Haliwood

1

ASKO LEHTONEN. Länsi-Suomen elokuvakomissio alkaa houkutella elokuvien ja televisiosarjojen tekijöitä Turun lisäksi myös Saloon. Mikään yllätys tämä ei ole. Onhan Turusta Saloon tullessa ensimmäisenä vastassa Haliwood.

Ensimmäinen salolainen koko illan elokuva on tarina Seppä Laurista, Salon ensimmäisestä nimeltä tunnetusta asukkaasta, eeppisiin mittoihin kasvaneesta myyttisestä hahmosta, joka lauloi Joukahaisen suohon, rakensi päivässä tunnin junan ja sammutti Salon palon yhdellä sylkäisyllä.
Seppä Laurin saagaan tuo uuden käänteen se, että sankarin pitää lähteä etsimään uutta patsastelupaikkaa. Uhkana on, että Lauria ympäröivälle ruohokentälle rakennetaan läpinäkyvä ravintola. Seppä on rauhan mies, eikä hän halua taistella parkkiintuneita pysäköintipaikkojen puolustajia vastaan.
Säätila vaihtelee hyhmäisen ja vihmaisen välillä, mutta Lauria se ei estä. Hän on kova kuin kivi.

Koska on tottunut esiintymään nurmikentällä, Seppä Lauri suuntaa ensimmäiseksi urheilupuistoon, mutta se on jo kilpailevan tuotantoyhtiön käytössä.
On myöhä ilta, melkein keskiyö, ja kirkkaat lamput valaisevat urheilevia nuorukaisia. Pallo pyörii tekonurmella mieheltä toiselle. Tekeillä on jalkapallon maailmaan siirretty uusinta harvojen näkemästä syksyn kohuelokuvasta Yösyöttö.

Lauri nostetaan lavalle. Matka alamäkeä kaupungin keskustaan sujuu rattoisasti. Seppä tuumii olevansa niin kuin Cheek, oikeastaan enemmänkin, sillä hän on esiintynyt koko ikänsä montun pohjalla.
Luontevan arvokas paikka kunniakansalaisen esikoiselokuvalle on kaupungintalo. Sinne siis.
Valitettavasti muut ovat ehtineet ensin. Kaupungintalossa on käynnissä peräti kahdet kuvaukset.
Kaupunginhallituksen kokoushuoneessa kuvataan kotimaistettua versiota Vallan linnakkeesta. Kyseessä on ihmiskoe: miten tehdään päätöksiä hapettomassa tilassa.
Muu talo on varattu suomalaisen klassikon uusintafilmatisointiin. Salolaisiin puitteisiin sijoitetaan alunperin tavaratalomiljöössä kuvattu Agapetuksen huvinäytelmä Syntipukki.

Seppä Lauri vaeltaa mäkien taakse, jokien yli ja metsien halki ja päätyy lopulta Hajalaan. Maalaismaisema hirvittää hiukan. Onhan hän sentään kaupunkilainen, ja keskustalaisuus hänessä tarkoittaa vain kaupungin keskustaa.
Mutta voi! Filmiryhmä on taas myöhässä. Hajalassa kuvataan jo uutta Stuart Little -elokuvaa. Siinä pieni mutta rohkea hiiri adoptoidaan päiväkotiin.
Elokuvaa huipentuu kohtaukseen, jossa kaapista kuuluu rapinaa ja päiväkodin valot sammuvat. Hiirikö siellä nakertaa johtoa? Ei, vaan johto nakertaa omaa uskottavuuttaan kyläläisten silmissä.

Keijo K.

Aikaan sopiva ja kysymyksiäkin herättävä kirjoitus. Salossa on aikojen saatossa tehty tv-sarja Koivuharju (Kiikalassa kuvattu 70-luvulla) sekä muistaakseni 90-luvulla Halikon Ammakolla kuvattu elokuva Kaivo.