Syyttäjä: Kupittaan sairaalan hoitajat eristivät ja lääkitsivät vanhuksia ilman lääkärin lupaa

0

Syyttäjä vaatii ehdollista vankeusrangaistusta kolmelle mieshoitajalle, jotka ovat työskennelleet Turun Kupittaan sairaalan vanhuspsykiatrian osastolla. Syytteiden käsittely on meneillään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.
Syytetyt ovat kiistäneet kaikki syytteet.
Yhtä hoitajaa syytetään törkeästä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjän mukaan mies oli lyönyt puolustuskyvytöntä, sängyssä maannutta 80-vuotiasta potilasta nyrkillä rintakehään ja vatsaan useita kertoja kesällä 2009.
Hoitajan mukaan potilas oli niellyt palan vaahtomuovipatjaa, ja hän takoi tätä selkään saadakseen palan pois potilaan kurkusta.

”Kiinniottotilanteita tapahtuu”

Toisessa, vuonna 2013 sattuneessa tapauksessa mies oli syyttäjän mukaan viskannut potilaan geriatriseen tuoliin. Tästä tapauksesta on syytteessä myös toinen hoitaja, jota syytetään myös toisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.
Toisessa tapauksessa mies oli syyttäjän mukaan antanut lääkkeitä potilaille ilman lääkärin lupaa sekä kehottanut kahta muuta hoitajaa antamaan potilaille lääkkeitä ohi lääkärin määräämän lääkelistan.
Kolmatta hoitajaa syytetään vapaudenriistosta, pahoinpitelystä ja neljästä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjän mukaan mies laittoi potilaita eristykseen yöaikaan ilman lääkärin lupaa. Pahoinpitelysyyte liittyy tapaukseen, jossa syyttäjän mukaan mies toisen hoitajan kanssa kaatoi tai heitti naispotilaan eristyshuoneen lattialle.
Syytteiden mukaan hoitaja oli lisäksi antanut potilaille lääkkeitä ilman lääkärin lupaa sekä heittänyt potilaita sänkyyn. Myös nämä epäillyt rikokset tapahtuivat vuonna 2013.
Kahden syytetyn asianajajana toimiva Mika Ylönen korosti oikeudessa, että psykiatrisessa sairaalassa tapahtuu kiinniottotilanteita.
– Jos toinen pistää hanttiin, joutuu ottamaan kovaa kiinni. Arki siellä (sairaalassa) ei aina ole kaunista meidän muiden silmissä, mutta tämä on realistista, Ylönen sanoi.

Yksi hoitaja sai keväällä sakkoja

Toukokuussa yksi Kupittaan sairaalan hoitaja tuomittiin potilaan pahoinpitelystä päiväsakkoihin. Pahoinpitely tapahtui vuoden 2015 lopulla.
Käräjäoikeuden mukaan hoitaja painoi polvella potilaan kurkkua, kun tätä oltiin asettamassa yöksi magneettivöihin. Hoitaja myös väänsi potilaan käden selän taakse, mutta tätä oikeus piti hyväksyttävänä myös vanhuksen oman turvallisuuden takia.
Hoitaja tuomittiin pahoinpitelystä 40 päiväsakkoon. Hoitajan maksettavaksi tuli sakkoa 560 euroa.
Tuomiosta on valitettu, mutta Turun hovioikeus ei ole vielä tehnyt päätöstä jatkokäsittelyluvasta.

STT

Kuvat: