Kammottavasta pitkien pelaajien vajauksesta kärsineen Vilppaan voittoputki katkesi Kauhajoella

0
Vilppaan Miikka Luosmaalle (oik.) ja Juho Nenoselle vihellettiin runsaasti virheitä. Kuva on joukkueiden aiemmasta ottelusta Salosta.

Salon Vilppaan voittoputki miesten Korisliigassa katkesi yhdeksän ottelun mittaisena Kauhajoella. Karhubasket onnistui lopulta hyödyntämään Vilppaan kammottavan pitkien pelaajien vajauksen ja vei kotivoiton pistein 85-73 (40-44).

Tiedot päivän ajalta enteilivät Vilppaalle vaikeaa ottelua. Sekä iso laitahyökkääjä Matias Ojala että lievästä alaraajavammasta kärsivä sentteri Aaron Jones joutuivat jättämään pelin väliin. Tämä tiesi etenkin toisen sentterin Miikka Luosmaan vastuun kasvua sekä paikkaa aloitusviisikossa.

Vilpas siirtyi nopeaan tahtiin 7-0-johtoon Mikko Koiviston hyvillä henkilökohtaisilla ratkaisuilla, joihin Javontae Hawkins ja Teemu Rannikko tarjoilivat hyvät syötöt.

Karhubasketin hyökkääminen oli aivan alkuminuuteilla staattista, mutta tilanne rupesi vähitellen muuttumaan. Kotijoukkue nousi 10-11:een, kunnes Rannikon viimeisellä hyökkäyssekunnilla lähtenyt kolmonen meni korkealla pompulla koriin.

Vilppaalta kentälle tullut John Jordan pyöritti välittömästi muutaman hyvän hyökkäyksen tilanteen 12-17 arvoisesti. Karhubasketin pituusylivoima yhdistettynä Vilppaan avausneljänneksen lopun puolustusvaikeuksiin aiheutti muutaman ongelmatilanteen. Yhdessä niistä Karhubasketin tämän kauden osalta uusi tulokas, 208-senttinen Greg Mangano oli hyökkäyskorin alla Vilppaan 186-senttistä pelintekijää Aatu Kivimäkeä vastaan.

Aivan jakson lopulla Vilppaan Luosmaalle vihellettiin toinen henkilökohtainen virhe. Päävalmentaja Joonas Iisalo protestoi poikkeuksellisen kovasti tuomiota vastaan. Vilpas johti ensimmäisen kympin jälkeen pisteellä (21-22).

Vilppaan poissaolot huomioiden mainio hyökkäyspelaaminen jatkui toisen neljänneksen puoliväliin asti. Pallo liikkui pääsääntöisesti hyvin, ja joukkue pystyi sisäpelaajauhan puuttuessa luomaan säännöllisesti vapaita kolmen pisteen heittoja.

Kaukoheitot myös onnistuivat ensimmäisen vartin aikana hyvillä prosenteilla. Malliesimerkkeinä tästä toimikoot Rannikon toinen onnistuminen aivan hyökkäysajan lopussa sekä Nenosen täysin vapaa kolmonen pian tämän jälkeen. Vilppaan johto oli suurimmillaan seitsemän pistettä (31-38), ja tässä vaihessa kummallakin Karhubasketin takamiehellä eli Bojan Sarcevicilla ja Joonas Lehtorannalla oli rasitteinaan kolme henkilökohtaista virhettä.

Tämän johtotilanteen jälkeiset puolitoista minuuttia menivät kuitenkin Karhulle 6-0, ja Luosmaalle tuomittiin kolmas virhe. Onnikin oli paikoitellen Vilppaan puolella: levypallo Aatu Kivimäen ohiheittämästä kolmosesta ponnahti Jordanille lähes bonuskaaren taakse. Tästä saadussa bonushyökkäyksessä ensimmäisen puoliajan sadan prosentin tarkkuudella heittänyt Hawkins onnistui vaikeahkossa kolmosessa.

Vilpas pääsi puoliaikatauolle neljän pisteen johtoasemassa, mutta jatkoa ajatellen vaikeudet kasaantuivat. Nenonen sai virheen liikkuvasta skriinistä, eli molemmilla Vilppaan ”isoilla miehillä” oli jo tauolle lähdettäessä kolme virhettä. Tähän asti joukkue oli pärjännyt lähtökohdat huomioiden erittäin hyvin levypallotaistelussa: se tilasto oli tasalukemissa 16-16. Neljän pisteen ero tuli itse asiassa vapaaheittoviivalla: Karhun onnistumiset 3/10, Vilppaan 7/10.

Toinen puoliaika alkoi Karhubasketin kolmella pallonmenetyksellä, mutta toisaalta myös sillä, että joukkue rupesi pelaamaan tilanteita entistä enemmän hyökkäyskorin alle. Sieltä kauhajokiset saivatkin muutaman onnistumisen, mutta niin sai myös Vilpas Tobin Carberryn vahvalla heittopelillä.

Luosmaan neljäs virhe tapahtui neljänneksen alkupuolella. Ylipäätään virheitä vihellettiin ottelussa kovaan tahtiin. Jo kuudella pelaajalla oli ottelun tässä vaiheessa vähintään kolme virhettä. Vilppaan johtoasema kesti edelleen, ja hyvä hyökkäys johti Hawkinsin lähes sataprosenttisen heittoillan jatkumaan edelleen. Tosin lähes yhtä vahvaa oli Manganon heittopeli kaukaa: tilanne 52-55, kun neljännestä oli pelaamatta neljä minuuttia.

Vilppaan vaihtopenkille tuomittiin tekninen virhe, joka johti Karhun yhteen, joskin ohimenneeseen vapaaheittoon. Lisädraamaa tuli heti perään. Ensin Nenoselle vihellettiin neljäs virhe, jonka myötä Karhubasketin Rene Rougeau pääsi vapaaheittoviivalle. Heitto meni ohi, mutta Nenonen sai välittömästi viidennen virheensä niin sanotusta sulkemistilanteesta. Nenosen ottelu oli ohi, ja Karhu siirtyi johtoon ensimmäistä kertaa koko ottelussa.

Tämän episodin jälkeen kummankin joukkueen hyökkäyspelaaminen puuroutui täysin. Viimeisen kahden minuutin ja 45 sekunnin aikana tehtiin yhteensä vain kaksi pistettä. Karhu johti ennen päätösneljännestä 58-57.

Vilppaan Riku Laine piipahti viimeisen neljänneksen aluksi kentällä puolentoista minuutin verran. Karhubasket pääsi nostamaan kaksi helppoa koria, ja Luosmaa palasi vuorostaan kentälle.

Vääjäämätön alkoi tapahtua: Vilppaan pitkät miehet yksinkertaisesti loppuivat. Kun joukkueen ainoaksi hyökkäyspään aseeksi jääneet kaukoheitot eivät enää uponneet, pääsi Karhubasket kasvattamaan eroa. Samuli Vanttajan and1 siirsi kotijohdon jo kymmeneen pisteeseen (69-59).

Ottelu ei kuitenkaan ollut aivan vielä ohi. John Jordanin seitsemän nopeaa pistettä toivat Vilppaan vielä kuuden pisteen päähän. Viimeisimmät näistä tulivat miehen hurjan ponnistusvoiman sekä Teemu Rannikon upean alley-oop-syötön tuloksena.

Karhubasket onnistui kuitenkin kahdessa kolmosessa, ja Henri Kantonen hyödynsi onnistuneella ajollaan Mikko Koiviston virhevaikeudet. Peli oli voiton osalta pelattu.

Karhubasket voitti lopulta levypallotilaston 40-31, ja Vilppaalle kertyi 16 pallonmenestystä kotijoukkueen kahtatoista vastaan. Vilppaasta Hawkins teki 21 ja Jordan 13 pistettä.