Suomen MM-yleisurheilijoiden mollaaminen kisaturisteiksi harmittaa Minna Lammista

0

Suomalaisten arvokisatason yleisurheilijoiden mollaamisella on jo pitkät perinteet. Useiden vuosikymmenien aikana on päivitelty, kuinka ”taas siellä ollaan turisteina, vaikkei mitään menestymismahdollisuuksia ole”.

– Sosiaalinen media on muuttanut tämän kisaturismikeskustelun rakennetta. Se, mitä aiemmin jupistiin yksikseen tai kaverin kanssa kuppilassa, tuodaan nykyisin ilmi aidolla tai feikatulla profiililla somessa, pohtii kestävyysjuoksija ja Salon Vilppaan yleisurheilun junioripäällikkö Minna Lamminen.

– Korostan toki sitä, että tällainen turismista vaahtoava joukko on aika pieni. Se vaan on kuitenkin myös äänekäs. Puretaanko siinä urheilijoihin sitten omaa pahaa oloa vai mitä.

Lamminen painottaa sitä, että Suomesta kukaan ei pääse aikuisten MM-kilpailuihin tai olympialaisiin helposti.

– Minultakin on kysytty lukemattomia kertoja sitä, miksen nuorten EM-kisamitalistina ole edes päässyt aikuisten arvokisoihin. Kysyjiltä tuppaa aika usein unohtumaan se, että ura voi kariutua monista syistä, kuten loukkaantumisten vuoksi.

Sitäkin makeammalta hänestä tuntui viime maaliskuussa. Silloin paikka ensimmäiseen aikuisten arvokisaan, EM-puolimaratonille, varmistui 33-vuotiaana Hollannin Haagissa.

– Tarinani on hyvin asiaa kuvaava. En voinut taloudellisten syiden takia lähteä useammaksi kuukaudeksi etelään, vaan harjoittelin talvella lähes pelkästään Perniön ajoittain liukkailla teillä. Tämänkaltaiset olosuhteet ovat valitettavasti arkipäivää monelle muullekin.

Lamminen sanoo ymmärtävänsä paremmin kritisoinnin siinä tapauksessa, jos urheilija tai valmentaja on ammattilainen. Hän viittaa esimerkiksi jalkapallon Veikkausliigan ja Suomen miesten jääkiekkoliigan urheilijoihin sekä päävalmentajiin.

– Sen sijaan tuntuu tyhmältä ja harmittavalta, jos elämäänsä lähinnä rakkaudesta lajiin uhraavaa leimataan epäonnistujaksi.

Minna Lamminen toteaa olevansa hieman huolestunut siitä, että suomalaisia yleisurheilijoita mollataan herkästi arvokisasuorituksistaan.