Keke sen jo sanoi: Jos haluat voittaa, palkkaa suomalainen

1
Valtteri Bottas päätti kauden 2017 Abu Dhabin gp:n voittoon.

Kaikkien aikojen suomalainen F1-kausi.

Tällä jo menneiltä vuosilta tutun kuuloisella lauseella hehkutettiin autourheilun kuninkuusluokan kautta 2017 MTV:llä keväästä syksyyn. Kuinka paljon lauseelle lopulta oli 20 gp-viikonlopun aikana katetta?

Aiempina vuosina hehkutus on mennyt enemmän tai vähemmän metsään, mutta tällä kertaa voi sanoa, että Maikkari osui hehkutuksessaan lopulta maaliin aika hyvin. Kun kauden 2017 purkaa suomalaisittain tilastoihin, jotka lopulta kertovat F1-maailmassa kaiken, päästään seuraaviin lukuihin: 20 palkintopallisijoitusta, kolme gp-voittoa ja viisi paalupaikkaa. Yhteensä 510 MM-pistettä.

Valtioiden välisessä vertailussa Suomi kiilaa näillä lukemilla ykköseksi niin palkintopallisijoituksien kuin MM-pisteiden määrässä. Samalla lukemat ovat kaikkien aikojen suurimmat, jotka sinivalkoiset F1-pilotit ovat yhden kauden aikana pystyneet lajin historiassa saavuttamaan.

Voi huoletta sanoa, että vaikka suomalaiskuskin maailmanmestaruus ei lopulta ollut edes kovin lähellä, on kausi 2017 monessa suhteessa ollut aivan vertailukelpoinen suomalaisittain ikimuistoisiin mestaruuskausiin 1982, 1998, 1999 ja 2007.

Miksi kuitenkin, kaikesta menestyksestä ja palkintopalleilla eri puolilla maailmaa suihkutetuista kuohujuomista huolimatta kaudesta 2017 jää vähän hapan maku?

Totuus on, että vaikka sekä Valtteri Bottas että Kimi Räikkönen ovat olleet kisaviikonlopusta toiseen kärkikahinoissa, on voitot ja maineteot kirjattu pitkälti tallitovereille. Sebastian Vettel pyyhki Räikkösellä Ferrarin varikkotilojen lattiaa maaliskuusta marraskuuhun, eikä lopulta Bottaskaan pystynyt haastamaan maailmanmestari Lewis Hamiltonia kuin ajoittain.

Bottaksen eduksi on laskettava se, että hän hyppäsi uuteen talliin ja autoon käytännössä kesken kauden tammikuussa, eikä siten ehtinyt enää vaikuttaa tämän vuoden Mercedeksen kehitykseen millään tavalla. Vaikka Abu Dhabin päätöskilpailu oli Bottakselta vahva näyttö kyvyistä, vasta ensi kausi kertoo lopulta sen, onko nastolalaisesta haastamaan tosissaan Hamiltonia.

Räikkönen taas ei ole päässyt millään ”toisen F1-uransa” Ferrari-kaudella parhaaseensa. Viimeiset kaksi vuotta Räikkönen on kirjoittanut vuoden jatkosopimuksen tallin kanssa ulkopuolisen silmin pikemminkin siitä syystä, ettei hän ole pystynyt kunnolla haastamaan tallin ykköstykki Vetteliä. Sopivasti hitaamman kakkoskuskin tuoma harmonia on sopinut mainiosti niin Vettelille kuin tällaiseen ykköskuski–kakkoskuski-asetelmaan Michael Schumacherin aikana tottuneelle italialaistallille.

Keke Rosberg letkautti vuonna 1985 siirtyessään Williamsilta McLarenille, että ”jos haluat voittaa, palkkaa suomalainen”. Sittemmin lentävä lause on toistunut vuosikymmenestä toiseen moottoriurheilussa eri puolilla maailmaa. Kausi 2018 tulee F1-maailmassa näyttämään, saadaanko lentävä lause hiljalleen pidentää muotoon ”jos haluat voittaa, palkkaa suomalainen kakkoskuljettajaksi”.

Sopuisa, mukava ja kuuliainen. Nostaa jalkaa kaasulta tarvittaessa. Välttää riskejä ja hymyilee palkintopallien laidoilla.

Toivottavasti sekä Valtteri Bottas että Kimi Räikkönen osoittavat nämä menneeltä kaudelta liiankin tutut tuntomerkit suomalaisesta 2010-luvun F1-kuljettajasta ensi kaudella vääriksi.

Raha ratkaisee

Olisihan se mukavaa, jos kuuden miljoonan taalan mies rökittäisi 40 miljoonan taalan miehen ja 7 000 000 taalan mies pieksisi 30 000 000 taalan miehen.