkouutisille.
Jussi Halla-aho valittiin suoraan ensimmäisellä kierroksella tänään perussuomalaisten johtoon.
Orpo aikoo keskustella perussuomalaisten puheenjohtajavalinnan seurauksista kokoomuksen puoluejohdon kanssa. Maanantaina aamupäivällä on luvassa tapaaminen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja Jussi Halla-ahon kanssa.

Oppositiopoliitikot povaavat hallituksen kaatumista Twitterissä

Halla-ahon valinta sai myös muutamat opposition kansanedustajat uskomaan uusiin vaaleihin.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tviittasi, että uusille vaaleille on tilausta, sillä perussuomalaisista tulee selkeämmin rasismilla ratsastava puolue.
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö toistaa Facebook-päivityksessään näkemyksen siitä, että Halla-ahon valinta on testi hallitukselle. Niinistön mukaan Halla-ahon linja on ihmisiä jakava, Suomen kansainvälistä asemaa sulkeva ja vähemmistöjen asemaa heikentävä.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne toteaa niin ikään Facebookissa, että puolue kuuntelee Halla-ahon huomisen linjapuheen hyvin tarkkaan. Rinteen mukaan Halla-ahon puheet ja kirjoitukset ovat vaikuttaneet siltä, että perussuomalaiset ovat käpertymässä EU:n ja maahanmuuton vastustamisen ympärille.
– Timo Soini korosti viimeisessä puheessaan ihmisarvon jakamattomuutta, ihmisten välistä tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia, inhimillisyyttä. Jussi Halla-aho puheillaan ja kirjoituksillaan on – verrattuna Soiniin – tähän asti edustanut lähes päinvastaista arvomaailmaa. Näistä puheista ja kirjoituksista on inhimillisyys kaukana, Rinne kirjoittaa.
Ilonkiljahduksia ei kuultu Twitterissä myöskään keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Antti Kaikkoselta, joka totesi viisaimmaksi nukkua yön yli, ehkä kahdenkin.
Puheenjohtajataistelussa Halla-ahon haastanut Sampo Terho sen sijaan onnitteli ensimmäisellä kierroksella vaalit voittanutta kilpakumppaniaan.
– Puheenjohtajakisa on ohi, onnittelut Jussille! Nyt yhdessä eteenpäin! Terho kirjoitti Twitterissä.
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson onnitteli hänkin Halla-ahoa puheenjohtajuudesta.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/orpo%20perussuomalaiset-66495

STT

Kuvat: