Sipilä Junckerin Unionin tila -puheesta: Eteenpäin katsova puheenvuoro

0

EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin puhe oli hyvä ja eteenpäin katsova ja se heijastaa Eurooppa-neuvoston henkeä brexit-shokin jälkeen, arvioi pääministeri Juha Sipilä (kesk.).
Sipilän mukaan Juncker on monissa asioissa Suomen kanssa samoilla linjoilla, mutta esimerkiksi Euroopan talous- ja rahaliiton EMU:n kehittämisen suhteen Suomi on Sipilän mukaan varovaisemmalla linjalla.
Sipilä korostaa, että EMU:n kehittäminen ei saa johtaa yhteisvastuun lisääntymiseen.
Juncker sanoi Strasbourgissa, että Euroopan unioni on päässyt yli kriisivuosistaan ja jäsenmaat ovat valinneet yhtenäisyyden. EU:n on Junckerin mukaan aika asettaa tavoitteensa tulevaisuudelle ja siirtyä keskustelusta kohti toteutusta. Odotetussa vuosittaisessa puheessaan Juncker myös patisti kaikkia EU-maita liittymään yhteisvaluutta euroon. Vain Tanska ja eroava Britannia ovat neuvotelleet erillisvapauden olla liittymättä.
Euroopan unionin 28 jäsenmaasta 19 kuuluu yhteisvaluuttaan. Junckerin vetoomuksen kohteena olivat näin Bulgaria, Kroatia, Puola, Romania, Ruotsi, Tshekki ja Unkari. Euroa käyttää noin 340 miljoonaa ihmistä.
Komissio kannustaa kaikkia maita liittymään myös pankkiunioniin. Sen sijaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ehdotukseen erillisestä euroalueen budjetista komissiossa suhtaudutaan varauksella.
Talousministerin tehtävä on komission mukaan tarpeellinen, mutta sitä voisi hoitaa komission varapuheenjohtaja.
– Tarvitsemme eurooppalaisen talousministerin. Ministerin, joka vie eteenpäin rakenteellisia uudistuksia.
Ministeri astuisi esiin aina kun jäsenmaa on isoissa taloudellisissa vaikeuksissa, vaarassa ajautua lamaan. Komission on määrä antaa täsmällisempi ehdotuksensa joulukuussa.
Tänään varmistui myös, että EU aloittaa neuvottelut kauppasopimuksesta Australian ja Uuden-Seelannin kanssa.

EU:lle vahvempi johtohahmo?

Kansalaisten silmin EU saattaa joskus jäädä etäiseksi, mihin on etsitty ratkaisuksi muun muassa yhteiseurooppalaisia vaalilistoja.
Juncker vei ajatuksen keskiviikkona vielä pidemmälle ehdottamalla, että Eurooppa-neuvoston ja komission puheenjohtajien tehtävät yhdistetään. ”Yhteinen kapteeni” lisäisi Junckerin mukaan EU:n ymmärrettävyyttä.
Juncker itse on jo aiemmin kertonut, ettei aio olla ehdolla ja vahvisti sen myös nyt.

Turkki ei ole jäsenkelpoinen

EU:n laajentumiskeskustelut jatkuvat Länsi-Balkanin maiden osalta, ja tulevaisuudessa EU:lla on Junckerin mukaan enemmän kuin 27 jäsenmaata.
Turkki on sen sijaan siirtynyt Junckerin mukaan kauemmas EU:sta. Sen jäsenyys ei ole hänen mukaansa mahdollinen nähtävissä olevassa tulevaisuudessa.
EU-komissio lupaa jatkaa työtä YK:n kanssa, jotta siirtolaisten olosuhteita saataisiin parannettua Libyassa. EU:n on Junckerin mukaan kannettava vastuuta järkyttävistä olosuhteista, joissa Eurooppaan pyrkivät ihmiset Libyassa odottavat.
Luxemburgilaisen, keskustaoikeiston EPP:tä edustavan Junckerin kausi on kääntymässä loppusuoralle. Seuraavat europarlamenttivaalit pidetään keväällä 2019, ja komission kausi päättyy saman vuoden syksyllä.

STT

Kuvat: