Vierasbussi on lastattu rituaaleilla ja kaavoilla

0

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin kotivoittoja 10 vuoden ajalta NBA:n runkosarjassa. Tuona aikana kotijoukkueet voittivat 60 prosenttia otteluista.

Kotijoukkueilla oli otteluissa enemmän tehtyjä pisteitä ja enemmän nopeita hyökkäyksiä, kun taas virheitä ja menetyksiä kertyi vähemmän vierasotteluihin verrattuna. Suurimpina syinä kotietuun mainittiin psykologinen vaikutus pelaajiin sekä äänekkään kotiyleisön vaikutus tuomareihin.

Vieraspeleihin valmistautuminen eroaakin jonkun verran kotipeleihin valmistautumisesta.

Ensinnäkin on hyväksyttävä se, että tuomarit saattavat viheltää jonkun virheen väärin jo pelkästään sen vuoksi, että kotiyleisö äänekkäästi sitä vaatii. Tietyillä paikkakunnilla on valmistauduttava sulkemaan korvansa jo alkulämmittelystä lähtien, kun taas parilla paikkakunnalla on valmistauduttava olemaan välittämättä siitä, etteivät olosuhteet ole kunnossa. Pelisuoritukseen ei saisi vaikuttaa se, ettei pukukopin ainoa vessa vedä tai että salissa on jääkylmä.

Oman lisänsä vierasotteluihin tuo totta kai matkustaminen. Me Salossa olemme tosin onnekkaita sen suhteen, että Joensuun lisäksi pitkiä pelimatkoja ei oikeastaan ole.

Siitä huolimatta jokaiselle joukkueelle muodostuu jokaisella kaudella omat rituaalinsa matkustamiseen liittyen. Istumapaikat päätetään jo kauden alussa ikäjärjestyksessä, eikä niitä lähdetä kovin helpolla muuttamaan.

Itse tosin vähän hätäilin parin hävityn vieraspelin jälkeen, ja päätin vaihtaa paikkoja Riku Laineen kanssa. Taikauskoni ”häviävän istumajärjestyksen” vaihtamisesta ei kuitenkaan toiminut sillä kertaa.

Istumapaikkojen lisäksi pysähdykset matkan varrella ja saapumisaika ovat melko vakioita. Jonkinlaiseksi rituaaliksi on muodostunut myös se, että emme ikinä lähde liikkeelle ennen kuin joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen on varmistanut bussin peräosassa istuvalta Riku Laineelta kaikkien pelaajien olevan mukana. Rikun laskupään luotettavuuteen tämä perinne tuskin perustuu, sillä kuuleman mukaan Michael Pounds unohtui Rikun tarkistuksesta huolimatta huoltoasemalle viime kaudella.

Aika bussissa kuluu kullakin tyylillään. Nuori toimitusjohtaja Juho Nenonen hoitaa bisneksiään, kun taas joukkueen uusin vahvistus John Jordan nukkuu kutakuinkin jokaisen hetken lähdöstä perille saapumiseen.

Joukkueen opiskelijat yrittävät saada kouluhommia tehtyä – tosin useimmiten melko huonolla menestyksellä. Silloin tällöin jenkkisentteri Aaron Jones innostuu musiikistaan niin paljon, että hetkellisesti bussin takaosan valtaa yhden miehen räppishow. Bussin pienissä televisioissa pyörii staffin valitsemia elokuvia, joita ei ainakaan kukaan pelaajista juurikaan katso.

Vaikka vieraspeleihin matkustamiseen liittyy monia ehkä turhiakin perinteitä ja kaavoja, ovat ne tärkeä osa vierasotteluihin valmistautumista. Pelipäivänä keskittyminen on pelissä ja siihen valmistautumisessa, jolloin stressi esimerkiksi siitä mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan, on turhaa.

Pelaajalle on tärkeää tietää, milloin on sopiva hetki ottaa päiväunet tai varmuus siitä, että ehtii varmasti ottamaan tietyn määrän heittoja ennen virallisen lämmittelyn alkamista.

Kun vastaan asettuu kotijoukkue tähtäin asetettuna selkäämme, korostuu jokaisen pelaajan henkilökohtainen valmistautuminen ja itsensä peliin sytyttäminen, sillä yleisöstä ei apuja ole tulossa.

Onkin onni, että me Vilppaassa pelaamme vähiten vierasotteluita Korisliigassa – Vilpas Ultras nimittäin tekee kannatuksellaan jokaisesta ottelusta kotiottelun.

Miikka Luosmaa

Miikka Luosmaa

Kirjoittaja on karkkilalaislähtöinen 23-vuotias koripalloilija ja opiskelija, joka pelaa ensimmäistä kauttaan Vilppaassa.