Ihmiseen tarttuvaa bakteeria löytyi hylkeistä Kemiönsaaren vesiltä

0

Itämeren halleissa eli harmaahylkeissä on ensimmäistä kertaa todettu Brucella pinnipedialis -bakteeria, joka saattaa tarttua myös ihmiseen.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tutki 106 hyljettä koko Suomen rannikkoalueelta, ja niistä kolmesta löydettiin harvinaista bakteeria. Yksi näistä halleista oli Kemiönsaaren Bolaxista, yksi Kemiönsaaren ja Paraisten välillä olevalta Peimarinlahdelta ja yksi Raahen edustalta. Eviran arvion mukaan bakteeria esiintyy halleissa koko rannikkoalueella.
Brucella pinnipedialis -bakteerin aiheuttamia ihmisten sairastumistapauksia tunnetaan maailmalta vain neljä. Evira haluaa kuitenkin tuoda bakteerin ihmisten tietoisuuteen, jos joku sattuu saamaan tartunnan.
– Bakteeri voi tarttua ihmiseen hylkeen käsittelyn yhteydessä. Tartunta aiheuttaa heittelehtivää kuumetta, voimakasta väsymystä ja mahdollisesti nivelkipuja, kertoo erikoistutkija, ELT Varpu Hirvelä-Koski Eviran eläintautibakteriologian ja -patologian tutkimusyksikön Oulun laboratoriosta.

Brucella pinnipedialis -lajia on todettu hylkeillä Pohjois-Atlantilta, Pohjois-Irlannin ja Kanadan vesiltä, Pohjanmereltä Skotlannin ja Saksan vesialueilta sekä Tyynestä valtamerestä Kaliforniasta. Suomalaisten hallien bruselloosi löytyi Itämeren suojelukomission hylkeiden seurantaohjelman puitteissa.
Myös tuotantoeläimillä on bruselloosia, joka saattaa tarttua ihmiseen, mutta sitä ei ole tavattu Suomessa vuosikymmeniin.