Suomalaistaustaista sotilasta syytetään kiellettyyn uusnatsijärjestöön kuulumisesta Briteissä

0

Suomalaistaustaista sotilasta syytetään muun muassa kiellettyyn National Action -uusnatsijärjestöön kuulumisesta Britanniassa. Brittipoliisin mukaan häntä syytetään myös terroristiseen toimintaan mahdollisesti liittyvän materiaalin hallussapidosta, rasistisiin tekoihin kiihottavista kirjoituksista ja pippurisumutteen laittomasta hallussapidosta.
Syytetty 32-vuotias mies on brittipoliisin käsityksen mukaan ”yhä” Suomen kansalainen, West Midlandsin poliisista kerrottiin tiistaina STT:lle. Britannian armeijan mediaosastolta puolestaan sanottiin STT:lle, että armeijaan voi Britanniassa liittyä vasta, kun on ollut maan kansalainen viisi vuotta.
Uusnatsijärjestö Suomen vastarintaliikkeen entinen johtohahmo Esa Holappa kommentoi STT:lle, että kyseinen mies oli myös vastarintaliikkeen aktiivijäsen. Ryhmä käyttää nykyisin nimeä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osasto.
Holappa kertoi tutustuneensa mieheen verkon keskustelufoorumeilla 2000-luvun alkuvuosina. Hän kuvaili miehen olleen selkeästi kiinnostunut natsiaatteista ja kristillisestä fundamentalismista.
He eivät koskaan tavanneet kasvokkain, mutta vaihtoivat vuosien saatossa sähköposteja ja kirjeitä. Holappa kertoi ymmärtäneensä, että mies oli viettänyt suurimman osan nuoruudestaan ulkomailla.
– Hän kirjoitti ymmärrettävästi, mutta siitä huomasi kyllä, että (suomi) ei välttämättä ollut kokonaan hänen äidinkielensä, Holappa sanoi.

Kaksoiskansalaisuus mahdollinen

Holappa kertoi kuulleensa vuosien 2012-2013 aikoihin, että mies oli aktiivinen vastarintaliikkeessä Turun alueella. Jonkun ajan kuluttua siitä hän sai kuulla, että mies oli muuttanut Britanniaan ja liittynyt siellä armeijaan.
– Tästä syystä sitten oletin, että hänellä olisi kaksoiskansalaisuus. En koskaan häneltä mistään kansalaisuusasioista kysynyt.
On mahdollista, että miehellä on molempien maiden kansalaisuus. Suomen ulkoministeriöstä kerrottiin, että asiaa on selvitetty sielläkin, mutta ulkoministeriö ei vahvistanut miehen kansalaisuutta eikä kommentoinut tapausta yksityisyyden suojaan vedoten.
STT:n tietojen mukaan mies on tuomittu alaikäisenä Suomessa nuorena henkilönä tehdystä laittomasta uhkauksesta. Hän uhkasi toista miestä kaasupatruunoilla toimivalla ilmapistoolilla. Mies on asunut tuomiotietojen mukaan tuolloin Suomessa. Muista rikoksista häntä ei ole Suomessa tuomittu.

Uusnatsijärjestö kiellettiin viime vuonna

National Action oli ensimmäinen äärioikeistolainen järjestö, jonka Britannian sisäministeriö kielsi viime vuonna. Liike on määritelty terrorismilakien nojalla terroristiseksi järjestöksi, johon kuuluminen tai jonka toiminnan tukeminen voi johtaa enimmillään 10 vuoden vankeustuomioon.
Esa Holappa kuvailee National Action -liikkeen ottaneen mallia Pohjoismaisesta vastarintaliikkeestä.
– Tällaista aatteellista ja toiminnallista yhteyttä on, Holappa sanoi.
Holapan mukaan Suomen vastarintaliikkeellä oli jo hänen aikoinaan melko tiiviit yhteydet ulkomaille, mutta hänen lähtönsä jälkeen kansainväliset yhteydet vaikuttavat tiivistyneen.
Valkoista ylivaltaa julistavan National Action -liikkeen kieltäminen sai lisävauhtia työväenpuolueen kansanedustajan Jo Coxin murhasta kesällä 2016. National Action iloitsi brexitiä vastustaneen Coxin tappamisesta.

Syytettynä myös kaksi muuta miestä

West Midlandsin poliisi on kertonut, että suomalaistaustaisen miehen lisäksi syytteessä vuonna 2013 perustettuun National Action -liikkeeseen kuulumisesta on myös kaksi muuta miestä. Miehistä myös toinen kuuluu Britannian asevoimiin ja kolmas on poliisin mukaan siviili.
Ainakin suomalaistaustainen mies ja kolmas, 22-vuotias syytetty pidetään edelleen vangittuna. Oikeudenkäynti jatkuu ensi viikon torstaina.

——-

Juttua korjattu klo 17.48: Kansanedustaja Cox murhattiin kesällä 2016, ei viime kesänä.

STT

Kuvat: