Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi laajemmat terveyspalvelut paperittomille

6

Helsingin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt aloitteen laajempien terveyspalveluiden tarjoamisesta paperittomille. Valtuusto hyväksyi ehdotuksen äänin 45-39. Asiasta käytiin valtuustossa ennen äänestystä usean tunnin kiivas keskustelu.
Aloitteessa ehdotettiin, että myös muut kuin raskaana olevat tai alaikäiset paperittomat saisivat laajempia terveyspalveluita.
Kaupunginhallituksen esityksen mukaan jatkossa paperittomille taataan Helsingissä välttämätön hoito. Tämä voisi olla esimerkiksi hoitoa krooniseen sairauteen, lääkkeitä, tarpeellisia mielenterveyspalveluita sekä rokotuksia.
Tähän asti Helsingissä kaikille paperittomille on tarjottu kiireellistä terveydenhoitoa eli hoitoa, jota ei voida siirtää ilman sairauden pahenemista tai vamman vaikeutumista. Helsingin lisäksi Espoo, Vantaa ja Turku tarjoavat raskaana oleville paperittomille ja paperittomille lapsille kiireellistä hoitoa laajempia palveluita. Lainsäädännön perusteella kunnat ovat velvollisia järjestämään paperittomille vain kiireellistä sairaanhoitoa.
Paperiton tarkoittaa käytännössä ihmistä, joka elää maassa ilman laillista oleskeluoikeutta. Paperittomiksi luetaan Suomessa usein myös EU-kansalaiset ja osa opiskelijoista, joilla ei ole riittävää vakuutusturvaa sairauden varalle.

STT

Kuvat:

Janne

Faktahan on se, että näin taas tehtiin uusi vetovoimatekijä pääkaupunkiimme, ja kielteisellä turvapaikkapäätöksellä ei ole mitään merkitystä. Täällä laittomasti oleskelevalla on jopa paremmat oikeudet kuin näistä palveluista veroja maksavalla.

Keijo K.

Pääkaupungin pormestari järjesteli ensin kaupungin hyväosaisten veronalennuksen, ja nyt paperittomille paratiisinomaiset olot. Tasanhan se meni?

Toisaalta maksajina ovat ns. tavalliset Helsinkiläiset kohoavine asuinkustannuksineen, mutta sijoittajaveljet kiittävät.

J T

Tuon päätöksen puolesta äänestivät vihreät, vasemmistoliitto, keskusta ja SDP:stä riittävä määrä. Kokoomus (pääkaupungin pormestaria myöden) ja perussuomalaiset äänestivät vastaan.

T S

Osa meistä ihan tavallisista, keskituloisista (ja tässä tapauksessa salolaislähtöisistä) helsinkiläistä on tyytyväisiä päätökseen. Sitä voi sitten asua jossain nuivemmassa paikassa, jos ihmisten auttaminen tai ihmisoikeussopimukset eivät kuulu omaan arvomaailmaan. Samalla teen muuten vapaaehtoistyötä ”kantasuomalaisten” parissa. Huomattavasti palkitsevampaa puuhaa kuin ainainen valittaminen.

Tapio Äyräväinen

Helsingin valtuusto päätti myöntää ilmaisen terveydenhoidon paperittomille maahantulijoille. Se on äärimmäisen harvinaista missään maailman maassa. Helsingin valtuusto tiesi, että päätös toimii samanlaisena kutsuhuutona koko maailmalle kuin pääministeri Juha Sipilän ilmoitus avata omakotitalonsa ovet ihmisille, joista kukaan ei tiedä, keitä he ovat ja mistä he tulevat. Mitä tarkoittaa ”paperiton”? Sitä, että saadessaan kielteisen päätöksen ja kadotessaan viranomaisten ulottumattomiin ihminen oleskelee Suomessa laittomasti. Suomessa puhutaan kohta 10 000:sta laittomasti maassa oleskelevasta. Määrä kasvaa kovaa vauhtia, koska päätökset ilmaisista palveluista mahdollistavat joukon nopean kasvamisen. Muutamassa vuodessa maassamme alkaa julkinen keskustelu siitä, että kaikille, jotka haluavat tulla nauttimaan ilmaisista palveluista Suomeen, on myönnettävä oleskelulupa… Lue lisää »

Liisamamma

Suomi on astunut tielle, jolta ei ole paluuta. Maahanottoviraston voi välittömästi lopettaa, tekevät kallista työtä aivan turhaan. HS:n pääkirjoituskin sunnuntaina jo kertoi, että tänne voi jäädä jos niin haluaa eikä tule edes kalliiksi. Kalliimmaksi tulevat kotimaiset lapset. Ilmanko fiksu kansa ei enää tee lapsia, tulevat 100-vuotiaalle Suomelle liian kalliiksi.