Takana 50:s yhteinen puinti

0
Risto Ervelän pelloilla kasvaa syysvehnää ja mallasohraa.

Sauvolainen maanviljelijä Risto Ervelä on tänäkin vuonna puinut kotitilansa viljan samalla leikkuupuimurilla, jonka kanssa hän aloitti puimisen kesällä 1968.  Ervelän isä Aimo Ervelä osti Massey Ferguson 86 -merkkisen puimurin syksyllä 1967.

– Se on ainoa puimuri, millä olen ajanut. Olin 17 vuotta, kun Massikka hankittiin. Alusta asti puiminen oli enimmäkseen minun hommiani ja isä puolestaan käytti kuivuria, Ervelä kertoo.

Pitkään käyttökunnossa säilyneen puimurin keston salaisuus on huolellisessa huollossa.
– Olen joka syksy siivonnut paineilmalla pölyt pois ja voidellut kaikki nipat. Huollot on tehty säännöllisesti ja korjaukset tarvittaessa. Hitsaushommia on pitänyt tehdä jonkin verran ja moottori piti porata auki heti 70-luvulla, kun olin öljysuodatinta vaihtaessa erehdyksessä laittanut uuden tiivisteen vanhan päälle. Moottori alkoi vuotaa ja leikkasi kiinni.

50-vuotiaassa puimurissa ei ole hyttiä, joten Ervelä ajelee sillä päässään pölyltä suojaavaksi suunniteltu ilmastointikypärä.

– Oudoltahan se näyttää, mutta sen ansiosta saan hengittää puhdasta ilmaa.

 

Lue lisää 20.9.2017 lehdestä