Pirullisen nopea ja fiksu Hamilton

0
Lewis Hamilton on yksi F1-historian suurista.

Lewis Hamilton on yksi F1-historian suurista.

 

Lewis Hamiltonin myöhään sunnuntai-iltana Suomen aikaa varmistunut neljäs maailmanmestaruus nosti hänet tilastoissa viimeistään lajin legendojen joukkoon, mutta kuljettajana 32-vuotias britti on ollut sitä läpi koko 11-vuotisen F1-uransa.

Debyyttikaudellaan 2007 vasta 22-vuotias nuorukainen näytti marssivan sensaatiomaisesti lajin historian nuorimmaksi maailmanmestariksi, häviten kilvan lopulta vain pisteen erolla Kimi Räikköselle. Seuraavana vuonna Hamilton kuittasi koko potin Felipe Massan nenän edestä sinetöimällä ensimmäisen mestaruutensa viimeisen kierroksen ohituksella Timo Glockista Brasilian gp:ssä.

23-vuotiaana voitettu ensimmäinen MM-titteli tuntui hetkellisesti kadottavan britin parhaan keskittymisen ajamiseen, eikä kausien 2009–12 aikana nähty parasta Hamiltonia kuin välähdyksittäin. Ylä- ja alamäistä huolimatta Hamilton teki kuitenkin parhaimmillaan uskomattomia suorituksia ottaen huomioon, ettei noiden kausien McLaren ollut auto, jolla olisi pitänyt pystyä kamppailemaan Red Bulleja tai Ferrareita vastaan.

Vai miltä kuulostaa seuraava tilasto noilta neljältä ”heikolta” kaudelta: yhteensä 75 aika-ajoa, joista 52 päättyi Hamiltonin voittoon tallikaveristaan. Samassa ajassa myös 13 paalupaikkaa 12 gp-voittoa, jotakuinkin samat lukemat kuin esimerkiksi Massa (16–11) on saavuttanut koko 15-vuotisen uransa aikana.

Kausien 2013–16 aikana Mercedekselle siirtyneen Hamiltonin ainoa realistinen kilpakumppani löytyi oman tallin sisältä.

Tallin tavat entuudestaan tuntenut Nico Rosberg oli Hamiltonin kanssa samaa sarjaa siinä mielessä, ettei myöskään hän ollut debyyttikauttaan 2006 lukuun ottamatta koskaan hävinnyt keskinäistä aika-ajovertailua tallikaverilleen. Ei, vaikka samaa autoa oli ajanut muun muassa seitsenkertainen MM-voittaja Michael Schumacher.

Aika-ajovertailu Hamiltonin ja Rosbergin välillä päättyi neljän tulikivenkatkuisen kauden jälkeen lukemiin 42–36 britin hyväksi. Vaikka Hamilton osoitti edelleen olevansa yhden kierroksen ykkösmies, teki melko tasaväkinen kamppailu hänestä ennen kaikkea kokonaisvaltaisemman kuljettajan.

Neljän Rosberg-vuoden aikana Hamilton kehittyi ennen kaikkea vuosi vuodelta paremmaksi kilpakuljettajaksi, mistä osoituksena oli kahden maailmanmestaruuden lisäksi uskomaton kolmen peräkkäisen vähintään kymmenen osakilpailuvoiton kauden putki, joka voi hyvin saada jatkoa vielä neljännellä tällä kaudella. Samalla Hamilton on ottanut haltuunsa kuluvan kauden aikana kaikkien aikojen paalu- ja eturivitilaston, eikä lyömättömänä pidetty Schumacherin 91 osakilpailuvoiton ennätys ole myöskään enää kuin 29 gp-voiton päässä. Pitää muistaa, ettei Schumacherilla ollut Hamiltonin ikäisenä vielä edes 50 ykköstilaa tilillään.

Hamilton on kehittynyt 11 vuodessa kuljettajaksi, jollaista lajissa ei ole kenties koskaan aikaisemmin nähty. Hänen tilastonsa, kaikissa sarakkeissa, eivät ainoastaan kestä, vaan ovat jo vakuuttavampia aivan ketä tahansa kuljettajaa vastaan koko lajin liki 70-vuotisen historian ajalta.

Tallikaverin ja kilpakumppanin näkökulmasta pirullisen nopea, mutta myös iän ja kokemuksen myötä tarvittaessa laskelmoiva ja fiksu. Yhtälö, jolla loputkin kaikkien aikojen tilastomerkinnät ovat lähivuosina saavutettavissa, jos britillä vain riittää motivaatiota jatkaa uraansa vielä ensi kauden jälkeen.