Aurinkoenergia etenee Salossa

0
Salon aurinkovoimala tuottaa sähköä lukion tarpeisiin.

Auringon tuottaman energian hyödyntämisessä ollaan Suomessa vasta alkuvaiheessa. Salo on kuitenkin uuden tekniikan eturivissä, ja kaupunki näyttää mallia aurinkoenergian hyödyntämisessä.
Salon lukio saa suuren osan tarvitsemastaan sähköstä vieressä sijaitsevalta aurinkovoimalalta. Kolmen hehtaarin voimalassa on runsaat 1 400 paneelia. Laajennusvaraa voimala-alueella on jopa 6 000 paneeliin saakka.

Lukion aurinkovoimala on erinomainen esimerkki paikallisen yrityksen ja kaupungin yhteistyöstä, joka hyödyttää kaikkia osapuolia. Aurinkovoimalan rakentanut salolainen yritys voi käyttää voimalaa erilaisten paneeleiden testialustana ja mallina aurinkovoimalasta kiinnostuneille uusille asiakkaille. Kaupunki taas säästää, kun lukion tarpeisiin ei tarvitse ostaa kaikkea sähköä markkinoilta.
Salossa aurinkoenergiaa on osattu hyödyntää myös muualla. Vielä muutama vuosi sitten Astrum-keskuksen katolla tuotti sähköä Suomen suurin aurinkovoimala. Aurinkoenergian nopeaa kehitystä kuvaa hyvin, että tänään Astrumin voimala on enää 20 suurimman joukossa. Esimerkiksi elokuussa tuotantoon kytketty lukion voimala on Astrumia tehokkaampi.
Salossa aurinkoenergiaa hyödynnetään myös muutamissa muissa yrityksissä.

Aurinkoenergia on hyvää vauhtia nousemassa uudeksi vahvuudeksi Salossa. Aurinkoenergiaan erikoistunut salolainen yritysrypäs valmistaa paneeleja, toimittaa voimaloita ja jopa kokonaisia paneelitehtaita ja -linjastoja.
Näkymät ovat hyvät, kun aurinkoenergian kysyntä kasvaa. Maailmanlaajuinen kilpailu on kuitenkin kovaa, ja paneeleja valmistetaan myös halpatuotannon maissa. Tässä kilpailuasetelmassa voi pärjätä vain laadulla. Paneelien hyvä tuotto, kestävyys ja huolto ovat asiakkaalle rahanarvoisia ominaisuuksia.
Todella isot markkinat voivat avautua, jos Salosta saadaan kaupaksi kokonaisia paneelitehtaita ja -linjastoja.

Uusiutuvan energian käyttö kasvaa voimakkaasti. Salon esimerkit osoittavat, että myös Suomella on tässä pelissä paljon annettavaa. Teknologiaosaamista meillä on, mutta sen valjastaminen aurinkoenergian hyödyntämiseen on vasta päässyt alkuun.