Uusi ryhmä ratkaisi hallituskriisin

0

Kotimaan politiikassa nähdään harvoin niin paljon dramaattisia tilanteita, kuin viime päivien hallituskriisin yhteydessä tapahtui. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli jo matkalla Kultarantaan jättämään hallituksensa eronpyyntöä presidentille, kun tuli tieto perussuomalaisten hajoamisesta.
Uusi tieto aiheutti U-käännöksen paitsi Naantalin matkalla myös hallituskriisissä. Eronpyyntöä ei tarvittu, vaan hallitus jatkaa vanhalla kokoonpanolla ja hallitusohjelmalla.

Keskusta ja kokoomus ilmoittivat maanantaina, että hallitustyöskentelyä Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa ei jatketa.
Pääministeri Sipilä aloitti neuvottelut muiden puolueiden kanssa mahdollisesta hallitusyhteistyöstä. Kumppaneiksi olivat nousemassa kristillisdemokraatit ja ruotsalainen kansanpuolue.

Tilanne muuttui tiistaina täysin, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi. Uusi vaihtoehto -nimiseen ryhmään lähti 20 kansanedustajaa. Lähtijöiden joukossa ovat pitkäaikainen puheenjohtaja Timo Soini, puolueen muut ministerit sekä eduskunnan puhemies.
Samalla perussuomalaisten eduskuntaryhmä kutistui merkittävästi. Tuore puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi osanneensa odottaa joitakin eroja, mutta näin suuri joukkopako oli yllätys. Hän epäili, että joukkolähtöä oli suunniteltu etukäteen.

Pääministeri Juha Sipilälle perussuomalaisten hajoaminen ja uuden ryhmän syntyminen oli helpotus. Uhkaava hallituskriisi väistyi nopeasti, eikä raskaita neuvotteluja uudesta hallituspohjasta ja ohjelmasta tarvitse käydä.
Työskentelyä voidaan jatkaa tutuilla ministereillä ja samalla ohjelmalla. Hallituksella on eduskunnassa takana riittävä enemmistö, joka voi vielä kasvaa, jos uuteen ryhmään tulee lisää kansanedustajia.
Hallituksen pelastamisessa oli iso rooli Timo Soinilla, joka lähti mukaan uuteen eduskuntaryhmään. Soini on suhtautunut kielteisesti loikkauksiin, mutta halla-aholaisten vallankaappaus oli perussuomalaisten vanhalle isännälle liikaa.
Samalla perussuomalaiset jakaantui selkeästi kahtia. Halla-ahon ympärille voi muodostua kansallismielinen, maahanmuuttoon ja EU-yhteistyöhön hyvin kriittisesti suhtautuva puolue. Uusi vaihtoehto -ryhmä jatkanee soinilaisella linjalla.