Katalonian kansanäänestyspäivästä tuli verinen – Saksan Merkel soitti Espanjan pääministerille

0

Katalonian kansanäänestyspäivästä tuli verinen, kun Espanjan keskushallinnon ohjeistama mellakkapoliisi pyrki voimatoimin estämään äänestämisen Katalonian itsenäistymisestä.
Poliisi sulki äänestyspaikkoja ja takavarikoi vaaliuurnia.
Kataloniassa yli 800 ihmistä on ollut hoidettavina sairaaloissa tai terveyskeskuksissa poliisiväkivallan vuoksi, kertovat alueen terveysviranomaiset Twitterissä.
Espanjan pääministeri Mariano Rajoy sanoi illalla, että laillinen järjestys taattiin Kataloniassa, kun kansanäänestys itsenäistymisestä estettiin.
Rajoy kiitti televisiopuheessaan Espanjan poliisin toimintaa. Pääministerin mukaan poliisi on toteuttanut saamansa tehtävän mandaattinsa mukaisesti.
Espanjan hallituksen ja perustuslakituomioistuimen mukaan Katalonian tämänpäiväinen äänestys on laiton. Espanjan sisäministeriön mukaan ainakin 12 poliisia loukkaantui yhteenotoissa.
Poliisin kerrottiin ampuneen äänestyksen kannattajia kumiluodeilla ja retuuttaneen heitä kovakouraisesti. Poliisin kerrottiin myös ottaneen yhteen äänestyspaikkoja suojelleiden katalonialaisten palomiesten kanssa.
Espanjan poliisi torjui syytöksiä liiallisesta voimankäytöstä vetoamalla lain puolustamiseen. Espanjan hallituksen ja perustuslakituomioistuimen mukaan kansanäänestys on laiton.

Merkel soitti Espanjan Rajoylle

Saksan liittokansleri Angela Merkel on soittanut Espanjan pääministerille Mariano Rajoylle sen jälkeen, kun Katalonian yhteenotoissa oli ilmennyt satoja loukkaantumisia. Puhelusta kertoo Twitterissä saksalaisen Die Welt -lehden uutispäällikkö, ja siitä uutisoi muun muassa La Vanguardia-lehti.
Uutispäällikön mukaan Merkel oli halunnut Rajoylta selvitystä Katalonian tapahtumista.
Kataloniassa kansanäänestys itsenäistymisestä päättyi iltayhdeksältä Suomen aikaa.

”Ei pysäytä itsenäistymishaluja”

Yksi voimatoimin suljetuista äänestyspaikoista on Escola Pia Sant Antonin koulu Barcelonan keskustassa. Pampuin ja kumiluotiasein varustautuneita mellakkapoliiseja saapui paikalle alkuiltapäivästä kymmeniä. Pelkästään poliisiautoja oli kolmisenkymmentä, ja letkaa seurasi kolme ambulanssia.
Poliisin saapuessa äänestyspaikan sisällä olevat ihmiset laskivat koulun rautaverkon alas. Ulkona äänestäjät istuivat maahan koulun eteen tarkoituksenaan estää poliisin pääsy sisään äänestyspaikalle. Poliisi vastasi vastarintaan poistamalla äänestäjät paikalta pamputtamalla, potkimalla ja lyömällä.
Neus Frigole, 31, jäi äänestyspaikan sisälle poliisin saapuessa paikalle ja näki poliisin takavarikoivan vaaliuurnan.
Frigole oli saapunut äänestämään Katalonian itsenäisyyden puolesta. Hän osasi odottaa poliisin voimatoimia keskushallituksen puolelta.
– Äänestyksen estäminen ei pysäytä katalaanien itsenäistymishaluja, päinvastoin, Frigole sanoi. STT:lle.
Poliisin väkivaltaisen käytöksen hän olettaa saavan paljon kansainvälistä kritiikkiä osakseen. Frigole uskoo katalonialaisten joka tapauksessa selviytyvän vaalipäivästä voittajina, sillä ”tänään koko maailma näkee millaisia me katalaanit olemme ja kuinka rumasti espanjalaiset meitä kohtelevat”.

”Jatkumoa Francon diktatuurille”

Vielä puolen päivän aikaan koulun edustan tilanne oli rauhallinen ja edustalla kiemurteli satojen äänestämään pyrkivien ihmisten jono. Sukunimensä salannut Alicia, 51, ja José Antonio Lozano, 57, kertoivat aikovansa äänestää Katalonian itsenäistymisen puolesta.
He kokevat, että Espanjan keskushallitus jarruttaa Katalonian kehitystä matkalla moderniksi eurooppalaiseksi valtioksi. Monien katalaanien tapaan Aliciaa ja Lozanoa harmittavat myös rikkaan Katalonian maksamat verot, joilla ”ylläpidetään muita, köyhempiä Espanjan osia”. Kumpikin pitää keskushallituksen viimeaikaisia voimatoimia jatkumona Francon diktatuurin aikana alkaneelle Katalonian alistamiselle.

https://twitter.com/salutcat/status/914551949122555911
twitter.com/Schuldensuehner
http://www.lavanguardia.com/politica/20171001/431711296301/merkel-llama-rajoy-referendum-1o.html

STT

Kuvat: