Valtavissa virhevaikeuksissa ollut Vilpas teki mahtavan nousun voittoon Pyynikillä

0
Vilppaan John Jordan jujutti Pyrinnön puolustusta onnistuneesti lukuisia kertoja toisella puoliajalla. (kuva: Riiviö Photography/Rami Myllymaa)

Vilppaan John Jordan jujutti Pyrinnön puolustusta onnistuneesti lukuisia kertoja toisella puoliajalla. (kuva: Riiviö Photography/Rami Myllymaa)

Salon Vilpas haki riemukkaan vierasvoiton Tampereen Pyrinnöltä miesten Korisliigassa. Seitsemän ja puoli minuuttia ennen loppua 11 pisteen tappiolla ja isojen pelaajiensa valtavissa virhevaikeuksissa ollut Vilpas voitti yhden pisteen erolla 86-85 (36-40).

Pyynikin Palloiluhallin kotiyleisö istuu takaisin paikoilleen perinteisesti vasta, kun Pyrintö tekee ensimmäisen korinsa. Tällä kertaa siihen meni poikkeuksellisen kauan: kotijoukkueen avauskori nähtiin vasta ajassa 3.38 Vilppaan johdettua siinä vaiheessa 0-5.

Ensimmäisen kymmenminuuttisen loppu olikin sitten yhtä tukkoista pelaamista Vilppaalta. Joukkue heitti muutaman vapaan kolmosen ohi (kaukoheitot avauskympillä kaikkiaan 1/8).

Ottelun alku oli ylipäätään vähemmän tasokasta pelaamista. Molemmat joukkueet sortuivat useampiin pallonmenetyksiin, ja hyökkäyskuviot olivat paikoitellen varsin hukassa. Pyrintö eteni 15-9-johtoon, kun kentällä olivat pääsääntöisesti vaihtopelaajat.

Vilpas nousi Pyrinnön epäurheilijamaisen virheen ja Tobin Carberryn hyökkäyslevypallon jälkeisen taistelun ansiosta kahden pisteen päähän avausneljänneksen päätteeksi. Hanakasti kaukoheittoja hakenut Juho Nenonen oli tässä vaiheessa ainoa vierasjoukkueesta yli kaksi pistettä tehnyt pelaaja.

Toisen neljänneksen alkuun Vilpas ei saanut hyökkäyksessä palloa liikkeelle, ja vaikeahkot kaukoheitot kolisivat edelleen rautoihin. Pyrinnön kuuden pisteen putki ensimmäisen puolentoista minuutin aikana johti Vilppaan päävalmentajan Joonas Iisalon ottamaan aikalisään tilanteessa 21-13.

Pyrintö vyörytti tämän jälkeen toistuvia hyökkäysonnistumisia Vilppaan puolustuksen ajoittaisella avustuksella. Toisaalta Teemu Rannikon pelintekoklinikka piti salolaisia edelleen iskuetäisyydellä. Vartin pelin jälkeen tilanne oli 31-22. Vierailijoiden korinaluspelaaja Aaron Jones sai tässä kohdassa jo kolmannen henkilökohtaisen virheensä.

Duo Nenonen-Rannikko järjesteli toisilleen melko tiuhalla tahdilla kaksi vapaata kolmosta, joista kumpikin onnistui. Levypallopelaaminen vahingoitti kuitenkin Vilpasta: Pyrintö oli kerännyt 2. neljänneksen loppuvaiheissa kymmenen irtopalloa enemmän ja myös viimeistellyt niin sanotuista toisista mahdollisuuksista jo kymmenen pistettä.

Alun pimennossa ollut Vilppaan väkkärä takamies John Jordan onnistui kahdessa korilleajossaan, ja kun saman teki kertaalleen Aatu Kivimäki, kaventui ero yhtäkkiä vain neljään pisteeseen.
Joukkueiden erilaiset pelityylit ja myös Jonesin virhevaikeudet näkyivät heittojakaumassa. Vilpas heitti ensimmäisellä puoliajalla lähes saman määrän kakkosia kuin kolmosia, Pyrintö yritti kolmen pisteen kaaren takaa vain kuudesti ja kahden pisteen heittoja 30.

Toisen puoliajan aluksi Vilppaan Jones näytti osaamistaan tarjoamalla kaksi koriin johtanutta syöttöä. Jälkimmäisen seurauksena Rannikko pääsi vielä vapaaheittoviivalle ja kavensi Pyrinnön johtoaseman enää kahden pisteen kokoiseksi. Toisaalta Vilppaan ”isosta päästä” myös Nenonen otti pian kolmannen virheensä.

Rannikko merkkautti kuudennen koriin johtaneen syöttönsä. Korintekotapa oli tuttu: Jones kokeili donkillaan Pyynikin korien kestävyyttä. Härkämäinen Devonne Giles punnersi kuitenkin Miikka Luosmaan edestä korin ja onnistui perään vapaaheitossa: 52-47. Luosmaa sai jo neljännen virheensä seitsemän minuutin peliajalla.

Neljänneksen loppua kohti edettiin tasaisesti. Salolaisten Jordan turhautui saamastaan epäurheilijamaisesta virheestä, mutta purki turhautumisensa tehokkaasti neljällä nopealla pisteellä.

Viimeiselle kymmenminuuttiselle lähdettiin tilanteessa 69-60, kun Giles teki tuhojaan. Jonesilla ja Nenosella oli neljä virhettä – Luosmaan virhetili ehti jo täyttyä. Gilesin saldo oli jo tässä vaiheessa 23 pistettä, ja hän oli heittänyt yhdeksän vapaaheittoa (kaikki onnistuneesti) Vilppaan yhteensä 11 vaparia vastaan.

Päätösneljännestä ehti kulua vain 31 sekuntia, kun Nenonen ajettiin ulos viidellä virheellä. Näkymät alkoivat olla vahvasti Pyrintö-painotteiset, kun Antero Lehto vei kotijoukkueen jo 73-62-johtoon. Jordanin 15. ja 16. piste sekä Jonesin kolmonen toivat kuitenkin Vilpasta vielä peliin mukaan. Ennen viittä viimeistä minuuttia Pyrintö johti enää 77-73.

Jones olisi voinut nostaa itse kaksi pistettä, mutta päätti tarjota Tobin Carberrylle vapaan kolmosen. Tällä kertaa se kannatti: 77-76. Ja heti perään Teemu Rannikko onnistui kolmosessa. Vilpas johti ottelua pitkästä aikaa.

Vilppaan Javontae Hawkins teki hyökkäyspään levypallon jälkeen ottelun upeimman donkin, mutta Pyrintö kuittasi johdon jälleen itselleen kahdessa seuraavassa hyökkäyksessä. 83-82, pelaamatta kaksi ja puoli minuuttia.

Rannikko pelasi hienosti vapaan kolmosen Carberylle, mutta Giles tasoitti kakkosella toisessa päässä. Kivimäki ei osunut kaukoheitossaan, mutta Pyrintö menetti pallon. 85-85, kellossa jäljellä tasan puolitoista minuuttia.

Rannikolla oli poikkeuksellisen heikko vapaaheittopäivä: molemmat vaparit ohi, ja kaikkiaan ohiheittoja oli viivalta nyt jo neljä. Neljän virheen Jones puolusti kuitenkin loistavasti pakottaen Gilesin askelvirheeseen.

Jordanin ajo meni ohi, mutta Pyrintö sortui jälleen pallonmenetykseen. Viimeinen hyökkäys jäi siis tasatilanteessa Vilppaalle.

Pallo pelattiin Jordanille, jonka ajo torjuttiin. Vilppaan onneksi pallon sai Jones, ja vielä suuremmaksi onneksi Brian Asbury rikkoi häntä. Jones onnistui ensimmäisessä vapaaheitossaan, ja kun kellossa oli jäljellä enää sekunti, ei Pyrintö ehtinyt enää suorittaa kuin epätoivoisen heiton omalta kenttäpuoliskoltaan.

Nelikon Carberry (17 pistettä), Jordan (16), Rannikko (16) ja Jones (14) panos hyökkäyspäässä oli Vilppaalle massiivisen suuri. Joukkue pelasi edelleen ilman Mikko Koivistoa ja Matias Ojalaa. Myös Pyrinnöltä puuttui kaksi varsin tärkeää pelaajaa, Joonas Caven ja Topias Palmi.

Jää nähtäväksi, tekeekö Koivisto paluun seuraavassa ottelussa, joka pelataan ensi viikon keskiviikkona Espoossa.