Vilpas sai hyökkäyspelinsä soljumaan Karhubasketia vastaan – sadan pisteen raja meni rikki

0
Valkopaitaisen Vilppaan Aaron Jones donkkasi puoli tusinaa kertaa onnistuneesti. Huippupelin veti myös Tobin Carberry (taustalla).

Valkopaitaisen Vilppaan Aaron Jones donkkasi puoli tusinaa kertaa onnistuneesti. Huippupelin veti myös Tobin Carberry (taustalla).

Kauhajoen Karhubasket sopii kahden ottelun otannan perusteella mainiosti Salon Vilppaan tämän hetken miesten korisliigajoukkueelle. Näytösluonteisen harjoitusottelun jatkoksi Vilpas voitti huomattavasti tärkeämmän pelin eli liigaottelun Salohallissa pistein 103-82 (52-39).

Heti ottelun alkuminuuteista lähtien oli selvää, että perjantai-illasta ei vauhtia puutu. Karhubasket tuli Saloonkin tyylilleen uskollisena: joukkue piti temmon korkealla. Samaa lähti tekemään myös Vilpas.

Seuraukset näkyivät nopeasti tulostaululla. Vasta kolmen ja puolen minuutin pelaamisen jälkeen oli tehty yhteensä jo 24 pistettä (11-13), ja ensimmäisen neljänneksen jälkeen Vilpas johti 29-24. Kotijoukkue oli siis selvästi yli sadan ja kauhajokiset lähes sadan pisteen tahdissa.

Vilppaan tahti pysyi hyvänä toisellakaan neljänneksellä, kun taas Karhubasketin peli sakkasi. Salolaiset onnistuivat nyt monessa asiassa, jotka olivat jääneet pitkälti tapahtumatta aiemmissa liigapeleissä.

Ensimmäisellä puoliajalla Vilpas halusi ja pääsi aktiivisesti korin alle. Se teki runsaasti pisteitä kolmen sekunnin alueelta, sai tehtyä useamman niin sanotun helpon korin ja pystyi myös hankkiutumaan vapaaheittoviivalle.

Erikoismaininnan ensimmäisen puoliajan pelistään ansaitsevat Tobin Carberry ja Riku Laine. Ensisijaisesti pisteiden tekijäksi joukkueeseen hankittu Carberry on tuskaillut ratkaisujensa kanssa pitkin alkukautta, mutta Karhubasketin puolustusta vastaan hän vaikuttaa olevan elementissään. Jo pitkään taukoon mennessä syntyi 16 pistettä monipuolisesti niin kakkosilla, kolmosilla kuin vapaaheitoillakin.

Laine puolestaan saa poikkeuksellisen runsaasti peliaikaa Matias Ojalan poissaollessa. Nuori mies käytti avauspuoliajan runsaat seitsemän peliminuuttiaan mainiosti. Onnistunut ajo, älykäs koriin johtanut syöttö Miikka Luosmaalle ja keskelle sukkaa osunut kolmonen muodostivat hienon tehohetken.

Ylipäätään Vilppaan nuoret miehet tekivät hyvää työtä silloin, kun sitä kaivattiin. Oikeastaan ainoa hyökkäyksellisesti heikompi hetki osui toiselle neljännekselle, jolloin kotijoukkue ei 37-27-johtoasemaan hankkiuduttuaan tehnyt pistettäkään lähes kolmeen minuuttiin. Tämä kuiva kausi päättyi Aatu Kivimäen kolmoseen.

Puolustuksen osalta Karhubasket sai avausneljänneksellä horjutettua muiden alkukauden vastustajien tapaan Vilpasta. Toisella kymmenminuuttisella sekin osa-alue korjaantui.
Kolmannen neljänneksen alussa Vilpas piti edelleen hommaa varmoin ottein hallussaan. Piste-ero aaltoili 13:n ja 16:n välillä siten, että Juho Nenosen kolmonen vei Vilppaan jakson puolivälissä 65-49-johtoon.

Karhubasket pääsi jollain tasolla peliin mukaan, kun Fuquan Edwin kavensi tilanteen 69-58:aan. Sen jälkeen nousi kuitenkin jälleen esiin Laine.

Ensin Juho Lehtorannalle vihellettiin Laineen rikkomisesta hyökkääjän virhe. Pelikello ehti käydä 15 sekuntia, kun liigatasolla aiemmin kehnohko kaukoheittäjä Laine onnistui kolmosessa. Pian perään saman tempun teki Kivimäki.

Ottelulle alettiin lyödä lopputahteja siinä vaiheessa, kun nähtiin illan upein kori. Carberry antoi loistavan syötön, ja vähintään yhtä loistava oli Aaron Jonesin alley-oop-donkki. Jos Salohallin koriraudoilla olisi muistijäljet, tallentuisi Jonesin donkki niihin pysyvästi.

Päätösneljännes oli ottelun voiton kannalta merkityksetöntä, mutta toisaalta silti Vilppaan kannalta tärkeää ilotulitusta. Vaikka joukkueen peli oli kolmessa ensimmäisessä ottelussa enemmän tai vähemmän – useimmiten jopa enemmän – nihkeää, osaa tämä ryhmä pelata koripalloa.

Aaron Jones teki epävirallisella laskutoimituksella kuusi onnistunutta donkkia ja sitä kautta 21 pistettä. Carberry dominoi kenttää 26 pisteellä ja neljällä koriin johtaneella syötöllä.

Jopa pelintekijä Teemu Rannikko haki itseään ja ennen kaikkea joukkuekavereitaan ensimmäisellä liigaviikolla. Nyt itse kukin jo löytyi: 23 minuutin peliajalla 11 koriin johtanutta syöttöä.

Vilpas heitti kolmoset peräti 46 prosentin tarkkuudella ja vapaaheitot jo tutuksi tulleeseen tapaan erittäin tehokkaasti (16/18, onnistumisprosentti 88). Salolaisten seuraava ottelu on vieraskentällä BC Nokiaa vastaan keskiviikkona 11. lokakuuta.