LP Salon taival Mestarien liiga päättyi kultaisessa erässä – otteluvoitto jäi todella laihaksi lohduksi

0

 

LP Salon tie lentopallon naisten Mestarien liigassa nousi pystyyn heti toisella kierroksella, kun bulgarialainen VC Maritza Plovdiv eteni jatkoon voittamalla kultaisen erän pistein 12-15. Kultaista erää edeltävän ottelun kotijoukkue voitti erin 3-1 (14-25, 25-22, 25-23, 25-19).

Vieraat tulivat otteluun myrskyn lailla ja aloittivat muutamalla kovalla torjunnalla pisteputken, joka kantoi tilanteeseen 5–12. LP Salon hakkuri Kertu Laak ei päässyt ollenkaan rytmiin, eivätkä muutkaan kotijoukkueen pelaajat saaneet hyökkäyksessä käytännössä mitään aikaan. Niinpä kerrassaan loistavasti pelanneen Maritzan johto kasvoi pikkuhiljaa suuremmaksi. Lopulta avauserä päättyi varsin tylysti vieraille 14–25.

Tämä tarkoitti sitä, että LP Salon olisi jatkoon päästäkseen voitettava neljä erää peräkkäin – ensin kolme varsinaisessa ottelussa ja neljäs ns. ”kultaisessa erässä”.

Toinen erä alkoi siitä, mihin ensimmäinen päättyi ja Maritza siirtyi nopeasti 1–4-johtoon. Toinen erä ja koko ottelupari näytti jo paketoidulta, kun Maritza porhalsi jo 7–14-johtoon. Pikkuhiljaa kotijoukkue kuitenkin lämpeni passari Viktoriia Tuchashvilin ja yleispelaajien Ronja Heikkiniemen ja Noora Kososen johdolla taisteluun jatkopaikasta. Heikkiniemen hurja syöttöputki käänsi 7–14-tappioaseman 17–14-johdoksi.

Maritza toipui täydellisestä täyskäännöksestä ja johti erää vielä 20–21. Sen jälkeen LP Salo teki taas kolme pistettä peräkkäin ja otti edun itselleen. Heikkiniemen rohkea hyökkäys toi LP Salolle kaksi eräpalloa tilanteessa 24–22 ja Heikkiniemi itse ratkaisi erän LP Salolle.

Kyseessä oli yksi LP Salon pitkän eurohistorian komeimmista nousuista.

Kolmannessa erässä ottelun taso nousi entisestään. Tasaisesti piste pisteestä edenneen erän ratkaisu oli jo lähellä, kun LP Salo pääsi hyökkäämään kolme kertaa tilanteessa 22–21. Maritza kuitenkin voitti pitkän pallon, syötti ässän perään ja siirtyi 22–23-johtoon. Sen jälkeen oli LP Salon vuoro tasoittaa, voittaa perään pitkä pallo ja hankkia ensimmäinen eräpallo. Ensimmäinen eräpallo ei kuitenkaan tuonut tulosta, mutta Noora Kosonen hankki toisen eräpallon, joka päättyi Maritzan kiivaasta protestoinnista huolimatta LP Salolle ja samalla kotijoukkue siirtyi erissä 2–1-johtoon.

Neljännessä erässä Maritzan tunteet kuumenivat entisestään ja tuomarin antaman punaisen kortin jälkeen LP Salo siirtyi 7–5-johtoon. Mitä pidemmälle erä (ja koko ottelu) eteni, sitä itsevarmemmalta LP Salo näytti ja sitä sekavammalta taas Maritza vaikutti. LP Salon 13–9-johtoaseman Maritza kuroi lähes kiinni, joskin vieraat joutuivat tekemään entistä suuremman työn jokaisen pisteen eteen. Erä ratkesi, kun Maritza teki kaksi virhettä peräkkäin ja Tuchashvili syötti ässän perään. 20–16-johtoa ei kotijoukkue enää menettänyt, vaan erä päättyi 25–19 ja koko ottelu erin 3–1.

Voitto oli LP Salolle seurahistorian ensimmäinen Mestarien liigassa.

Varsinaisen ottelun jälkeen kahden ottelun yhteispisteet olivat tasan 3–3 ja otteluparin voittaja haettiin kultaisessa erässä.
Kultainen erä eteni kotijoukkueen komennossa. LP Salon kuudesta ensimmäisestä pisteestä Maritza teki virheillään neljä. Elämänsä parasta ottelua pelanneen Heikkiniemen hyökkäyksellä LP Salo siirtyi 8–6-johtoon. Puolenvaihdon jälkeen Maritza tasoitti ottelun 8–8:aan ja jännitys Salohallissa kasvoi lähes sietämättömäksi. Erä eteni vuoropistein aina tilanteeseen 11–11, kunnes Maritzan ykköstykki Kremena Kamenova iski kolme komeaa pistettä kutospaikalta ja hankki vieraille kolme jatkopaikkaan oikeuttavaa palloa.

Ensimmäisen Kamenova syötti verkkoon, mutta toisessa kiihkeä 150 minuuttia kestänyt ottelu sai nolon lopun, kun LP Salon Kertu Laakilta lipesi pallo syötön nostossa ja syöttö jaksoi hädin tuskin verkolle asti.

Ottelua seurasi Salohallissa 894 katsojaa.

Näin Maritza jatkaa Mestarien liigan 3. kierrokselle venäläistä Jenisei Krasnojarskia vastaan, joka on viime kauden Venäjän liigan pronssijoukkue.

LP Salon euro-ottelut taas jatkuvat astetta kevyemmässä CEV Cupissa, jossa joukkue kohtaa Tshekin liigan viime kauden pronssijoukkueen Brnon. Ottelupari pelataan joulu-tammikuussa.

Kotimainen Mestaruusliiga jatkuu LP Viestin osalta jo perjantaina kotiottelulla sarjajumbo Woman Volleyta vastaan.

Korjattu kello 23.02: LP Salo-Brno-otteluparin aikataulu.