Häirinnälle nollatoleranssi

3
Häirinnässä on aina kyse henkilökohtaisesta kokemuksesta eikä kenenkään kokemuksia pidä vähätellä.

Seksuaalinen häirintä nousi tänä syksynä otsikoihin ja on pysynyt niissä pitkään. Asian käsittelyn jatkuminen kertoo ongelman laajuudesta ja vakavuudesta. Yhdysvalloista alkanut Me Too -kampanja nosti puheenaiheeksi Hollywoodin elokuvapiirien ahdistelun, mutta ympäri maailmaa levinnyt kampanja on tuonut esille, että häirintää ja ahdistelua koetaan kaikkialla: kouluissa, työpaikoilla ja harrastuksissa. Häirintää kokevat niin tytöt ja pojat kuin naiset ja miehetkin.

Asiasta on helpompi puhua, kun se nousee julkiseen keskusteluun. Kampanja onkin saanut myös suomalaiset avautumaan kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä, jonka määrä on yllättänyt monet.
Häirinnän uhrit ovat aiemmin saattaneet uskoa, että kyse on ollut yksittäistapauksesta. Harva on tajunnut, miten yleistä häirintä on yhteiskunnassa, jota pidetään edistyksellisenä, valistuneena ja tasa-arvoisena.

Keskustelu on nostanut ongelman esille useilla työpaikoilla. Seksuaalista häirintää kokevan ei pidä vähätellä tapahtunutta eikä olettaa, että epäasiallinen käytös loppuu, jos sitä ei ole huomaavinaan. Asiaan on syytä reagoida välittömästi ottamalla asia puheeksi häirikön tai tämän esimiehen kanssa.
Työnantajan velvollisuus on puuttua asiaan saatuaan tietää häirinnästä. Jokaisella on oikeus olla rauhassa työpaikallaan eikä kenenkään ei pidä joutua pelkäämään siellä.

Kaikenlainen ahdistelu on tuomittavaa. Häirintä voi olla fyysistä koskettelua ja lähentelyä tai seksuaalisesti värittynyttä viestintää. Häirinnässä on aina kyse henkilökohtaisesta kokemuksesta. Fyysinen koskemattomuus on jokaisen ihmisen oikeus eikä loukkauksia tarvitse sietää.
Ahdisteluun ja häirintään on lopultakin aika puuttua. Vaietun ongelman päivänvaloon nostanut kampanja on osoittanut, että asiatonta käytöstä ei aiota enää kuitata väistämättömänä riesana, joka pitäisi ohittaa huumorilla. Häirintä on kitkettävä niin kouluista, työpaikoilta kuin harrastuspiireistä.
Sen suhteen on oltava nollatoleranssi.

Lautamies

Koska ”häirinnässä on aina kyse henkilökohtaisesta kokemuksesta”, olisi tärkeää se, että mahdollisen häirinnän kohteeksi omasta mielestään herkästi joutuva tekee mahdollisimman aikaisessa vaiheessa selväksi ne rajat, joita hän haluaa itseään kohtaan noudatettavan. ”Henkilökohtainen kokemus” on niin subjektiivinen käsite ja sitä paitsi jälkijättöinen, että jotain häiritsevää on jo loukatun mielestä päässyt tapahtumaan ja asiassa ollaan jo myöhässä. Yleisen oikeudentajun varaan ei tällaista subjektiivista rajanvetoa oikein voi jättää, koska ihmisten välinen sosiaalinen kanssakäyminen on pohjimmiltaan hyvinkin monimutkaista. Harmillisinta olisi, jos kohteliaisuudeksi tarkoitetut huomionosoitukset käsitetään ahdisteluksi ja loukkauksiksi ja kanssakäyminen muuttuu ylivarovaiseksi ja muodolliseksi.
Vastuu tämän estämiseksi on molemmilla taholla.

MH

Sepä tässä keskustelussa hullua on ollutkin kun sekoitetaan kaikenlainen eri sukupuolten välinen kanssakäyminen häirintään. Tuntuu että katsominenkin on nykyisin pahasta. Täytyy vain ihmetellä, miksi erityisesti naiset laittavat itsensä kauniiksi ja satsaavat ulkonäköönsä, jos väärän ihmisen katsekin tulkitaan sitten häirinnäksi.

Rajat tulisi todellakin tehdä selväksi sillä hetkellä, kun kokee tulleensa kaltoin kohdelluksi eikä vasta vuosien päästä. Jos kertasanominen ei riitä silloin on syytä huolestua, mutta tähän asti pieni flirtti on ollut ihan OK. Jos se koetaan ahdsiteluksi, se on syytä ilmaista selvästi.

Kaiken kaikkiaan tämä aihe alkaa olla jo loppuun kaluttu.

MeToo

Ja heti aletaan syyllistää ahdistelun uhreja. Yleinen oikeustaju ja normaalien käytöstapojen tunteminen kertoo kyllä, että toista henkilöä ei saa työntää seinää vasten eikä tarttua takaapäin, samalla puristellen tämän kehoa tai työntäen kättä tämän vaatteiden alle. Henkilökohtaisella kokemuksella on varmasti vaikutusta suhtautumisessa flirttailuun, mutta sitä edellä mainittu ei todellakaan ole. Aikuisen ihmisen on myös ymmärrettävä, että flirttailukaan ei saa kohdistua alaikäisiin. En usko, että yksilöiden erilaiset käsitykset sosiaalisen kanssakäymisen muodoista olisivat saaneet tällaista ilmiötä aikaan. Kyse on fyysisen koskemattomuuden rikkomisesta ja vähättelystä sekä sanallisesta loukkaamisesta. Ainoa seikka, mikä minua näissä keskusteluissa ihmetyttää on se, että niin moni tuntuu olevan yllättynyt ahdistelun… Lue lisää »