Oman kylän ylpeydet osa 9/10: Maalahden Superhurrista tuli maailman paras penkkipunnertaja

0
Fredrik Smulter tutustui Salon toriin vuoden 2015 MM-kisojen yhteydessä.

Fingerpori-sarjakuvan ystävät tietävät, millaista on törmätä laahaavassa tai lennokkaassa arjessa niin sanottuun ”Fingerpori-hetkeen”.

14. kesäkuuta 2015 Salohallissa oli meneillään klassisen voimanoston MM-kisojen odotettu päätöspäivä. Hyvin valvotun Paimion Louna-Jukolan yön jälkeen olo oli paitsi hutera, myös humoristinen.

Miesten raskaan sarjan kilpailun alkua odotellessani päätin käydä katsomassa Salohallin juoksusuoralle kisojen ajaksi perustettua verryttelytilaa ja PAM!

Siinä se oli, Fingerpori-hetki.

MM-taistoon latautuva 181-senttinen ja 153-kiloinen Fredrik Smulter käveli vastaani jonkun sortin transsissa ja minä saman pituisena ja saman ikäisenä, mutta 75 kiloa kevyempänä aurauskeppinä hihittelin.

Päässäni pyöri Fingerpori-strippi, jossa hätääntynyt mies huutaa ”Täällä on tajuton mies!” ja paikalla rynnänneet auttajat törmäävät rauhallisesti paikallaan seisovaan valtavan kokoiseen mieheen.

Muutamaa tuntia myöhemmin Smulter oli polvillaan Salohallin tulostaulun edessä pidelleen vasenta rintaansa. Kun tauluun tuikahti kolme valkoista ympyrää hyväksytyn noston merkiksi, hän lysähti lattialle kuin nuppineulan kanssa tuttavuutta tehnyt ilmapallo. 270 kiloa oli klassisen penkkipunnerruksen raskaan sarjan uusi maailmanennätys – tosin vain lyhyen hetken.

Sillä juuri kun rintalihaksensa pahasti reväyttäneen Smulterin MM- ja ME-tuplajuhlat olivat alkamassa, kun algerialainen Ilyes Boughalem nosti viimeisellään yrityksellään 270,5 kiloa, ja vei Smulterilta sekä maailmanmestaruuden että maailmanennätyksen.

Ennen Salon MM-kisaa Smulter oli voittanut moneen kertaan kaiken mahdollisen ja tehnyt pitkän matkan Maalahdesta maailman parhaaksi penkkipunnertajaksi. Tai siis mitään matkaahan Smulter ei tehnyt, vaan asui ja harjoitteli koko uransa ajan sitkeästi Maalahdessa vanhaan sikalaan rakennetussa ”Pighouse Gymissä” ja teki siinä sivussa vuorotöitä putkavartijana Vaasassa.

Ensimmäisen kerran hän kokeili penkkipunnerrusta 14-vuotiaana ja nosti heti 105 kiloa.

– Rakkaus penkkiin syttyi siinä, Smulter muisteli Helsingin Sanomien haastattelussa.

Sen jälkeen Smulter on nostanut tangon suorille käsille noin miljoona kertaa.

Smulter ylitti ensimmäisenä voimanostajana 2000-luvulla valtakunnallisen uutiskynnyksen toukokuussa 2014 Tanskan Rödbyssä käydyissä MM-kisoissa, joissa hän penkkasi ensimmäisenä IPF-liiton nostajana 400 kilon raudat hyväksytysti. Haamurajan jälkeen media villiintyi Smulterista ja kaikki halusivat palan ”Maalahden Superhurrista”, ja Smulter käytti tilaisuuden hyväkseen.

Hän valisti ihmisiä penkkipunnerruksen raakuudesta (katkenneita kyynärvarsia ja verisuonia), kertoi ruokavaliostaan (jopa 8 000 kilokaloria päivässä), penkkipaidan tuomasta valtavasta hyödystä (Smulterin tapauksessa 130 kiloa), tutustutti toimittajat kotikyläänsä (Malax) ja mursi suomenruotsalaisiin kohdistuneita ennakkoluuloja (”en tunne ketään, joka omistaisi purjehdusveneen”).

Aamulehden haastattelussa Smulter myönsi, että treenisikalassa nauretaan usein suomenruotsalaisista synnytetyille stereotypioille: villapaidoille, purjehtimiselle, kestorusketukselle, mitä näitä nyt on. Todellisuudessa suomenruotsalaisistakin löytyy ”juntteja”, kuten Smulter itsensä ironisesti kategorisoi. Politiikasta kiinnostunut Smulter istui Maalahden kunnanvaltuustossa vuodet 2004–2008 RKP:n edustajana.

Smulterin uran viimeiseksi saavutukseksi jäi viime elokuussa Ylitorniossa voitettu Euroopan mestaruus. EM-kultaa seuraavana päivänä 34-vuotias Smulter ilmoitti lopettavansa uransa, koska ei nauti enää kilpailemisesta. Yli 150 kilon elopainon ylläpitämisessä on myös omat terveydelliset riskinsä.

Smulter luetteli lopettamispäätöksensä yhteydessä viisi asiaa, joista hän haluaa tulla muistetuksi.

1) Maailman kovin dopingtestattu penkkipunnertaja vuosina 2014–2015.
Smulter on alleviivannut koko uransa ajan, että hän nostaa dopingtestauksen piiriin kuuluvassa IPF-liitossa. Voimanoston imago on vuosien saatossa tahriintunut toistuvien dopingkäryjen ja joidenkin liittojen löyhän testauspolitiikan vuoksi. Smulter itse voi sanoa takavuosien sketsisarjaa lainaten: ”mitään en oo ottanut!”

2) 200 kiloa voi nostaa penkistä ns. ”natuna” eli ilman varusteita ja dopingia.
Näköjään voi. Smulterin ennätys ilman penkkipaitaa oli 270 kiloa. Omassa sikalassaan hän teki 200 kilolla parhaimmillaan 28 toiston sarjan!

3) Ensimmäinen 400 kilon penkkipunnertaja IPF-liitossa.
Smulterin lopulliseksi ennätykseksi penkkipaidan kanssa ”jäi” 401 kiloa.

4) Toi voimanoston takaisin valtakunnan mediaan.
Smulterista tehtiin lukuisten henkilökuvien lisäksi ”Superhurri”-dokumenttielokuva.

5) ”Hurri”, josta tuli hyväksytty ympäri Suomea.
Smulter toi useissa yhteyksissä esille, että suomenruotsalaiset voivat olla ylpeitä kielestään, mutta samalla isänmaallisia.

Uransa viimeisinä vuosina Smulter ajautui toisen lempilajinsa, jääkiekon, pariin. Leijonista tutun Oskar Osalan hyvä ystävä ja harjoittelukaveri Smulter valmentaa miesten II divisioonassa pelaavaa Malax IF:n joukkuetta. Pääasiassa talkoovoimin rakennetussa Maalahden uudessa jäähallissa pelaava MIF on voittanut kauden neljästä ensimmäisestä ottelustaan kolme.

Valmentamisen ohella Smulter on jatkanut voimaharjoittelua ilman sen suurempia tavoitteita. Aktiiviaikanaan hampurilaisilla ja maidolla itsensä noin 150–155 kilon kisapainoon lihottanut Smulter on laihtunut lopettamispäätöksensä jälkeen 16 kiloa kahdessa kuukaudessa. Kymmenen kiloa pitäisi vielä napsaista.

Sen jälkeen puvun takin kauluksessa ei ole enää L-kirjaimen edessä seitsemää X-kirjainta.

Lähteet: Aamulehti, Helsingin Sanomat, Suomen Voimanostoliitto.

Salkkari esittelee juttusarjassa urheilijoita, joiden lempinimi on tehnyt suomalaisesta kunnasta, kaupungista tai kaupunginosasta tunnetun.

 

Aikaisemmat osat:

Osa 8/10: Ville Ritola – Peräseinäjoen Susi

Osa 7/10: Jukka Hentunen – Joroisten Härkä

Osa 6/10: Sasu Salin – Malmin Roskisdyykkari

Osa 5/10: Mika Halvari – Kemin Keiju

Osa 4/10: Olli Mäki – Kokkolan Leipuri

Osa 3/10: Teemu Tainio – Tornion Terrieri

Osa 2/10: Jarkko Immonen – Rantasalmen Sulttaani

Osa 1/10: Jorma Kinnunen – Äänekosken Pikkujättiläinen