Aasinsilta Salon Tenniskeskukseen

0
Henri Kontinen on John Peersin yhteistyöllä ja avunannolla tuonut Suomi-tennikseen rutkasti positiivisia puheenaiheita.

Marginaalit tenniksen nelinpelissä ovat jo otteluiden lyhyyden takia erittäin pienet, mutta kaksi vuotta eivät enää valehtele. Henri Kontinen pelaa vielä pitkään maailman nelinpelihuipulla ja on samalla jälleen voimistuvan sekä Suomen kansan rakastaman Vuoden urheilija -spekulaation yksi kestokohteista.

Kontinen ja John Peers ovat pelanneet tulosten puolesta lähes identtiset kaksi edelliskautta. Ottelujen voitto-tappiosuhde oli tänä vuonna aavistuksen viime vuotta huonompi, mutta se selittyy pienimmän kategorian turnausten jäämisellä pois parin ohjelmistosta. Pikkukisojen kiertämiseen ei maailmanrankingin huipuilla ole enää tarvetta. Duo on nyt voittanut ensimmäisenä parina 13 vuoteen finaaliturnauksen kaksi kertaa peräkkäin.

Ikä on täysin kiistatta Kontisen ja osin myös Peersin puolella. He ovat ennen finaaliturnausta voimassa olleen rankingin kymmenen parhaan pelaajan joukossa ainoat alle kolmekymppiset pelaajat. Esimerkiksi 39-vuotiaiden Bryanin kaksosten tulokset ovat vähitellen ottaneet takapakkia, vaikka nelinpelissä ikä ei merkitse yhtä paljon kuin kaksinpelissä.

Kontinen on tuonut nelinpelin tietoisuuden suomalaisille. Alati ja varsin voimakkaaksikin kasvanut mediahuomio nostanee tämän pelimuodon yleistä arvostusta, vaikka yleinen kilpailu toki kaksinpelissä kovempaa onkin.

Ylipäätään suomalainen tennisväki on voinut huoahtaa helpotuksesta. Puheenaiheet ovat Kontisen ansiosta kulkeneet pitkälti muualla kuin siinä, että miesten kaksinpelin rankingin paras suomalaissijoitus oli ennen alkanutta viikkoa 773.

Emil Ruusuvuori on tuonut mahtisyksyllään kuin tilauksesta uuden keskusteluteeman. Kun Ruusuvuoren ammattilaisturnausvoitto sattui tapahtumaan Helsingissä, nousi se samalla Ylen Urheiluruudun illan ykkösjutuksi. Hiljattain myös Junior Masters -turnausvoiton saavuttanut Ruusuvuori on makoisassa mediaputkessa Helsingissä tienattujen ranking-pisteiden sekä Tenniksen tukisäätiön hänelle myöntämän 25 000 euron stipendin lisäksi.

Salon Tenniskeskuksessa vietetään perjantaina 30-vuotisjuhlia. Näytösottelussa pelaavat Harri Heliövaara ja Patrik Niklas-Salminen. He yhdistettynä Henri Kontiseen – ah, miten osuva aasinsilta Saloon ja muistutus tenniksen arvaamattomuudesta lajina.

Heliövaara voitti aikanaan poikien nelinpelin Grand Slam -turnauksen Australiassa. Kontinen oli erittäin lupaava kaksinpelaaja. Niklas-Salminen ponnahti yleisön tietoisuuteen ja taas kerran yhdeksi ”uudeksi Jarkko Niemiseksi” pelaamalla poikien finaalissa Wimbledonissa kesällä 2015.

Kuinka on käynyt? Heliövaara piipahti kaksinpelin maailmanlistalla täpärästi 200 parhaan joukossa ennen kuin lopetti uransa ensimmäistä kertaa keskittyessään diplomi-insinööriopintoihin.

Niklas-Salmisen viime vuosi meni pitkälti pilalle nilkkavamman vuoksi, eikä peli ole lähtenyt kulkemaan tänä vuonna missään vaiheessa.

Mikään ei tenniksessä ole juniorivaiheen jälkeen varmaa, paitsi epävarmuus. Vaikka Ruusuvuorella on pelissään hyvän syötön ja jämäköiden peruslyöntien osalta hyvät lähtökohdat, ei mitään voi 18-vuotiaan nuoren miehen kohdalla sanoa varmaksi.

Sama pätee edelleen Niklas-Salmiseen. Perjantaina hän pelaa Salossa alimman kategorian ammattilaiskisojen urheilijan statuksella. Saa nähdä, muistellaanko Salon visiittiä hauskana kuriositeettina muutaman vuoden kuluttua Grand Slam -tason pelaajan statuksella.