Suu Kyin mukaan Myanmar ei pelkää rohingya-kriisin kansainvälistä kriittistä tarkastelua – ”Ulkopuolisten tultava näkemään ongelma itse”

0

Myanmarin tosiasiallinen johtaja, rauhannobelisti Aung San Suu Kyi tuomitsee ”kaikki ihmisoikeusloukkaukset, jotka ovat voineet kärjistää kriisiä” Rakhinen osavaltiossa Myanmarissa.
– Tuomitsemme kaikki ihmisoikeusrikkomukset ja laittoman väkivallan. Olemme sitoutuneita rauhan, vakauden ja lain palauttamiseen koko osavaltioon, CNN kertoo Suu Kyin sanoneen.
Hän sanoo olevansa huolissaan Bangladeshiin paenneiden muslimeiden määrästä sekä tuntevansa surua kaikkien niiden ihmisten puolesta, joihin Rakhinen osavaltion konflikti on vaikuttanut.
Suu Kyin mukaan Myanmar ei kuitenkaan pelkää rohingya-muslimeita koskevan kriisin kansainvälistä kriittistä tarkastelua. Hänen mukaansa ulkopuolisten tarkastelijoiden pitäisi tulla ”näkemään ongelma itse”.
Rakhinen tilannetta tv-puheessa kommentoineen Suu Kyin mukaan Myanmarin ei pidä jakautua uskonnollisten vakaumusten takia.
– Emme halua Myanmarin jakaantuvan uskonnollisten vakaumusten tai etnisen taustan takia. Meillä kaikilla on oikeus erilaisiin identiteetteihin, hän sanoi noin 30 minuuttia kestäneessä tv-puheessa.
Rauhannobelisti on aiemmin vaiennut rohingya-väestön syvenevästä kriisistä. Hän on saanut vaikenemisestaan kansainvälistä kritiikkiä.
Satojatuhansia rohingya-muslimeja on paennut Rakhinesta Bangladeshiin väkivaltaisuuksien takia. YK on arvioinut, että Myanmarissa on käynnissä etninen puhdistus.

Amnesty: Suu Kyi ”työnsi päänsä hiekkaan” sivuuttamalla Myanmarin armeijan teot

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Suu Kyi ”työnsi päänsä hiekkaan”, kun hän jätti puheessaan huomiotta maan armeijan väitetyt väärinkäytökset rohingya-muslimeja kohtaan.
Suu Kyi muun muassa sanoi, että maan väkivaltaisuudet ovat loppuneet ja korosti, että useimmat Myanmarin muslimit eivät ole paenneet. Hän ei myöskään maininnut maan armeijan epäiltyjä väärinkäytöksiä.
Amnestyn aluejohtaja James Gomez arvioi, että Suu Kyin kannanotto oli lähinnä yhdistelmä epätotuuksia ja uhrien syyllistämistä.
Myanmarin tilannetta käsiteltiin jo eilen maanantaina YK:n yleiskokouksen yhteydessä järjestetyssä kokouksessa, jonka kutsui koolle Britannian ulkoministeri Boris Johnson. Kokoukseen osallistui muun muassa Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley ja Myanmarin varaulkoministeri.
Johnson varoitti, että väkivaltaisuudet Rakhinen osavaltiossa ovat ”häpeätahra” Myanmarin maineessa erittäin pian maan siirryttyä demokratiaan.
– Tästä syystä Burman (Myanmarin) ei pidä yllättyä siitä, että se huomaa olevansa kansainvälisen tarkastelun kohteena ja (YK:n) turvallisuusneuvoston asialistalla, Johnson jatkoi.
Hänen mukaansa onkin elintärkeää, että Suu Kyi tekee selväksi, että väkivaltaisuuksien on loputtava.
Haley kuvaili kokouksen olleen tuottoisa, mutta esitti samalla huolensa edistyksen puutteesta asian suhteen.
– Yhdysvallat kehottaa burmalaista (myanmarilaista) hallitusta lopettamaan sotilastoimet, myöntämään humanitaarisen avun pääsyn paikalle ja sitoutumaan siihen, että siviilit pääsevät turvallisesti palaamaan koteihinsa, Haley sanoi.
Britannian mukaan kokouksessa olivat mukana myös Bangladeshin, Australian, Kanadan, Tanskan, Indonesian, Ruotsin ja Turkin edustajat.
Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on aiemmin sanonut, että Suu Kyillä on tiistain puheessaan viimeinen mahdollisuus muuttaa suhtautumistaan tilanteeseen.

http://edition.cnn.com/2017/09/18/asia/aung-san-suu-kyi-speech-rohingya/index.html?adkey=bn

STT

Kuvat: